Pubers hebben er een handje van om de hele dag door vragen te stellen. Dat zijn eigenlijk nooit heel dringende vragen en worden altijd gesteld op het moment dat je een conference call heeft, aan het zoomen bent met collega’s of geconcentreerd moet werken. Dit keuzemenu is dan heel handig.
Het pubervragenkeuzemenu:
1. Welkom allerliefste puber.
2. Je bent verbonden met het pubervragenkeuzemenu.
3. Wegens grote drukte kan ik je niet te woord staan.
4. Je staat in de wachtrij.
5. Toets 9 om de wachtrij te verlaten en een boodschap in te spreken.
6. Ik kom er dan op het eerstvolgende vrije moment, en dat is niet per se vandaag, op terug.
7. Gaat het om een levensbedreigende situatie bel dan 112 of de pizzalijn, het nummer hangt op de koelkast.
8. Er volgt nu een keuzemenu.
9. Toets 1 als het om een serieuze vraag gaat. Als je niet weet of het een serieuze vraag is, stel de vraag dan opnieuw. Komen er woorden in voor als school, onvoldoende, huiswerk, ziek dan is het waarschijnlijk een serieuze vraag. Spreek langzaam en duidelijk je vraag in en sluit af met een hekje.
10. Toets 2 als het om een mededeling over je telefoon gaat.
11. Gaat het om een barst in je scherm, de kwaliteit van je camera, of een app die ineens niet meer werkt, jammer dan, niks aan te doen. Gaat het om je abonnement waarvan je vindt dat er te weinig MB’s bij zitten, jammer dan, niks aan te doen. Ben je je telefoon kwijt en bel je nu met een telefoon van je broertje/zusje toets dan 1.
12. Toets 3 als je iets wil vragen over eten.
13. Is je vraag of er iets lekkers in huis is, dan is het antwoord nee. Wil je weten wat we vanavond eten, dan moet je wachten tot 18.15 uur, het moment dat we gaan eten. Gaat het om een niet te temmen hongerklop, er liggen appels in de groentelade van de koelkast – als je de deur van de koelkast opendoet is dat de onderste la. Wil je weten waar jouw chocolade is, ik heb geen idee. Wil je weten waar mijn chocolade is, die heb ik goed verstopt. Op de vraag of je een ei mag bakken of tosti mag maken is het antwoord ja, mits je alles opruimt. Wil je vragen of ik dat voor je kan maken dan wordt nu de verbinding verbroken.
14. Toets 4 als je iets kwijt bent.
15. Ben je je oortjes, oplader, wachtwoorden, hoofd kwijt, kijk dan eens verder dan alleen op tafel en denk vooral even na wanneer je die voor het laatst in je handen had. Grote kans dat ze op de wc liggen. Is je telefoonoplader kwijt, kijk dan op je kamer, en ruim het daar dan meteen op als je daar toch aan het zoeken bent. Ben je je oortjes kwijt, grote kans dat die in je bed liggen en verschoon dan meteen je bed als daar toch aan het zoeken bent. Gaat het om je Air Nikes, kijk dan even in de kamer van je zus/broer, want die zag ik er deze ochtend nog mee lopen. Ben je je hoofd kwijt toets dan 1 of bel je vader, of als je naar je vader belt, je moeder.
16. Toets 5 als het om je broer of zus gaat.
17. Hebben jullie ruzie, dan moeten jullie naar je kamer en daar wachten tot ik klaar ben met werken. Bel je om door te geven dat je broer/zus iets doet wat niet mag, spreek dan langzaam in wat dat dan is en weet dat de straf die daarop volgt ook voor jou geldt, want klikken mag niet. Is er ruzie om wie een apparaat (föhn, wasmachine, televisie, tosti-apparaat) in huis mag gebruiken dan heeft degene die het eerst jarig is de eerste keus. Wil je meedelen dat je broer/zus zo ongelofelijk irritant is, helaas, je zal het met dit exemplaar moeten doen. Ligt je broer/zus nog in bed en is het later dan 14 uur, dan mag je hem/haar wakker maken met een hoop kabaal.
18. Toets 6 als je je verveelt.
19. Vervelen is goed. Van vervelen word je een rijker mens. Vervelen boort je creativiteit aan. De grootste ideeën zijn allemaal ontstaan omdat iemand zich verveelde. Dus ga vooral zo door. Iedereen verveelt zich in deze crisis. We zitten allemaal in hetzelfde schuitje. De verbinding wordt nu verbroken zodat je je nóg beter kunt vervelen.
20. Toets 7 om dit menu nogmaals te beluisteren.