Saskia twijfelt of haar 16-jarige zoon een biertje mag drinken op een festival

De zestienjarige zoon van Saskia heeft snode plannen voor een festival. Hangen met vrienden, luisteren naar muziek en een biertje. Hoort erbij vindt hij. Maar Saskia twijfelt of dat wel zo’n goed idee is.

Al dagen loopt mijn zoon handenwrijvend door het huis. Hij gaat naar een festival en het wordt toffer dan tof, laat hij me weten. En ja, hij heeft er zin in. Hoe dichterbij de dag komt, hoe blijer hij wordt. ‘Ik blijf de hele dag weg’, deelt hij tussen neus en lippen door mee. ‘En ik ben pas ’s avonds heel laat thuis’, kondigt hij achteloos aan.

Íedereen drinkt een biertje

De groep vrienden met wie hij naar het festival gaat, zijn jongens en meisjes die hij kent van school. Twee zijn er al 18. Handig vindt mijn zoon, want dan kunnen zij gewoon bier halen voor iedereen. Eh, wat? Bier? Hoezo? Wanneer was dat ter sprake gekomen? Had ik daar toestemming voor gegeven? Of zijn vader, zonder dat we dat van elkaar wisten? Ineens ging ik het festival met andere ogen bekijken. Mijn zoon oogrolde dat iedereen die dag gewoon een biertje drinkt. En dat wil hij ook. Hoe erg is dat? Tja, hoe erg vind ik dat eigenlijk? Kan een biertje kwaad? Moet hij niet gewoon twee jaar wachten? Die 18+ leeftijd is toch niet voor niks vastgesteld?

Zestien en dronken onder de bar

‘Jij dronk anders ook op je zestiende’, kopt mijn zoon nog even in. ‘En jouw hersenen werken toch ook nog? Nou dan.’ Ik weet even niet of hij nu een punt heeft of niet. Feit is dat ik in de jaren tachtig als veertienjarige in de disco gewoon drank kon bestellen. Geen barman die dacht: ‘is dat wel goed voor dat kind?’ Hij gaf me gewoon de baco die ik bestelde. Nog voor mijn zestiende had ik al een keer dronken onder een bar gelegen. Ben ik daar slechter van geworden? Niet echt. Maar terugkijkend was ik wel erg jong. Mijn 49-jarige ik had graag gezien dat iemand een beetje meer had opgelet.

‘We wisten toen nog niet hoe slecht alcohol is voor hersenen die in ontwikkeling zijn’, probeer ik mijn drankverleden te rechtvaardigen. ‘Mensen dronken en rookten met het idee dat het allemaal niet zo’n vaart zou lopen. Gelukkig voor jou weten we dat nu wel.’ Mijn zoon zucht dat hij het een slap excuus vindt.

Drank is echt niet zaligmakend

Eigenlijk vind ik dat hij moet wachten met drinken. Los van het feit dat alcohol niet goed is voor jongeren vind ik dat hij moet leren dat feestvieren leuk is, ook, of vooral, zonder drank. De heersende gedachte is toch: feestje? Drankje erbij! Geen idee waarom. Het slaat ook nergens op. Ik heb hele leuke feestjes nuchter doorgebracht. Ik zou het jammer vinden als hij nu al leert dat drank de nummer één vereiste is voor een leuk feest. Ik probeer mijn zoon uit te leggen hoe ik erin sta. Dat ik vind dat hij het eigenlijk niet moet doen. Dat je het ook leuk kunt hebben zonder. Dat drank echt niet zaligmakend is. Hij haalt zijn schouders op.

Een boete als je onder 18 drinkt

Voor mijn gevoel wordt drinken alleen maar interessanter voor hem als ik zeg dat het niet mag.  Maar ik kan wel uitleggen wat de gevolgen kunnen zijn. Dat zijn hersencellen worden aangetast en met een toetsweek in het vooruitzicht kun je je afvragen of je dat wil. Dat één biertje vaak leidt tot twee, drie en misschien nog wel meer biertjes en dat zo’n feestdag dan ook niet fijn kan aflopen. En dat hij strafbaar is als hij als minderjarige drinkt en een boete kan krijgen. ‘Zonde van je geld, lijkt me’, zeg ik zo nonchalant mogelijk. Ik zie een opgetrokken wenkbrauw. Een teken dat ik de aandacht van mijn puber heb. Geld is namelijk wel een dingetje. Ik geloof dat mijn boodschap is aangekomen. Ben benieuwd wat hij er mee gaat doen.

Meer lezen over alcohol en jongeren? Ga naar nix18.nl. Dit artikel is geschreven in opdracht van de Rijksoverheid, maar de inhoud is 100% van ons.

 

close

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.


Geen idee meer hoe je kind in elkaar zit? Lees ons nieuwe boek over leven en overleven met pubers.

Ook leuk:

30 redenen waarom het leven voor puberjongens niet altijd makkelijk is

Wij snappen ook wel dat het leven als puber niet heel makkelijk is, want wij ouders zijn immers ook jong geweest. Vandaar deze opsomming...

21 tekenen dat pubers zich niks aantrekken van het weer

Pubers hebben zo hun eigen opvattingen over hoe te handelen bij de diverse weertypen. Regen of zonneschijn, de puber trekt gewoon zijn eigen plan.  1....

Goed idee: klaaglijn voor pubers zodat ze jou niet de hele tijd lastigvallen

Hou het thuis gezellig en schakel voor pubers de puberklaaglijn in. Daar kunnen ze alles droppen wat hun dwars zit zonder jou lastig te...

‘NIX18 ook voor computergames’

Jan Willem Poot, oprichter van de Yes We Can Clinics wil een verbod op verslavende videogames zoals World of Warcraft, omdat pubers daar zo...

Met puberzonen in huis is je wc continu vies, we weten nu waarom

Iedereen die een puberzoon in huis heeft weet: de wc is een speeltuin. En wordt na gebruik niet per definitie netjes achter gelaten. We...

Als je wilt dat je puber minder fastfood eet, moet je dit vooral laten zien

Is je puber fan van de Mac, KFC of Burger King en vind jij dat dat best wat minder kan, laat dan even achteloos...

Hiermee sleur je die pubers van de bank af en achter het scherm vandaan

Pubers in beweging krijgen is heus zo ingewikkeld niet. Marlies heeft dé truc in handen. ‘Met één blik krijgt de hond voor elkaar wat...

Filmpje: hoe zorg je als ouders dat je kind niet op het slechte pad raakt

De puberteit is de periode waarin je je als kind leert af te zetten tegen je ouders. Je gaat een beetje rebelleren, en dingen...

Een behoorlijk herkenbaar overzicht van waar je als moeder van puberjongens mee te dealen hebt

Moeders (en ook vaders!) van puberjongens hebben vaak te dealen met allerlei huishoudelijk ongemak. We maakten er een overzicht van. Je gang ligt vol met...