Weet je niet wat je moet kijken op Netflix? Deze series vind je zelf leuk, maar je pubers waarschijnlijk ook. Lekker dus voor een heel gezellige zaterdagavond bingewatchen.
8 Netflix series om met je kind te bingewatchen
1. Everything Sucks
Als je dacht dat Wonderwall van Oasis nog een tamelijk recent nummer is, en Alanis Morissette een hippe chick, dan ben je waarschijnlijk net zo oud als ik. Maar de nineties zijn inmiddels ook al vintage, getuige de serie Everything Sucks op Netflix.
Millenials die een trip down memory lane willen maken, zitten bij deze serie dan ook goed. Internetten deed je middels inbellen en video keek je vanaf een cassette. O ja, en de mode bestond uit houthakkersbloezen en wufte onderjurkjes met een panty eronder. Een beetje Kurt en Courney dus.
Verder blijft het een leuke highschoolserie met in de hoofdrol de stoere Luke (zie foto) die valt op de dochter van de rector en die denkt weer dat ze lesbisch is. Dat alles gebeurt in Boring, Oregon. Bingewatchmateriaal voor jou én je puber. Kun je ook meteen uitleggen wat er nou zo leuk was aan het kopen van een CD (het boekje met songteksten!).
2. Atypical
Deze is toch weer ietsje anders dan wat we gewend zijn. De hoofdpersoon Sam in Atypical, is namelijk autistisch. Hij heeft een ding met pinguïns, maar wil ook heel graag een vriendin. Het thema doet een beetje denken aan The Rosie Project, de bestseller over een autistische jongen die een meisje vindt en krijgt. Wat vrij uitzonderlijk is: 9 procent van de autisten trouwt. En dat terwijl -zoals Sam’s moeder verwoordt- autisten ook mensen zijn die geliefd willen worden.
Wat zo goed is aan de serie, is dat het niet alleen het drama maar juist de grappige dingen van autisme laat zien. En ondertussen krijg je wel mee wat iemand die het heeft denkt en voelt. Mijn favoriete personage in de serie is niet Sam, maar de zus van Sam, Casey, die het vaak opneemt voor haar broer en hem helpt met het daten. Wat haar voor je inneemt, is dat ze geen typische highschoolfilmzus is met giebelende vriendinnen, maar een jongensachtige sportieveling die niet schroomt om pestkoppen op hun bek te slaan.
3. The end of the fucking world
Critici noemen The End of the F***ing world al de beste serie van het jaar. Of dat echt zo is, valt nog te bezien. Maar het is zeker een serie die je prima met je pubers kunt kijken, ondanks de titel. Netflix zendt weer een nieuw puber-pareltje: de BBC-serie The end of the F***ing World, die gaat over twee tieners die weglopen van huis.
De ene, James, is een zelfverklaard seriemoordenaar, de andere Alyssa lijkt compleet van Lotje getikt en nymfomaan. James heeft plannen om Alyssa te vermoorden, want dat lukte bij dieren ook. Ze lijken heel ondoorgrondelijk, deze twee pubers maar gaandeweg word je wel meegenomen in hun verhaal.
Prima stof dus om met de pubers te bekijken, al denk je het vanwege de expliciete titel, taal en scenes niet te moeten doen. O, en voor de muzieknerds: de soundtrack is ook heel gaaf.
4. Big Mouth
Het is goor, en het is grappig en geeft een kijkje in het hoofd van onze pubers. En dan wel de allergênantste situaties. Big Mouth op Netflix is denk ik wel de meest expliciete serie met pubers in de hoofdrol. Beavis en Butthead verbleken erbij en de mannetjes van South Park lijken echt regelrechte watjes. Overigens kunnen die pubers in Big Mouth er helemaal niets aan doen. Het komt allemaal door het hormonenmonster dat ze in hun slaap bezoekt.
5. Skins
Ze zuipen, neuken, snuiven en slikken, deze Engelse jongeren van een college in Bristol. De zestien- en zeventienjarigen uit Skins balanceren op het randje, en vallen er soms vanaf. Maar wel zo dat je hoopt dat het goed komt. Leraren zijn sukkels, en ouders zijn vooral met hun eigen scheiding, nieuwe relatie of het redden van hun huwelijk bezig. In tegenstelling tot Amerikaanse series komen de hoofrolspelers wat echter over. Ze zijn niet té mooi of té lelijk. Mijn favorieten zijn Cook, de bingedrinkende rondneukende kruimeldief en Effy. Die is gewoon prachtig.
6. Riverdale
Twin Peak meets Beverly Hills 90210. Dat komt niet alleen door de aanwezigheid van Mädchen Amick (Twin Peaks) en Luke Perry (90210) n de serie. De helft van een tweeling verdwijnt op mysterieuze wijze en je voelt aan alles dat er meer aan de hand is. De serie is gebaseerd op een stripverhaal en is daardoor ook behoorlijk overgestyleerd en lekker om naar te kijken.
7. 13 Reasons Why
Deze serie moet je niet alleen kijken omdat de soundtrack (Love will tear us apart van Joy Division, Killing Moon van Echo and the Bunnymen) je terugbrengt naar de duistere jaren tachtig. 13 Reasons Why is behalve een afschuwelijk verhaal over een zeventienjarige die zelfmoord pleegt, ook heel herkenbaar voor iedereen die puber is geweest. Vriendschappen die niet kloppen, prille liefdes en nog niet helemaal snappen hoe de wereld in elkaar zit.
En nee, ouders komen er niet heel best vanaf. “Mam, we hadden toch afgesproken dat je zou stoppen met dat helicopter-ouderen”. Ik kreeg meteen een crush op hoofdperson Clay, een ernstige jongen die wel zijn eigen ding doet. Ik hoop dat mijn zoon zo gaat worden. Of nee, misschien toch niet. Over 13 Reasons Why is een hoop te doen geweest. Het zou kinderen op gedachten brengen en pesters stimuleren. Tip: voordat je van alles gaat verbieden: ga eerst kijken of je het zelf wat vindt. Bingewatchen gegarandeerd.
8. Bonusfamiljen
Scheiden is treurig, maar met deze Zweedse serie op Netflix kun je niets anders dan erom lachen. In Bonusfamiljen zijn de kinderen dan ook de baas. In de eerste aflevering van Bonusfamiljen wordt het meteen duidelijk. Moeder 1 is zwanger van haar nieuwe liefde die ze maar een blauwe maandag kent, maar toch mee in een soort Pippi Langkoushuis woont. Moeder 2 is carrièretijger die zich wel geregeld laat nemen door haar baas. Ex-man 1 is een goedmoedige sukkel die is ingetrokken bij zijn moeder. Ex-man 2 is zo niet een grotere sukkel, die zich nog steeds laat rondcommanderen door zijn ex.
En de kinderen? Die wonen week-op, week-af in het ene en dan weer in het andere huis. En gelukkig, zij gaan regelmatig in protest tegen hun klooiende ouders die zo met zichzelf bezig zijn dat ze soms niet goed opletten. Dan wil het gebeuren dat een kind in de contramine gaat. Of in het ziekenhuis terechtkomt. Klinkt zwaar, maar deze Zweden weten het op een of andere manier heel luchtig te houden. Kijken dus, op Netflix.