Stijladvies geven aan je puber…. doe maar niet

Isabelle’s dochter vraagt haar moeder om stijladvies. Maar dit wordt haar eigenlijk nooit in dank afgenomen. Moeder staat daarom misschien wel voor: Mode Onbewuste Eventuele Donateur en Regelaar

“En mam? hoe staat dit?” Voor mij staat een dame van bijna 16 in een jurkje. Voordat ik één woord uitspreek valt er drie milliseconde een stilte. Dat is twee milliseconde te lang.

De aankoop via een tweedehands platform wordt terstond uitgetrokken. En voordat mijn door een drukke werkdag gaar gekookte hersenen kunnen schakelen, heb ik mijn mening gegeven, vóórdat ik mijn mening heb gegeven. Volgens mijn bijna 16-jarige dochter, dan.

Rollende ogen, extreme wanhopige zucht-sessies of gewoon een totale verbijsterende blik. Hier gaan we weer. Toen deze dame twaalf jaar jonger was en naar de kleuterschool ging, was het elke ochtend een drama. Ik heb eindeloos vaak rustig aangegeven dat alles mogelijk was, mocht en of kon. Maar uiteindelijk gingen we veel te laat, zij krijsend in een fietszitje achterop, en ik inmiddels al de dag helemaal beu, naar school.

Op een gegeven moment liet ik alles los. Pyjama aanhouden? Prima! Met 30 graden je moonboots aan? Tuurlijk! Authenticiteit omarmen en vooral die strijd niet meer willen. Dit duurde precies drie maanden en vijf dagen en daarna was het gedoe klaar. Ze werd zich bewust van haar omgeving, koos zelf zonder morren dat wat prettig was en niet opviel. Ook weer jammer, maar de ochtenden liepen volgens een boekje. Mijn mening werd klakkeloos gevolgd.

E-commerce

Toen kwam de puberteit, de ontdekking van de e-commerce, instafilters en de genadeloze trends. Op haar klassenfoto zie je nu vooral hetzelfde en kan ik geen subculturen ontdekken. Lekker rustig, misschien, maar deze allemaal hetzelfde-norm is een soort onzichtbare cirkel om alle pubermeiden heen. En waar ze niet uit durven of willen stappen.

Onzeker als ze zijn, moeten alle aankopen door vrienden worden bevestigd. Indien de oproepen en reacties op zich laten wachten, komen ze naar jou voor een eventuele second opinion. Maar inmiddels is mij nu al zo vaak naar het hoofd geslingerd dat ik haar moeder ben, dat ik oprecht geen idee meer heb of dat wat ik zeg wel op waarde wordt geschat. Maar wat ik wel weet is dat mijn mening er eigenlijk weinig toe doet in de wereld van mijn puberdochter. Maar de inhoud van mijn kast dan weer wel.

‘Heel lief mam, maar nee’

Zo worden er onderdelen ongevraagd uit mijn kast geleend, maar als ik wat aan haar uit wil lenen of cadeau wil doen, komt er een meesmuilend: ‘Heel lief mam, maar nee.’ En hoewel mijn smaak wordt getypeerd als: heel erg oude vrouw, vind ik toch best vaak een kledingstuk dat ik kwijt was in een uiterst goor hoekje tussen hockeysokken terug.

En dan krijg ik ook bijna elke week een waslijst door geappt voor nieuwe kleren die mijn dochter nodig heeft, gevolgd door een poeslieve misschien kunnen we een moeder dochter middag doen?-verzoek eraan gekoppeld. Waar ik positief op reageer, maar mijn dochter gaat dan toch liever met X shoppen, want die snapt precies wat zij zoekt. En dan krijg ik wel een in hoofdletters getikt appje of ik een voorschot kan bieden van haar zakgeld als ze in een kleedhokje staat. Volg je het nog? Ik inmiddels niet meer.

