Saskia brengt op Moederdag haar pubers ontbijt op bed

Moederdag; Saskia vindt het eigenlijk maar onzin. Om met de traditie te breken brengt zij daarom haar pubers ontbijt op bed.

Ik kom uit een familie waarin Moederdag niet werd gevierd. Mijn oma hechtte er geen waarde aan, mijn moeder ook niet. Sterker nog mijn moeder, ze werkte als peuterleidster, schafte moederdagcadeaus maken in haar groep gewoon af. Onzin vond ze het. Mijn broer en ik hoefde haar niet één keer per jaar haar te vertellen dat ze voor ons de belangrijkste was. En de één keer per jaar waardering te voelen voor alles wat ze deed, vond ze eveneens belachelijk. In de prille jaren zeventig, zorgde dat voor heel wat opschudding.

Moederdagkaarten en bloemen

Moederdag werd dus niet gevierd bij ons thuis. De werkjes die ik maakte op school vond ze prachtig, maar alleen op dat ik daar zo mijn best op had gedaan. Niet omdat ik het voor Moederdag had gemaakt. Toen ik zelf moeder was geworden had ik ook niet zoveel met die dag. Misschien omdat mijn eigen moeder toen al niet meer leefde en zo’n dag voor mij met een laagje verdriet was bedekt. Maar ook omdat ik vond dat ze gelijk had. Moederdag is eigenlijk onzin.

Ik ben niet de enige die er zo over denkt. Uit onderzoek blijkt dat ruim veertig procent van de Nederlanders Moederdag ook onzin vindt. Een behoorlijk commercieel feestje bovendien. De handel in bloemen en kaarten beleeft rond die tijd een absoluut hoogtepunt. Het moederschap gedegradeerd tot een bos tulpen van de supermarkt en een kaart met een voorgekauwde tekst erop. Ik weet het niet, maar ik vind het nogal armoedig.

Ontbijt op bed voor de pubers

De weken voor Moederdag wordt het ook nog eens behoorlijk aan je opgedrongen: koop een cadeau voor je moeder! Ik heb altijd tegen mijn kinderen gezegd dat ik het heel leuk vind als ze een cadeautje voor me kopen, maar dat ze zich vooral niet verplicht moeten voelen omdat op Moederdag te doen.

Om dit jaar voorgoed met Moederdag in de vorm zoals het ons wordt opgedrongen te breken, heb ik vanmorgen mijn pubers ontbijt op bed gebracht. En voor de grap een versje voorgedragen – al hebben ze daar volgens mij niet veel van mee gekregen. Daarna heb ik hun kleren gewassen, boodschappen gedaan en vanavond lekker gekookt. Moederdag is voor mij laten weten hoe blij ik ben dat ik moeder ben. Hoe blij ik met mijn pubers ben. En hoe blij ik ben om hun moeder te zijn. Dat is misschien wel veel mooier uitgangspunt om te vieren op die tweede zondag in mei.

 

close

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.


Geen idee meer hoe je kind in elkaar zit? Lees ons nieuwe boek over leven en overleven met pubers.

Ook leuk:

8 ultieme manieren om die lieve puberslaapkoppen wakker te maken

Het is een lastige klus om te klaren: je puber wakker maken. De gordijnen opengooien, het licht aan doen en de dekens wegtrekken, zijn...

Moet ik me nu zorgen maken over vapen, of niet?

De dochter van Jeanette vapet er op los. Maar 'iedereen' doet het, dus waarom zij niet? Jeanette dook in de wereld van het vapen...

Sandra was het gevreet van haar pubers zat, en zette ze op rantsoen

Twee kilo kaas gaat er per week doorheen in het huishouden van Sandra, zo liet ze Tis Hier Geen Hotel weten. 'Zelfs als ik...

Je kunt drank wel verbieden, maar je puber komt toch wel aan alcohol

Martine zou niet gek staan te kijken als haar kinderen vóór hun achttiende al zouden beginnen met drank. Het is namelijk heel makkelijk verkrijgbaar....

Hoe de mobiele telefoon van Jeanette een slaaf (van haar pubers) heeft gemaakt

Lekker zelfstandig die pubers van tegenwoordig. Door die smartphone is Jeanette altijd bereikbaar en voelt zij zich een wandelend servicepunt. Nee erger nog: een...

Op een elektrische fiets naar school? Kom op zeg!

Nu het lijkt alsof herfst los is gebarsten, inclusief fikse tegenwind en met de bus gaan door corona ook niet echt meer een optie...

Ik mag toch hopen dat mijn dochter geen balanstrutje wordt

Wat Martine betreft mag het woord 'balanstrutje' Woord van het Jaar worden. Ondertussen hoopt ze heel erg dat haar dochter er niet eentje wordt....

Als pubers grof in de mond worden, ben je zelf waarschijnlijk niet het beste voorbeeld

De dochters van Ralph worden langzaam maar zeker grover in de mond. Hij vraagt zich af of hij daar nog een beetje invloed op...

Net als in de film: Deze moeder vormt een crimefighterduo samen met haar puberdochter

Heb jij al moeite je dochter zo ver te krijgen een middagje met je te spenderen? Daar heeft de Amerikaanse Tracy geen last van....