Schokkend verhaal over hoe kwetsbare meisjes in de prostitutie terechtkomen

Meisjes die via social media worden geronseld voor seksdates. Meisjes die van huis weglopen. Meisjes die in ruil voor een mooie tas zich laten verleiden om seks te hebben met mannen in hotels. Of die onder dreiging van het plaatsen van naaktfoto’s mee moeten werken aan prostitutie.
Journalist Margalith Kleiwegt deed voor de Gemeente Amsterdam onderzoek naar kwetsbare meisjes in Amsterdam-West en Amsterdam Zuid-Oost. Ze tekende het schokkende verhaal ook op in De Groene Amsterdammer. Ze schetst een beeld van meiden die op straat hangen, wankelend op designerhakken van zeshonderd euro, die seks hebben in hotels bij het station Sloterdijk. Ze zouden eigenlijk eigenlijk influencer zouden willen zijn, maar komen via Instagram en Snapchat terecht in de schimmige wereld van de prostitutie.
Het betreft vaak meiden met een moslim-achtergrond, zo vertelt een van hen. Uit het stuk in De Groene: “Meisjes gaan heel makkelijk met jongens mee, vertelt ze, helemaal als ze verliefd zijn. ‘In mijn omgeving zijn ze bijna altijd moslim en moeten ze maagd zijn tot aan hun huwelijk. Als ze met een jongen zijn geweest, zijn ze daarna niets meer waard. Dat weet die jongen en die gaat je gebruiken. Meisjes die geen nee zeggen, worden niet meer serieus genomen. Dat maakt ze onzeker, ze zijn beïnvloedbaar en ze hebben behoefte aan aandacht. Omdat ze hun eigen geld willen verdienen worden ze een hoer of een dief.’”
Maar er is ook Isabelle, die met haar Italiaanse vader in een kamertje woont in West. Ze liep regelmatig weg. Isabelle kreeg kennis aan een gewelddadige oudere man, die haar regelmatig in elkaar sloeg. Ze kwam in een ‘loverboy-achtige situatie’ terecht. Er waren wel hulpverleners die zich met hen bemoeiden, maar uiteindelijk waren er tien instanties die bij het gezin betrokken waren.
Een moeder van een ander meisje, Zakia, wordt ook aan het woord gelaten. Nachtenlang verbleef ze in hotels in gezelschap van vreemde mannen. De moeder verzucht: ‘Had ik haar maar kunnen tegenhouden’. Hoe moeilijk dat is, lees je hier.

Geschreven door
More from Martine De Vente

21 tekenen dat je je puber het beste even met rust kunt laten

Martine weet ook wel dat ze soms te veel vragen stelt. Maar...
Lees verder