Saskia’s zoon gaat reizen en dat betekent: loslaten

Onlangs zette Saskia haar zoon op het vliegtuig naar Mexico. Voor hem het  begin van een geweldig avontuur, voor haar het begin van het Grote Loslaten. 

Al weken was mijn zoon bezig met zijn Grote Plan: een reis naar Midden- en Zuid-Amerika. Hoe precies zijn reis zich zou ontvouwen bleef wat vaag. Hoe lang hij, bijvoorbeeld, weg zou blijven. Want dat wist hij niet precies. Een maand? Twee? Een half jaar? Jaar? Hij zou wel zien.

Welke landen hij zou bezoeken, ook zoiets. Het startpunt is Mexico, maar daarna? Amerika? Guatemala? Met een boot naar Cuba? Doorvliegen naar Brazilië? Het kon allemaal. Hij zou wel zien.

Vrij om te gaan

Ik merkte dat ik wel behoefte had aan iets meer houvast, maar wist ook: dit is precies zoals het moet. Natuurlijk moet hij de wereld ontdekken en avonturen maken. Voor hem is het nu de beste tijd ooit. Hij heeft geen vaste baan, geen eigen huis, geen relatie, tussenjaar van zijn studie; hij is helemaal vrij om te gaan en staan waar hij wil. Hoe leuk is het dan om de wereld in te springen en op ontdekkingstocht te gaan?

Het grappige is dat mijn hoofd en hart op zo’n moment niet echt samenwerken. Ik kan wel bedenken dat zo’n reis goed voor hem is. Dat hij daar zelfstandig van wordt, en zichzelf leert kennen, en de wereld ontdekt en zo, maar mijn hart schreeuwt dat hij gewoon bij mij moet blijven. Onder mijn vleugels. Maar ja, dat heb ik natuurlijk niet gezegd, want het is ergens ook een tikje ongezond om mijn kuikentje bij me te willen houden. Bovendien heeft hij daar ook geen boodschap aan, hij wil gewoon vliegen.

Mijn zoon loslaten

Dus laat ik hem los. Of nou ja, soort van. Want ik wilde best graag weten wanneer de dag van vertrek was. Dat wist hij niet, ergens tussen nu en drie weken was steevast het antwoord. Ik maakte me ook zorgen of hij alles had voor zo’n reis. Een rugzak, geldig paspoort, schone sokken, vaccinaties? Lang bleef dat onduidelijk. Maar uiteindelijk was er een rugzak die hij even snel bij zijn oom, mijn broer, had gehaald en ging hij een dag voor vertrek nog even snel naar de GGD voor de geadviseerde vaccinaties.

Het leek wel hoe meer ik me druk maakte, hij minder híj zich druk maakte. ‘Ik zie wel’, was zijn antwoord op bijna al mijn vragen. En ook nu wist ik: zo moet het ook. Het is zijn reis, niet die van mij. Waar ik honderd beren op de weg zag: wat als ze je niet verstaan, wat als je verdwaalt, wat als je geld op is,  wat als je kleren vies zijn, wat als je wordt ontvoerd?, zag hij er nul.

Kuikentje vliegt uit

Gisteren brachten we hem naar Schiphol. Op het vliegveld zinderde de opwinding door zijn lijf. Ondanks het vroege tijdstip, vijf uur!, was hij wakker en checkte met een grote glimlach in. Hij omhelsde me. Zijn grote, sterke armen om mijn heen voelde helemaal niet meer van als die van een kind, maar van een man. Een man die klaar is om zijn reis, zowel letterlijk als figuurlijk, te maken.

Hij bedankte me dat ik op het allerlaatste moment toch nog even zijn kleren had gewassen, snel een tandenborstel had gekocht en een trui in zijn rugzak had gepropt, want in warme landen kan het immers ook koud zijn. Ik kon het toch niet helemaal loslaten. Daarna gaf hij me een dikke zoen en liep vol vertrouwen de douane door. Ik had verwacht dat ik zou gaan huilen, en dat deed ik ook, maar de tranen waren vooral van ontroering. Mijn kuikentje is groot en vliegt uit. Ik heb er pijn in mijn buik van, maar vind het vooral zo ontzettend fijn voor hem. En daarom laat ik hem los.

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Advertentie

Heb je ons huiswerkhandboek al besteld?

Ook leuk:

25 opmerkingen die gescheiden ouders van hun pubers horen

Floris is -net als bijna veertig procent van de Nederlandse ouders- gescheiden. Deze herkenbare uitspraken krijgt hij van zijn pubers regelmatig naar zijn hoofd. “Trouwen...

Door de smartphone verwachten pubers dat je altijd voor ze klaarstaat

Lekker zelfstandig die pubers van tegenwoordig. Door die smartphone is Jeanette altijd bereikbaar en voelt zij zich een wandelend servicepunt. Nee erger nog: een...

Aan je puber laten zien: zó doe je de was in de wasmand

Dat pubers niet uitblinken in luisteren is bekend. We kunnen iets 100 keer zeggen of vragen en dan nog kijken ze je aan met...

Oépsie: ouders (en pubers!) die falen op WhatsApp

Hartstikke handig: even snel een appje sturen naar je kind. Dat kan goed gaan, maar ook helemaal verkeerd uitpakken... 1. Deze moeder weet wel raad met haar...

De puber die zijn eigen was moet doen in 43 onmogelijke stappen

Het is wat, pubers die hun eigen was moeten doen. Maar met die wasmanden vol puberkleren, daar zijn we nu wel klaar mee. Hoog...

We zijn al zo oud dat onze spullen van toen in een museum staan

Dikke kans dat jouw pubers de vorige eeuw niet meer hebben meegemaakt, en anders bewust niet meer hebben meegemaakt. Neem ze dan eens mee...

Heeft jouw dochter plannen om te gaan ‘proppen’ deze zomer? Lees dan vooral waarom ze dat niet moet doen

In je zomervakantie gaan ‘proppen’. Net als in de film en de serie ‘Costa’. Zon. Zee. Strand. Een nacht doorhalen. Drank in overvloed. Geen...

60 vragen die je niet meer wil horen als je puber slime aan het maken is

Even dachten we dat het een rage van korte duur was, dat slime maken, maar niks is minder waar. De bakjes slime stapelen zich...

Geef je puber gewoon een keer een snipperdag

Als wij zin hebben om een dag niet te werken, kunnen we een vrije dag opnemen. Zo'n snipperdag zouden we pubers eigenlijk ook moeten...

Jongeren eten geen lof, bloemkool en spruiten meer

Nog even en lof, bloemkool en spruiten komen op de lijst van vergeten groenten. Jongeren eten ze namelijk niet meer.  Als het aan jongeren ligt...

Thuiswerken motiveert pubers niet echt (meer)

De pubers mogen bijna weer (een beetje) naar school, maar thuisonderwijs blijft voorlopig nog wel even. De helft van de ouders met kinderen in...

27 inspirerende strategieën van ouders tegen de puber-troep

Als je moet hinkstapspringen om in de puberkamer van de ene naar de andere kant te komen. Als het er zo stinkt dat je...

Lekker lezen voor pubers: liefdeslessen uit Bouquetromans

Als puber verslond Saskia Bouquetromans. Met rode wangen las ze de verhalen over onbereikbare woest aantrekkelijke alpha-mannen waar menig verlegen vrouw naar smachtte. Het...