Stijladvies geven aan je puber…. doe maar niet

Isabelle’s dochter vraagt haar moeder om stijladvies. Maar dit wordt haar eigenlijk nooit in dank afgenomen. Moeder staat misschien wel voor: Mode Onbewuste Eventuele Donateur en Regelaar

“En mam? hoe staat dit?” Voor mij staat een dame van bijna 16 in een jurkje.
3 miliseconde stilte, voordat ik één woord uitspreek. Dat is 2 milliseconde te lang.

De aankoop via een tweedehands platform wordt terstond uitgetrokken. En voordat mijn door een drukke werkdag gaar gekookte hersenen kunnen schakelen, heb ik mijn mening gegeven, vóórdat ik mijn mening heb gegeven. Volgens mijn bijna 16-jarige dochter, dan.

Rollende ogen, extreme wanhopige zucht-sessies of gewoon een totale verbijsterende blik. Hier gaan we weer. Toen deze dame twaalf jaar jonger was en naar de kleuterschool ging, was het elke ochtend een drama. Ik heb eindeloos vaak rustig aangegeven dat alles mogelijk was, mocht en of kon. Maar uiteindelijk gingen we veel te laat, zij krijsend in een fietszitje achterop, en ik inmiddels al de dag helemaal beu, naar school.

Op een gegeven moment liet ik alles los. Pyjama aanhouden? Prima! Met 30 graden je moonboots aan? Tuurlijk! Authenticiteit omarmen en vooral die strijd niet meer willen. Dit duurde precies drie maanden en vijf dagen en daarna was het gedoe klaar. Ze werd zich bewust van haar omgeving, koos zelf zonder morren dat wat prettig was en niet opviel. Ook weer jammer, maar de ochtenden liepen volgens een boekje. Mijn mening werd klakkeloos gevolgd.

E-commerce

Toen kwam de puberteit, de ontdekking van de e-commerce, instafilters en de genadeloze trends. Op haar klassenfoto zie je nu vooral hetzelfde en kan ik geen subculturen ontdekken. Lekker rustig, misschien, maar deze allemaal hetzelfde-norm is een soort onzichtbare cirkel om alle pubermeiden heen. En waar ze niet uit durven of willen stappen.

Onzeker als ze zijn, moeten alle aankopen door vrienden worden bevestigd. Indien de oproepen en reacties op zich laten wachten, komen ze naar jou voor een eventuele second opinion. Maar inmiddels is mij nu al zo vaak naar het hoofd geslingerd dat ik haar moeder ben, dat ik oprecht geen idee meer heb of dat wat ik zeg wel op waarde wordt geschat. Maar wat ik wel weet is dat mijn mening er eigenlijk weinig toe doet in de wereld van mijn puberdochter. Maar de inhoud van mijn kast dan weer wel.

‘Heel lief mam, maar nee’

Zo worden er onderdelen ongevraagd uit mijn kast geleend, maar als ik wat aan haar uit wil lenen of cadeau wil doen, komt er een meesmuilend: heel lief mam, maar nee. En hoewel mijn smaak wordt getypeerd als: heel erg oude vrouw, vind ik toch best vaak een kledingstuk dat ik kwijt was in een uiterst goor hoekje tussen hockeysokken terug.

En dan krijg ik ook bijna elke week een waslijst door geappt voor nieuwe kleren die mijn dochter nodig heeft, gevolgd door een poeslieve misschien kunnen we een moeder dochter middag doen? verzoek er aan gekoppeld. Waar ik positief op reageer, maar mijn dochter dan toch liever met X gaat shoppen, want die snapt precies wat zij zoekt. En dan krijg ik wel een in hoofdletters getikt appje of ik een voorschot kan bieden van haar zakgeld als ze in een kleedhokje staat. Volg je het nog? Ik inmiddels niet meer.

En soms komt er een dag daarna een heuse modeshow van alle gescoorde items met een gelukzalige glimlach, een dikke dankjewel voor de semi gesponsorde onderdelen en een moment van totale vrede in het huishouden. Maar o wee, als er weer een feestje-uitje-sociale activiteit gepland staat. Zelfs de honden en katten zoeken een rustig hoekje in huis op, omdat iedereen weet dat er stress, redelijk wispelturige onvoorspelbare en onberekenbare sessies gaan komen waarbij ik als een ongetrainde Fred van Leer- wannabe adviseer, incasseer en soms ook maar volledig opgeef.

Donateur

Want nogmaals, ik ben moeder. Dat staat voor Mode Onbewuste Eventuele Donateur en Regelaar heb ik ondervonden. Dat betekent knikken wanneer je denkt dat dat wenselijk is, niks verder pro actief opperen, stilletjes wat doneren, soms overenthousiast reageren om haar de deur uit te krijgen na twaalf aan-en-uitkleedsessies, of meer.

 

close

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.


Heb je ons huiswerkhandboek al besteld?

Ook leuk:

30 redenen waarom het leven voor puberjongens niet altijd makkelijk is

Wij snappen ook wel dat het leven als puber niet heel makkelijk is, want wij ouders zijn immers ook jong geweest. Vandaar deze opsomming...

21 tekenen dat pubers zich niks aantrekken van het weer

Pubers hebben zo hun eigen opvattingen over hoe te handelen bij de diverse weertypen. Regen of zonneschijn, de puber trekt gewoon zijn eigen plan.  1....

Goed idee: klaaglijn voor pubers zodat ze jou niet de hele tijd lastigvallen

Hou het thuis gezellig en schakel voor pubers de puberklaaglijn in. Daar kunnen ze alles droppen wat hun dwars zit zonder jou lastig te...

Helder communiceren met pubers doe je met een zelfgemaakte app-sticker

Helder online communiceren met pubers; wie wil dat nou niet? Marieke vond dé manier om dat te doen: met grappige WhatsApp-stickers die pubers zelf...

Mijn pubers zijn te beroerd om iets te doen

Suzanne baalt ervan dat haar kinderen niks ondernemen. Heeft ze ze dan zo erg verpest? ‘Ze kunnen niets, zijn volkomen lethargisch en zijn daardoor...

11 dingen waar wij ons mee vermaakten in de eighties

Waaah, bijna meivakantie. Maar wat moeten de pubers doen? Hier een paar dingen die wij deden. He-le-maal zonder internet. Computeren op de Commodore 64 Gamen...

35 dingen die je voor de grap tegen je pubers moet zeggen – en geniet van hun reactie

Pubers zijn dol op pranks, maar dan wel op pranks uithalen, niet incasseren. En juist dat laatste is zo leuk. Omdat we die pubers...

Om je puber gek mee te maken: Despacito Chicken Version

We worden soms gek van die snoeiharde muziek van onze pubers, of het nu de nieuwste rap is, of iets met gierende gitaren. Om...

Hoezo mag bij anderen wel altijd álles?

Saskia vindt dat we als puberouders meer solidair met elkaar moeten zijn. Want zij heeft de hele tijd heibel in de tent omdat bij...