En soms komt er een dag daarna een heuse modeshow van alle gescoorde items met een gelukzalige glimlach, een dikke dankjewel voor de semi gesponsorde onderdelen en een moment van totale vrede in het huishouden. Maar o wee, als er weer een feestje-uitje-sociale activiteit gepland staat. Zelfs de honden en katten zoeken een rustig hoekje in huis op, omdat iedereen weet dat er stress, redelijk wispelturige onvoorspelbare en onberekenbare sessies gaan komen waarbij ik als een ongetrainde Fred van Leer- wannabe adviseer, incasseer en soms ook maar volledig opgeef.

Donateur

Want nogmaals, ik ben moeder. Dat staat voor Mode Onbewuste Eventuele Donateur en Regelaar heb ik ondervonden. Dat betekent knikken wanneer je denkt dat dat wenselijk is, niks verder pro actief opperen, stilletjes wat doneren, soms overenthousiast reageren om haar de deur uit te krijgen na twaalf aan-en-uitkleedsessies, of meer.

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Advertentie

Als het op financiën aankomt, zijn pubers zowel grenzeloos inventief als naïef. Dus daar valt nog wel wat opvoeding tegenaan te gooien. In ons nieuwe boek leggen we uit hoe je dat kunt doen

Ook leuk:

13 signalen dat jouw puber zijn eigen leven niet helemaal kan overzien

Pubers zijn onverbeterlijke optimisten. Daar waar anderen beperkingen zien, zien zij alleen maar mogelijkheden. Maar kunnen dan niet altijd de gevolgen van hun wilde...

Jij wil een gezond eetregime, je puber wil vooral worstenbroodjes

Een ubergezonde personal trainer en twee stuurse pubers; als dat je gezinssamenstelling is sta je dagelijks voor grote uitdagingen. Want waar de sportman pleit...

Een zomer lang met pubers onder je dak? Stel campingregels op!

De pubers van Saskia hebben vakantie. Zij moet daarentegen gewoon werken. Op haar werkkamer in huis. Terwijl er een heel leger pubers onder datzelfde...

Merkkleding, ja of nee?

Sommige pubers willen louter kleren aan van een merk. Reden? Omdat iedereen het draagt. En op zich niks mis met een merk, maar met...

25 redenen waarom pubers school echt heel tof vinden

We kunnen ons voorstellen dat onze pubers het leuk vinden op school. Want ze zijn er vaker niet dan wel. Uitval, roosterwijzigingen; voor je...

Het ongeval in Helmond is de nachtmerrie van elke puberouder

Er zijn van de nieuwsberichten die niet uit je hoofd gaan. Dat van afgelopen weekend over drie pubers die omkwamen door een aanrijding tussen...

Vijftienjarige heeft geen rijbewijs, maar wel een Ferrari!

Je bent vijftien, krijgt van je vader een Ferrari, maar kan er dus nog niet mee rijden. Dan kun je dat ding ook gewoon...

Je hoopt niet dat je zoon DIT gaat doen op zijn vakantie

Pubers op vakantie doen de gekste dingen. Zoals duiken vanuit je hotelkamer. Hopla, zo vanaf je balkon een duik nemen. Je houdt je hart...

Reageert je puber niet op appjes? Ga sms’en

Stel je dochter wil in haar eentje, door het donker, met een grote rugzak om, naar een van de mindere buurten van de stad...

Sanne doet aan ‘birdnesting’. De kinderen blijven thuis, zij en haar ex gaan heen en weer

Wie blijft er in het huis wonen. Wat ‘doen’ we met de kinderen? Sanne en haar aanstaande ex E. proberen de boel wat te...

Meisje koopt een taart voor haar moeder, omdat ze blij is om gevaccineerd te zijn

Alyssa Jackson zat een ijsje te eten met haar zus, en ze op het idee om een taart te kopen voor haar moeder om...

Als je puber morgen weer naar school gaat, heb je dit nodig

Als de start van het schooljaar niet zo lekker was, heb je je vast voorgenomen om je puber meer te gaan helpen met zijn...

Waarom Anne-Marie heel blij is dat haar pubers Friends kijken

Pubers die de hele dag op sociale media rondhangen: je kunt er niet omheen en het is reuze irritant. Des te fijner als Anne-Marie...