Martine zal blij zijn als het 7 juni is, want dan mogen de pubers van minister Slob waarschijnlijk weer hele dagen naar school. Maar ze vraagt zich wel af waarom dit zo snel en op stel en sprong geregeld moet worden. Kunnen we beter niet even wachten tot na de zomer?
De pubers vinden het fijn dat ze hun vrienden weer zien en ik ben ook wel blij dat de scholen weer open gaan. Eindelijk ben ik verlost van het 24/7 badjas dragende, elk uur van de dag vragende ‘is er nog iets te eten’ pubervolk in mijn huis. In ieder geval vanaf 7 juni gaan ze ’s ochtends frisgewassen op de fiets naar school, zodat ik eindelijk ongestoord mijn werk kan doen. Het duurt nog twee weken, en ik kan er echt naar uitkijken.
Arme mensen in het onderwijs
Toen ging ik er wat meer over nadenken. Want och die arme mensen in net onderwijs, die krijgen onze kinderen weer over de vloer. Dat is op zich niet zo heel erg, want de leraren hebben de pubers ook gemist. Maar waarom moet deze hele operatie nog vlak voor de zomervakantie plaatsvinden, want er is nog maar heel kort tijd. Of zoals een vriendin die voor de klas staat samenvatte: ‘Twee weken keten, dan is het toetsweek en dan vakantie.’
Want in regio Noord beginnen de vakanties al op 11 juli en de meeste scholen beginnen een week of twee daarvoor met de afrondende activiteiten. Voor die paar weekjes moeten dus roosters veranderd, lokalen ingedeeld en lessen worden omgegooid van online naar offline. En, dat is iets nieuws, twee keer per week moeten leerlingen verplicht getest worden.
Waarvoor eigenlijk? Die drie weken school gaan echt de opgelopen achterstanden goed maken. En de pubers gaan echt niet ineens gelukkig worden van drie gewone schoolweken. Waarom niet goed regelen na de vakantie? Als iedereen is ingeënt en scholen echt de tijd hebben om een goed doortimmerd programma te maken?
Wattenstaafje
Hoe moet dat dan weer worden geregeld? Staat de rector bij de deur met een wattenstaafje in de hand? Of moeten wij de pubers twee keer per week laten zelftesten? Ik weet niet hoe het bij jullie thuis gaat, maar ik ben al blij als ze dagelijks hun tanden poetsen. En hoe gaan ze dat dan controleren? Ik verwacht een levendige handel in testresultaatstaafjes. ‘Laat Slob zichzelf lekker twee keer per week testen’, hoorde ik een andere bevriende leraar al zeggen. Want nu moet alles weer anders, dus roostermakers en andere regeltypes in het onderwijs kunnen weer aan de slag omdat weer alles anders wordt. En dan is er nog het besmettingsgevaar. Want niet iedere leraar is tegen die tijd ingëent. Kortom, in het onderwijs staan ze echt niet te juichen.
Mijn pubers staan wel te juichen, want online les is natuurlijk helemaal niet fijn. Daar zijn ze -net als ik- echt wel klaar mee na anderhalf jaar. Hoewel mijn dochter zich wel afvroeg hoe zij zich nu door dagen moet worstelen zonder het tweede scherm waarop ze non-stop TikToks kijkt onder de les. En hoe mijn zoon nu contact moet houden met de tegenstanders op Fifa, daar moet hij ook nog iets op verzinnen.
***
Voor de laatste loodjes tot de zomervakantie
***
Nu je hier toch bent, zouden we je iets willen vragen…
We maken iedere dag Tis Hier Geen Hotel met heel veel plezier. Want we zien het als onze missie om jullie zonder al teveel kleerscheuren, en een beetje humor, door de puberteit van je kinderen heen te slepen. En dat willen we blijven doen. Maar sinds de Corona-crisis is dat er niet makkelijker op geworden. Zou je ons daarom willen helpen dit Hotel open te houden? Hoe? Kijk HIER.