Zweethanden, paniekaanvallen en giechelen. Een presentatie geven is spannend, maar zó spannend dat schoolprestaties eronder lijden komt heel vaak voor. Driekwart van de pubers heeft spreekangst.
Drie op de vier pubers vinden ‘spreken in het openbaar’ doodeng, zo bleek een tijd geleden onderzoek van RTL en Scholieren.com. Nou was een spreekbeurt geven al heel spannend, nog spannender is geworden door de invloed van sociale media. Want op film en in audio ziet een praatje er natuurlijk heel gelikt uit, maar wat er natuurlijk niet bij staat is hoe vaak is het over is gedaan.
Daarbij maakt spreekangst deel uit van sociale angst. Dat is de angst voor het oordeel van andere mensen, als je ze rechtstreeks onder ogen komt. Liever sturen pubers elkaar appjes of snapjes, dan dat ze op iemand afstappen om hem of haar iets te vragen. Een praatje houden voor de klas, is daar natuurlijk het exponent van.
Bijna driekwart van de kinderen geeft aan ooit iets niet te hebben gedaan omdat ze spreekangst hebben. Bij veertig procent staan door spreekangst de schoolprestaties zelfs onder druk. Zo geeft in de enquête een leerling aan dat hij een paniekaanval kreeg en huilend de klas uit liep.
Volgens de presentatie-coach in het artikel van RTL ligt het er vooral aan dat jongeren hun kwetsbaarheid niet durven te tonen. Daardoor gaan heel ‘groot’ en met hun handen praten. De remedie: in ieder hand een glas water en die dan gedurende het praatje stil proberen te houden. Gaan wij thuis ook proberen.
Tips van de puber zelf
Thuis hebben wij pubers die kennelijk vallen onder de 25 procent van de kinderen die geen énkele moeite hebben voor het spreken voor een groep. Een van hen geeft daarom ook tips (die wij ook heel goed kunnen gebruiken)
-Het is kort, dus je bent er zo van af
-Je staat voor mensen die je kent, dus hoe erg kan het zijn?
-Denk: het is maar een presentatie voor school
-Denk er niet te makkelijk over. Leer de presentatie uit je hoofd, zo voel je je een stuk zekerder over wat je moet vertellen.
-Het komt hoe dan ook altijd goed.