11 manieren om je puber die eindexamenperiode door te slepen

11 manieren om je puber die eindexamenperiode door te slepen
Zo sleep je je puber die eindexamenperiode door

Natuurlijk zijn het die pubers die dat eindexamen moeten gaan doen, maar het is wel handig als wij ze helpen met het een en ander. Zoals zorgen voor een goedgevulde ijskast en broodtrommel en hen voorzien van onze geweldige eindexamentips and tricks, want wij hebben het tenslotte al een keer gedaan.

11 manieren om je puber die eindexamenperiode door te slepen

 1. Voldoende slaap

  Zorg dat ze het belang inzien van voldoende slaap. Dat is minimaal acht uur per nacht. Sputtert je puber tegen? Leg dan uit dat goed slapen je hersenen helpt optimaal te werken en dat ze bovendien veel beter kunnen nadenken als ze uitgerust zijn.

 2. Leren mét pauzes

  Een hele dag achter elkaar leren is zinloos, na een tijdje nemen je hersenen namelijk geen nieuwe kennis meer op. Zie hier het belang van pauzes. Zodat die krakende en piepende hersenen tijd krijgen om bij te komen. Ook heel handig: maak met je puber een planning tot aan een pauze die haalbaar is, bijvoorbeeld één hoofdstuk lezen.

 3. Thee in plaats van alcohol en energiedrankjes

  Een warm kopje thee drinken is ontspannend en maakt je puber rustig. Dat doen alcohol en energiedrankjes niet. Is je puber zenuwachtig voor de examens leg dan nog maar eens uit dat cafeïne, dat waar een energiedrankje zo ongeveer uit bestaat, stress juist versterkt.

 4. Sporten

  Zorg dat je puber niet alles opzij schuift om te leren. Zorg er vooral voor dat ze ook leuke dingen blijven doen, zoals sporten, zodat hun hoofd even uit staat en alle gespannen nek-en schouderspieren weer loskomen.

 5. Oefenen, oefenen, oefenen

  Het lijkt misschien een open deur, maar oefenexamens zorgen niet alleen dat je puber de stof leert, maken is immers óók leren, maar dat hij ook bekend is met de manier van vragen op een examen.

 6. Hulp bij zenuwachtig gevoel

  En dat doe je door, en hier gaat je puber ongetwijfeld om lachen, toe te geven dat je gestresst bent. Pubers geven namelijk niet zo snel toe. En dan kun jij uitleggen dat erover praten al ontspannend werkt. Kan je puber een steuntje gebruiken? Dan kan Passiflora Rustgevend Extra Sterk helpen. De passiebloem, citroenmelisse en valeriaan helpen lichaam en geest snel tot rust te komen, en dat terwijl je hoofd fris en alert blijft. Zowel tijdens het leren als net voor het examen kan dit een snel middel zijn om de scherpe randjes van een stressvol moment te halen. Overigens kun je als ouder misschien ook wel een tabletje gebruiken als je puber z’n examen ingaat!

 7. Mantra jezelf door de examens heen

  Even voor de moeders onder ons, weet je nog dat je ging bevallen van deze puber? En dat er meerdere keren tegen je is gezegd: je moet gewoon een mantra opzeggen. Bijvoorbeeld: ‘Deze wee gaat weg’ of ‘De pijn gaat weg’. Zodat je al mantra-end jezelf door de bevalling heenwerkte. Zo werkt het ook met zenuwachtige gevoelens. Laat je puber een mantra verzinnen, ‘Ik haal een voldoende’ of ‘Dit gaat me lukken’, waarmee hij zichzelf een beetje kracht inblaast en zijn gedachten als het ware weer gereset worden.

 8. Vul de ijskast

  Natuurlijk moeten er ook allerhande gezonde dingen zijn, zonder al te veel suiker, want dat leert nu eenmaal beter, maar na het leren is het ook wel fijn als je een bak chocolade-caramel-fudge-ijs tevoorschijn haalt of een zak chips voor de nodige ontspanning.

 9. Hou een wortel voor

  Beloof je puber dat als hij goed leert, er een pot goud aan het einde van de leerdag staat. In de vorm van het Netflixwachtwoord, extra game-tijd, of een stuk chocoladetaart. Kinderachtig, maar werkt echt.

 10. Laat het los, laat het gaan

  Gelukkig zijn de puberouders van nu die vreselijke Disney Frozen-hype ontsprongen, hoewel daar wel een goede les in zat. Namelijk: laat het los. Leg aan je puber uit dat fouten maken mag. En dat ze dus moeten proberen om niet te perfectionistisch te zijn. Stel geen veel te hoge eisen, maar laat het los, laat het gaan. Meer dan je best kun je immers niet doen.

 11. Bijgeloof

  Een beetje bijgeloof kan geen kwaad. Sterker nog: het kan zelfs helpen. Laat je puber daarom een talisman in zijn tas stoppen of dragen voor wat extra mentale kracht. Sommige pubers nemen hun knuffel of een gelukssteen of – sieraad mee, anderen trekken hun geluksshirt of favoriete schoenen aan. Whatever works

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Passiflora Rustgevend Extra Sterk van A. Vogel, maar de inhoud is 100% van ons. Eindexamens kunnen een stressvol moment zijn, voor pubers en hun ouders. Passiflora Rustgevend Extra Sterk is een 100% natuurlijk middel dat snel helpt bij innerlijke onrust en in periodes van stress, terwijl je toch helder en alert blijft. Het bevat passiebloem, citroenmelisse en valeriaan, planten die bekend staan om hun rustgevende invloed en dus heel goed zijn in tijden van #examenstress. Lees hier meer  of probeer het product eens! 

Tip: om het examen rustig te beginnen kan je puber een uur voor aanvang 1 tablet met wat water innemen en een half uur voor aanvang nog eentje. 

 

KOAG/KAG nummer: 11-0419-1656

Geschreven door
More from Anne Boesman

De vakantiedag van de puber in 51 slome stappen

Leuk hoor die pubers die al in standje ‘vakantie’ staan, maar Anne...
Lees verder