Stijladvies geven aan je puber…. doe maar niet

Isabelle’s dochter vraagt haar moeder om stijladvies. Maar dit wordt haar eigenlijk nooit in dank afgenomen. Moeder staat daarom misschien wel voor: Mode Onbewuste Eventuele Donateur en Regelaar

“En mam? hoe staat dit?” Voor mij staat een dame van bijna 16 in een jurkje. Voordat ik één woord uitspreek valt er drie milliseconde een stilte. Dat is twee milliseconde te lang.

De aankoop via een tweedehands platform wordt terstond uitgetrokken. En voordat mijn door een drukke werkdag gaar gekookte hersenen kunnen schakelen, heb ik mijn mening gegeven, vóórdat ik mijn mening heb gegeven. Volgens mijn bijna 16-jarige dochter, dan.

Rollende ogen, extreme wanhopige zucht-sessies of gewoon een totale verbijsterende blik. Hier gaan we weer. Toen deze dame twaalf jaar jonger was en naar de kleuterschool ging, was het elke ochtend een drama. Ik heb eindeloos vaak rustig aangegeven dat alles mogelijk was, mocht en of kon. Maar uiteindelijk gingen we veel te laat, zij krijsend in een fietszitje achterop, en ik inmiddels al de dag helemaal beu, naar school.

Op een gegeven moment liet ik alles los. Pyjama aanhouden? Prima! Met 30 graden je moonboots aan? Tuurlijk! Authenticiteit omarmen en vooral die strijd niet meer willen. Dit duurde precies drie maanden en vijf dagen en daarna was het gedoe klaar. Ze werd zich bewust van haar omgeving, koos zelf zonder morren dat wat prettig was en niet opviel. Ook weer jammer, maar de ochtenden liepen volgens een boekje. Mijn mening werd klakkeloos gevolgd.

E-commerce

Toen kwam de puberteit, de ontdekking van de e-commerce, instafilters en de genadeloze trends. Op haar klassenfoto zie je nu vooral hetzelfde en kan ik geen subculturen ontdekken. Lekker rustig, misschien, maar deze allemaal hetzelfde-norm is een soort onzichtbare cirkel om alle pubermeiden heen. En waar ze niet uit durven of willen stappen.

Onzeker als ze zijn, moeten alle aankopen door vrienden worden bevestigd. Indien de oproepen en reacties op zich laten wachten, komen ze naar jou voor een eventuele second opinion. Maar inmiddels is mij nu al zo vaak naar het hoofd geslingerd dat ik haar moeder ben, dat ik oprecht geen idee meer heb of dat wat ik zeg wel op waarde wordt geschat. Maar wat ik wel weet is dat mijn mening er eigenlijk weinig toe doet in de wereld van mijn puberdochter. Maar de inhoud van mijn kast dan weer wel.

‘Heel lief mam, maar nee’

Zo worden er onderdelen ongevraagd uit mijn kast geleend, maar als ik wat aan haar uit wil lenen of cadeau wil doen, komt er een meesmuilend: ‘Heel lief mam, maar nee.’ En hoewel mijn smaak wordt getypeerd als: heel erg oude vrouw, vind ik toch best vaak een kledingstuk dat ik kwijt was in een uiterst goor hoekje tussen hockeysokken terug.

En dan krijg ik ook bijna elke week een waslijst door geappt voor nieuwe kleren die mijn dochter nodig heeft, gevolgd door een poeslieve misschien kunnen we een moeder dochter middag doen?-verzoek eraan gekoppeld. Waar ik positief op reageer, maar mijn dochter gaat dan toch liever met X shoppen, want die snapt precies wat zij zoekt. En dan krijg ik wel een in hoofdletters getikt appje of ik een voorschot kan bieden van haar zakgeld als ze in een kleedhokje staat. Volg je het nog? Ik inmiddels niet meer.

