Saskia’s zoon gaat reizen en dat betekent: loslaten

Onlangs zette Saskia haar zoon op het vliegtuig naar Mexico. Voor hem het  begin van een geweldig avontuur, voor haar het begin van het Grote Loslaten. 

Al weken was mijn zoon bezig met zijn Grote Plan: een reis naar Midden- en Zuid-Amerika. Hoe precies zijn reis zich zou ontvouwen bleef wat vaag. Hoe lang hij, bijvoorbeeld, weg zou blijven. Want dat wist hij niet precies. Een maand? Twee? Een half jaar? Jaar? Hij zou wel zien.

Welke landen hij zou bezoeken, ook zoiets. Het startpunt is Mexico, maar daarna? Amerika? Guatemala? Met een boot naar Cuba? Doorvliegen naar Brazilië? Het kon allemaal. Hij zou wel zien.

Vrij om te gaan

Ik merkte dat ik wel behoefte had aan iets meer houvast, maar wist ook: dit is precies zoals het moet. Natuurlijk moet hij de wereld ontdekken en avonturen maken. Voor hem is het nu de beste tijd ooit. Hij heeft geen vaste baan, geen eigen huis, geen relatie, tussenjaar van zijn studie; hij is helemaal vrij om te gaan en staan waar hij wil. Hoe leuk is het dan om de wereld in te springen en op ontdekkingstocht te gaan? Helemaal na twee corona-jaren die voor hem best zwaar waren.

Het grappige is dat mijn hoofd en hart op zo’n moment niet echt samenwerken. Ik kan wel bedenken dat zo’n reis goed voor hem is. Dat hij daar zelfstandig van wordt, en zichzelf leert kennen, en de wereld ontdekt en zo, maar mijn hart schreeuwt dat hij gewoon bij mij moet blijven. Onder mijn vleugels. Maar ja, dat heb ik natuurlijk niet gezegd, want het is ergens ook een tikje ongezond om mijn kuikentje bij me te willen houden. Bovendien heeft hij daar ook geen boodschap aan, hij wil gewoon vliegen.

Mijn zoon loslaten

Dus laat ik hem los. Of nou ja, soort van. Want ik wilde best graag weten wanneer de dag van vertrek was. Dat wist hij niet, ergens tussen nu en drie weken was steevast het antwoord. Ik maakte me ook zorgen of hij alles had voor zo’n reis. Een rugzak, geldig paspoort, schone sokken, vaccinaties? Lang bleef dat onduidelijk. Maar uiteindelijk was er een rugzak die hij even snel bij zijn oom, mijn broer, had gehaald en ging hij een dag voor vertrek nog even snel naar de GGD voor de geadviseerde vaccinaties.

Het leek wel hoe meer ik me druk maakte, hij minder híj zich druk maakte. ‘Ik zie wel’, was zijn antwoord op bijna al mijn vragen. En ook nu wist ik: zo moet het ook. Het is zijn reis, niet die van mij. Waar ik honderd beren op de weg zag: wat als ze je niet verstaan, wat als je verdwaalt, wat als je geld op is,  wat als je kleren vies zijn, wat als je wordt ontvoerd?, zag hij er nul.

Kuikentje vliegt uit

Afgelopen weekend ging hij. Op het vliegveld zinderde de opwinding door zijn lijf. Ondanks het vroege tijdstip, vijf uur!, was hij wakker en checkte met een grote glimlach in. Hij omhelsde me. Zijn grote, sterke armen om mijn heen voelde helemaal niet meer van als die van een kind, maar van een man. Een man die klaar is om zijn reis, zowel letterlijk als figuurlijk, te maken.

Hij bedankte me dat ik op het allerlaatste moment toch nog even zijn kleren had gewassen, snel een tandenborstel had gekocht en een trui in zijn rugzak had gepropt, want in warme landen kan het immers ook koud zijn. Ik kon het toch niet helemaal loslaten. Daarna gaf me een dikke zoen en liep vol vertrouwen de douane door. Ik had verwacht dat ik zou gaan huilen, en dat deed ik ook, maar de tranen waren vooral van ontroering. Mijn kuikentje is groot en vliegt uit. Ik heb er pijn in mijn buik van, maar vind het vooral zo ontzettend fijn voor hem. En daarom laat ik hem los.

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.


Heb je ons huiswerkhandboek al besteld?

Ook leuk:

Theo en Thea leggen uit wat ongewenste intimiteiten zijn en onze pubers vinden het om te gillen

Theo en Thea, onze helden uit de jaren 90, kunnen eigenlijk niet  beter uitleggen wat ongewenste intimiteiten zijn. Een must see, in de week...

Zo krijg je de puber van de bank af, en in beweging

Is jouw puber ook liever lui dan moe. Sporten? Dat staat zo'n beetje onderaan hun to do-list. Als het er al op staat.  Zo krijg...

Niks fijner voor een puber om eens lekker een potje te gaan klagen

Jeanettes dochter is altijd het zonnetje in huis. Maar soms schiet ze in de klaagmodus. Jeanette zet zich dan altijd maar schrap. Mijn dochter...

6 dingen die pubers zeggen als ze ergens onderuit willen komen

Mee naar de verjaardag van oma, een feestje van je werk of die voorstelling waar jij je zo op verheugd had. Maar je kind...

Je puber kan nu ook gewoon prima een tussenjaar nemen na vmbo

Een tussenjaar na havo of vwo om na te denken over 'erna' is heel normaal. Maar vmbo'ers moeten net zo hard nadenken over hun...

Zomervakantiekamp: stuur je puber(s) gewoon lekker weg

In de vakantie je pubers wegsturen, dat is echt leuker dan het wellicht klinkt. Laat ze lekker een week ophoepelen zodat jij even geen...

Miriam was jarenlang bang dat haar gesloten, autistische puberzoon zichzelf iets zou aandoen

Als moeder van een inmiddels twintigjarige autistische normaal begaafde zoon, weet ik als geen ander hoe zwaar de puberteit is voor onze kinderen. Met...

Je hoopt niet dat je zoon DIT gaat doen op zijn vakantie

Pubers op vakantie doen de gekste dingen. Zoals duiken vanuit je hotelkamer. Hopla, zo vanaf je balkon een duik nemen. Je houdt je hart...

Ruben (16) redt een oude vrouw op een spoorwegovergang

Wat als je een oude vrouw ziet die met haar rollator vastzit in de rails en je weet dat de trein er bijna aankomt?...