Saskia’s zoon gaat reizen en dat betekent: loslaten

Onlangs zette Saskia haar zoon op het vliegtuig naar Mexico. Voor hem het  begin van een geweldig avontuur, voor haar het begin van het Grote Loslaten. 

Al weken was mijn zoon bezig met zijn Grote Plan: een reis naar Midden- en Zuid-Amerika. Hoe precies zijn reis zich zou ontvouwen bleef wat vaag. Hoe lang hij, bijvoorbeeld, weg zou blijven. Want dat wist hij niet precies. Een maand? Twee? Een half jaar? Jaar? Hij zou wel zien.

Welke landen hij zou bezoeken, ook zoiets. Het startpunt is Mexico, maar daarna? Amerika? Guatemala? Met een boot naar Cuba? Doorvliegen naar Brazilië? Het kon allemaal. Hij zou wel zien.

Vrij om te gaan

Ik merkte dat ik wel behoefte had aan iets meer houvast, maar wist ook: dit is precies zoals het moet. Natuurlijk moet hij de wereld ontdekken en avonturen maken. Voor hem is het nu de beste tijd ooit. Hij heeft geen vaste baan, geen eigen huis, geen relatie, tussenjaar van zijn studie; hij is helemaal vrij om te gaan en staan waar hij wil. Hoe leuk is het dan om de wereld in te springen en op ontdekkingstocht te gaan? Helemaal na twee corona-jaren die voor hem best zwaar waren.

Het grappige is dat mijn hoofd en hart op zo’n moment niet echt samenwerken. Ik kan wel bedenken dat zo’n reis goed voor hem is. Dat hij daar zelfstandig van wordt, en zichzelf leert kennen, en de wereld ontdekt en zo, maar mijn hart schreeuwt dat hij gewoon bij mij moet blijven. Onder mijn vleugels. Maar ja, dat heb ik natuurlijk niet gezegd, want het is ergens ook een tikje ongezond om mijn kuikentje bij me te willen houden. Bovendien heeft hij daar ook geen boodschap aan, hij wil gewoon vliegen.

Mijn zoon loslaten

Dus laat ik hem los. Of nou ja, soort van. Want ik wilde best graag weten wanneer de dag van vertrek was. Dat wist hij niet, ergens tussen nu en drie weken was steevast het antwoord. Ik maakte me ook zorgen of hij alles had voor zo’n reis. Een rugzak, geldig paspoort, schone sokken, vaccinaties? Lang bleef dat onduidelijk. Maar uiteindelijk was er een rugzak die hij even snel bij zijn oom, mijn broer, had gehaald en ging hij een dag voor vertrek nog even snel naar de GGD voor de geadviseerde vaccinaties.

Het leek wel hoe meer ik me druk maakte, hij minder híj zich druk maakte. ‘Ik zie wel’, was zijn antwoord op bijna al mijn vragen. En ook nu wist ik: zo moet het ook. Het is zijn reis, niet die van mij. Waar ik honderd beren op de weg zag: wat als ze je niet verstaan, wat als je verdwaalt, wat als je geld op is,  wat als je kleren vies zijn, wat als je wordt ontvoerd?, zag hij er nul.

Kuikentje vliegt uit

Afgelopen weekend ging hij. Op het vliegveld zinderde de opwinding door zijn lijf. Ondanks het vroege tijdstip, vijf uur!, was hij wakker en checkte met een grote glimlach in. Hij omhelsde me. Zijn grote, sterke armen om mijn heen voelde helemaal niet meer van als die van een kind, maar van een man. Een man die klaar is om zijn reis, zowel letterlijk als figuurlijk, te maken.

Hij bedankte me dat ik op het allerlaatste moment toch nog even zijn kleren had gewassen, snel een tandenborstel had gekocht en een trui in zijn rugzak had gepropt, want in warme landen kan het immers ook koud zijn. Ik kon het toch niet helemaal loslaten. Daarna gaf me een dikke zoen en liep vol vertrouwen de douane door. Ik had verwacht dat ik zou gaan huilen, en dat deed ik ook, maar de tranen waren vooral van ontroering. Mijn kuikentje is groot en vliegt uit. Ik heb er pijn in mijn buik van, maar vind het vooral zo ontzettend fijn voor hem. En daarom laat ik hem los.

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Advertentie

Geen idee meer hoe je kind in elkaar zit? Lees ons boek over leven en overleven met pubers.

Ook leuk:

Je puber zoekt een nieuw baantje, in 23 irritante stappen

Je puber is een beetje uitgekeken op zijn huidige bijbaan. Maar er moet geld worden verdiend voor alle hobby’s die hij heeft, zoals bestellen...

Voor pubers moet alles ‘leuk, leuker, leukst’ zijn

Hoe komt het toch dat voor pubers alles alleen maar leuk moet zijn? Een kleine tegenslag en ze laten hun hoofd hangen. Een baantje...

11 allerleukste tekstberichten van pubers

Whatsappen met pubers is een van de leukste dingen om te doen. Omdat ze zo leuk reageren. Of ongeduldig. Of lief.  Pubers zijn niet...

9 X heimwee naar de camping van vroeger

Kamperen was in onze jeugd een combinatie van gesleep met stokken en loodzwaar tentdoek. Maar als het spul eenmaal stond, dan kon de vakantie...

Online soap voor pubers over belangrijke zaken

Nu pubers thuis zitten kunnen ze ook te maken krijgen met zaken als online pesten en sexting. Of maken ze zich druk over gevoelens...

Ineens had iedereen had het over het haar van Amalia

Superschattig, die koninklijke puberkleinkinderen van Prinses Beatrix die vorige week op de foto gingen. Maar eentje viel speciaal op: Amalia. Of liever gezegd: heur...

Mijn pubers zijn te beroerd om iets te doen

Suzanne baalt ervan dat haar kinderen niks ondernemen. Heeft ze ze dan zo erg verpest? ‘Ze kunnen niets, zijn volkomen lethargisch en zijn daardoor...

Ineens zijn ze 18 en lopen ze voor het laatst de middelbare school uit

Ja hoor, het gaat allemaal vanzelf dat loslaten. Je groeit er automatisch naar toe dat ze uit huis gaan. Esther vindt het allemaal heel...

41 gebeurtenissen met pubers uit 2020 die je in 2019 niet voor mogelijk had gehouden

Hoe was jullie jaar? Dat van ons vonden we best meevallen. Daarom deze 41 dingen die we vorig jaar met onze pubers niet voor...

15 overlevingstips voor die heel lange zomervakantie thuis met pubers

Menig puberouder ziet er als een berg tegenop: de zomervakantie. Zes -o, nee acht- weken complete lethargie in huis, terwijl jij daarvan toch minimaal...

Waarom pubers net puppy’s zijn

Pubers zijn net jonge honden, wordt wel eens gezegd. Marlies (trotse hondenbezitter en moeder van twee pubers) kan dat alleen maar beamen. En wel...

Een puber thuis? Je kunt net zo goed een kamerplant nemen

We vergelijken pubers regelmatig met kamerplanten:  je hebt ze in de kamer staan, maar ze doen niet zo heel veel. Tegen ze praten lijkt...

Hoe de dochter van Marieke met haar blauwe ogen zelfs de leerplichtambtenaar vakkundig inpakt

De dochter van Marieke is een notoire spijbelaar. Gesprekken op school hielpen niets, dus toen kwam de dag dat ze op het matje moest...