En soms komt er een dag daarna een heuse modeshow van alle gescoorde items met een gelukzalige glimlach, een dikke dankjewel voor de semi gesponsorde onderdelen en een moment van totale vrede in het huishouden. Maar o wee, als er weer een feestje-uitje-sociale activiteit gepland staat. Zelfs de honden en katten zoeken een rustig hoekje in huis op, omdat iedereen weet dat er stress, redelijk wispelturige onvoorspelbare en onberekenbare sessies gaan komen waarbij ik als een ongetrainde Fred van Leer- wannabe adviseer, incasseer en soms ook maar volledig opgeef.

Donateur

Want nogmaals, ik ben moeder. Dat staat voor Mode Onbewuste Eventuele Donateur en Regelaar heb ik ondervonden. Dat betekent knikken wanneer je denkt dat dat wenselijk is, niks verder pro actief opperen, stilletjes wat doneren, soms overenthousiast reageren om haar de deur uit te krijgen na twaalf aan-en-uitkleedsessies, of meer.

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Advertentie

Heb je ons huiswerkhandboek al besteld?

Ook leuk:

52 redenen waarom de jaren 80 en 90 zo leuk waren

De eighties en nineties, dat waren nog eens tijden! En stiekem verlangen we ook wel terug naar de tijd dat wij puber waren. We...

17 redenen waarom we graag een puber zouden willen zijn

Pubers zijn de leukste mensen op aarde. Echt. Niet in de laatste plaats omdat ze zo bijzonder origineel, grappig en innovatief zijn. En eigenlijk...

Je puber maakt zijn profielwerkstuk in 29 irritante punten

De oudste puber van Marloes doet dit jaar eindexamen en moet zijn profielwerkstuk maken. Ondanks dat de ambities torenhoog zijn, schiet het niet erg...

Zo vind je je keuken terug als je puber een dag alleen is geweest

De jongste puber was een dagje alleen thuis, want ze had studiedag en ik moest werken. En ach, zo'n dagje alleen thuis, dat kon...

‘Dienstplicht’ voor alle meisjes die dit jaar 17 worden

Dit jaar is het voor eerst dat meisjes onder de dienstplicht vallen. Alles meisjes die in 2003 zijn geboren krijgen deze week een brief...

9 X heimwee naar de camping van vroeger

Kamperen was in onze jeugd een combinatie van gesleep met stokken en loodzwaar tentdoek. Maar als het spul eenmaal stond, dan kon de vakantie...

Je puber geeft een feestje met bier en wiet en jij zit boven

Pam weet zeker dat het feestje van haar puberzoon uit de hand loopt. Maar wat doe je dan? Naar binnen rennen in je vaalwitte...

Als je elkaar weer eens diep in de ogen kijkt (Wat hebben we eigenlijk nog, schat?)

Saskia en haar man overleefde de storm van kleine kinderen en alle hectiek die daar bij komt kijken. Al high-five-end begroetten ze hun pas...

Wat je níet tegen je puberdochter moet zeggen over de pil

Marieke heeft geen zin om oma te worden. Haar dochter doet echter laconiek over anticonceptie. Er volgt een pittig gesprek. Lastig puntje. Ik vind dat...

Deze sketch van Wim Sonneveld geeft precies weer wat vaders voelen als hun dochter de verkering mee naar huis neemt

Cabaretier Wim Sonneveld legt precies uit hoe ingewikkeld het is als je vader bent van een dochter die vriendjes mee naar huis neemt. Best...

De 16-jarige dochter van Charlotte is ziek en heeft waarschijnlijk corona

De 16-dochter van Charlotte ligt doodziek thuis, de artsen vermoeden corona. Hoe is dat als je kind zo ziek is en thuis in quarantaine...

Jan heeft een gesprek over racisme met zijn dertienjarige dochter

Een gesprek over racisme, dat is het enige dat je als ouder kunt doen, vindt schrijver Jan van Mersbergen. Wat geef je je puber...

Lieve puberouders, jullie zijn fantastisch!

Omdat ouders het in deze tijd behoorlijk druk hebben en er ook een behoorlijke druk op hun schouders ligt in deze corona-periode, die al...