Saskia brengt op Moederdag haar pubers ontbijt op bed

Moederdag; Saskia vindt het eigenlijk maar onzin. Om met de traditie te breken brengt zij daarom haar pubers ontbijt op bed.

Ik kom uit een familie waarin Moederdag niet werd gevierd. Mijn oma hechtte er geen waarde aan, mijn moeder ook niet. Sterker nog mijn moeder, ze werkte als peuterleidster, schafte moederdagcadeaus maken in haar groep gewoon af. Onzin vond ze het. Mijn broer en ik hoefde haar niet één keer per jaar haar te vertellen dat ze voor ons de belangrijkste was. En de één keer per jaar waardering te voelen voor alles wat ze deed, vond ze eveneens belachelijk. In de prille jaren zeventig, zorgde dat voor heel wat opschudding.

Moederdagkaarten en bloemen

Moederdag werd dus niet gevierd bij ons thuis. De werkjes die ik maakte op school vond ze prachtig, maar alleen op dat ik daar zo mijn best op had gedaan. Niet omdat ik het voor Moederdag had gemaakt. Toen ik zelf moeder was geworden had ik ook niet zoveel met die dag. Misschien omdat mijn eigen moeder toen al niet meer leefde en zo’n dag voor mij met een laagje verdriet was bedekt. Maar ook omdat ik vond dat ze gelijk had. Moederdag is eigenlijk onzin.

Ik ben niet de enige die er zo over denkt. Uit onderzoek blijkt dat ruim veertig procent van de Nederlanders Moederdag ook onzin vindt. Een behoorlijk commercieel feestje bovendien. De handel in bloemen en kaarten beleeft rond die tijd een absoluut hoogtepunt. Het moederschap gedegradeerd tot een bos tulpen van de supermarkt en een kaart met een voorgekauwde tekst erop. Ik weet het niet, maar ik vind het nogal armoedig.

Ontbijt op bed voor de pubers

De weken voor Moederdag wordt het ook nog eens behoorlijk aan je opgedrongen: koop een cadeau voor je moeder! Ik heb altijd tegen mijn kinderen gezegd dat ik het heel leuk vind als ze een cadeautje voor me kopen, maar dat ze zich vooral niet verplicht moeten voelen omdat op Moederdag te doen.

Om dit jaar voorgoed met Moederdag in de vorm zoals het ons wordt opgedrongen te breken, heb ik vanmorgen mijn pubers ontbijt op bed gebracht. En voor de grap een versje voorgedragen – al hebben ze daar volgens mij niet veel van mee gekregen. Daarna heb ik hun kleren gewassen, boodschappen gedaan en vanavond lekker gekookt. Moederdag is voor mij laten weten hoe blij ik ben dat ik moeder ben. Hoe blij ik met mijn pubers ben. En hoe blij ik ben om hun moeder te zijn. Dat is misschien wel veel mooier uitgangspunt om te vieren op die tweede zondag in mei.

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Advertentie

Heb je ons huiswerkhandboek al besteld?

Ook leuk:

26 opmerkingen waarmee je puber jouw dag kan verpesten

Vandaag begon zo goed. Je sprong uit bed, werd blij van je spiegelbeeld en had een dag om je op te verheugen. Je had...

60 dingen die pubers zeggen als jij met knallende koppijn in bed ligt

Het is bekend: als moeder kun je gewoon niet ziek zijn (sorry vaders, jullie trekken gewoon de dekens over jullie hoofd en laten de...

9 bewijzen dat het leven met pubers op een sprookje lijkt

Het leven van Jeanette is met die twee pubers van haar net een sprookje. Alleen heeft ze helaas niet de rol die ze voor...

Een puber iets verbieden is té makkelijk

Martine houdt ook haar hart vast als ze haar kinderen op de fiets zitten en geen domme dingen doen op de fiets, zoals navigeren...

Deze alpaca’s met hun geweldige kapsels zijn net pubers

Alpaca's hebben al een enorm hoog 'oh' en 'ah' en 'wat schattig'-gehalte, ze kijken immers een tikje onnozel de wereld in en zijn behoorlijk...

Pas op: de ‘mirror fire challenge’op TikTok is gevaarlijk

Pubers vinden het leuk om elkaar uit te dagen. Om de haverklap duikt er dan ook ergens een challenge op. Dat zijn vaak grappige...

24 dingen die mensen zeggen tegen puberouders (en wat je dan denkt!)

Pubers, daar heeft iedereen verstand van: je moeder, de buurvrouw en vriendinnen die nog jonge kinderen hebben. Zij zijn toch immers ook jong geweest?...

Geen eindtoets groep 8 door corona

Leraren, schoolleiders en ander onderwijspersoneel zijn momenteel erg druk met de opvang van kinderen van ouders met vitale beroepen en het organiseren van onderwijs...

33 dingen die je op kerstochtend kunt doen als je pubers nog slapen

Dat een vroeg kerstontbijt er niet in zit met pubers is helemaal niet zo erg. Die heel lange kerstochtend zonder hen is eigenlijk ook...

Deze 17-jarige puber verwelkomt elke dag zijn broertje uit school, verkleed!

Deze 17-jarige jongen wacht elke dag tot zijn 12-jarige broertje thuiskomt van school. En dat doet hij niet zomaar, maar verkleed.  Van je broer moet...

Zo blijven je pubers wel aan tafel zitten!

In het drukke leven van onze pubers is het fijn als alles een beetje efficient gaat. Zo ook het avondeten. Fijn als je van...

Blue Whale challenge duikt weer op, heb het er met je puber over

De Blue Whale Challenge duikt weer op in Nederland. Kinderen worden via social media uitgenodigd om aan het gevaarlijke spel mee te doen. In...

In Mytho (op Netflix) doet Elvira wat we allemaal weleens denken als moeders

Je hebt een stomme baan, je man -die graag de kunstenaar uithangt- gaan vreemd, je ene puberdochter feest erop los, de andere neemt alle...