Spieken in de telefoon van je puber, dat doe je toch niet?

De smartphone checken van je kind, is inbreuk maken op hun privacy
Pesterijen, horror-rondstuur-appjes, als ouder wil je graag weten wat je kind met zijn telefoon doet om hem allerlei ellende te besparen. Of je bent natuurlijk gewoon nieuwsgierig. Maar eigenlijk mag het helemaal niet, wist je dat? Martine vindt het eigenlijk wel zo gezond.

Dit artikel gaat door onder de afbeelding

300x250

Ik wist helemaal niet dat kinderen vanaf hun dertiende recht hebben op privacy in hun telefoon. Dat is dus echt zo, las ik gisteren in de krant. Dus dat meekijken in de WhatsApp dat ik als voorwaarde had gesteld voor de betaling van het abonnement van mijn zoon, hij had gewoon juridisch kunnen afdwingen dat ik dat niet mocht. Sinds enige tijd staat er in zijn startscherm: ‘Er is hier helemaal niets te zien’. Nou, dan laat ik het dus maar.

Maar de leeftijd voor dat recht op privacy gaat dus omhoog naar zestien jaar, is het gevolg van Europese regelgeving die in de maak is. Tot die leeftijd mogen kinderen zich niet zonder toestemming van hun ouders online begeven, zo luidt het plan. In een brief aan de Tweede Kamer betoogt een club met de naam Safer Internet Center dat de leeftijd dertien jaar moet blijven. Want zij vinden de nieuwe regelgeving bedreiging van de privacy van de Nederlandse jeugd.

Heeft een tiener dat dan nodig? Ik denk met deze club ook van wel. Voor de kinderen van nu is de telefoon hun dagboek, liefdespost en privéfoto-album in een. Totaal verboden terrein dus voor ouders. Want stel je eens voor dat jij veertien ben, je moeder leest je dagboek en jij komt erachter. Het is een reden om een oorlog in huis te ontketenen. Pubers hebben bovendien die privéruimte nou eenmaal nodig om gezond op te groeien, lezen we in alle boekjes. Een plek waar ze alles zelf kunnen uitzoeken, in plaats van dat hun ouders zich bemoeien met crushes, wie tegen wie wat heeft gezegd en wanneer en waar ze zijn gaan hangen na school.

Natuurlijk wil ik weten of mijn zoon wel eens wordt benaderd door meisjes, of dat er akkefietjes zijn tussen hem in zijn vrienden. Al was het maar omdat ik er pratend zo weinig uit krijg. En stiekem zou ik ook nog wel willen controleren of hij huiswerk heeft, al zegt hij van niet. In de telefoon kijken van je kind, nodigt uit tot helicopterouderen. Maar ik ben er dus mee gestopt, omdat het niet meer goed voelde. Wat op zijn telefoon gebeurt, blijft op zijn telefoon.

Nou heeft mijn dochter in groep 8 ook een telefoon. Daar kijk ik nog wel in. Omdat het mag. Maar ook omdat de kinderen van die leeftijd nog niet helemaal de consequenties kunnen overzien van wat er gebeurt als je een griezel-appje of een pest-appje de klas rondstuurt. Of zoals een paar jongens van school laatst deden: iemands telefoon afpakken en namens diegene pornoplaatjes in de klassen-appgroep plaatsen. Lachen man (not!).

Misschien juist omdat na wat incidenten in de klas inmiddels álle ouders het smartphonegebruik monitoren, gebeurt er in de appgroep van de klas van mijn dochter niet meer zo heel veel. Voor de nieuwsgierige ouder is het best saai, dus ik denk dat ik er ook maar mee ga ophouden.

 

Tags from the story
, ,
Geschreven door
More from Martine De Vente

Dit is waarom je puber vandaag per se iets paars aan wilde

Was jouw kind vanmorgen in jouw naarstig op zoek naar paarse items?...
Lees verder