Stijladvies geven aan je puber…. doe maar niet

Isabelle’s dochter vraagt haar moeder om stijladvies. Maar dit wordt haar eigenlijk nooit in dank afgenomen. Moeder staat misschien wel voor: Mode Onbewuste Eventuele Donateur en Regelaar

“En mam? hoe staat dit?” Voor mij staat een dame van bijna 16 in een jurkje.
3 miliseconde stilte, voordat ik één woord uitspreek. Dat is 2 milliseconde te lang.

De aankoop via een tweedehands platform wordt terstond uitgetrokken. En voordat mijn door een drukke werkdag gaar gekookte hersenen kunnen schakelen, heb ik mijn mening gegeven, vóórdat ik mijn mening heb gegeven. Volgens mijn bijna 16-jarige dochter, dan.

Rollende ogen, extreme wanhopige zucht-sessies of gewoon een totale verbijsterende blik. Hier gaan we weer. Toen deze dame twaalf jaar jonger was en naar de kleuterschool ging, was het elke ochtend een drama. Ik heb eindeloos vaak rustig aangegeven dat alles mogelijk was, mocht en of kon. Maar uiteindelijk gingen we veel te laat, zij krijsend in een fietszitje achterop, en ik inmiddels al de dag helemaal beu, naar school.

Op een gegeven moment liet ik alles los. Pyjama aanhouden? Prima! Met 30 graden je moonboots aan? Tuurlijk! Authenticiteit omarmen en vooral die strijd niet meer willen. Dit duurde precies drie maanden en vijf dagen en daarna was het gedoe klaar. Ze werd zich bewust van haar omgeving, koos zelf zonder morren dat wat prettig was en niet opviel. Ook weer jammer, maar de ochtenden liepen volgens een boekje. Mijn mening werd klakkeloos gevolgd.

E-commerce

Toen kwam de puberteit, de ontdekking van de e-commerce, instafilters en de genadeloze trends. Op haar klassenfoto zie je nu vooral hetzelfde en kan ik geen subculturen ontdekken. Lekker rustig, misschien, maar deze allemaal hetzelfde-norm is een soort onzichtbare cirkel om alle pubermeiden heen. En waar ze niet uit durven of willen stappen.

Onzeker als ze zijn, moeten alle aankopen door vrienden worden bevestigd. Indien de oproepen en reacties op zich laten wachten, komen ze naar jou voor een eventuele second opinion. Maar inmiddels is mij nu al zo vaak naar het hoofd geslingerd dat ik haar moeder ben, dat ik oprecht geen idee meer heb of dat wat ik zeg wel op waarde wordt geschat. Maar wat ik wel weet is dat mijn mening er eigenlijk weinig toe doet in de wereld van mijn puberdochter. Maar de inhoud van mijn kast dan weer wel.

‘Heel lief mam, maar nee’

Zo worden er onderdelen ongevraagd uit mijn kast geleend, maar als ik wat aan haar uit wil lenen of cadeau wil doen, komt er een meesmuilend: heel lief mam, maar nee. En hoewel mijn smaak wordt getypeerd als: heel erg oude vrouw, vind ik toch best vaak een kledingstuk dat ik kwijt was in een uiterst goor hoekje tussen hockeysokken terug.

En dan krijg ik ook bijna elke week een waslijst door geappt voor nieuwe kleren die mijn dochter nodig heeft, gevolgd door een poeslieve misschien kunnen we een moeder dochter middag doen? verzoek er aan gekoppeld. Waar ik positief op reageer, maar mijn dochter dan toch liever met X gaat shoppen, want die snapt precies wat zij zoekt. En dan krijg ik wel een in hoofdletters getikt appje of ik een voorschot kan bieden van haar zakgeld als ze in een kleedhokje staat. Volg je het nog? Ik inmiddels niet meer.

En soms komt er een dag daarna een heuse modeshow van alle gescoorde items met een gelukzalige glimlach, een dikke dankjewel voor de semi gesponsorde onderdelen en een moment van totale vrede in het huishouden. Maar o wee, als er weer een feestje-uitje-sociale activiteit gepland staat. Zelfs de honden en katten zoeken een rustig hoekje in huis op, omdat iedereen weet dat er stress, redelijk wispelturige onvoorspelbare en onberekenbare sessies gaan komen waarbij ik als een ongetrainde Fred van Leer- wannabe adviseer, incasseer en soms ook maar volledig opgeef.

Donateur

Want nogmaals, ik ben moeder. Dat staat voor Mode Onbewuste Eventuele Donateur en Regelaar heb ik ondervonden. Dat betekent knikken wanneer je denkt dat dat wenselijk is, niks verder pro actief opperen, stilletjes wat doneren, soms overenthousiast reageren om haar de deur uit te krijgen na twaalf aan-en-uitkleedsessies, of meer.

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.


Als het op financiën aankomt, zijn pubers zowel grenzeloos inventief als naïef. Dus daar valt nog wel wat opvoeding tegenaan te gooien. In ons nieuwe boek leggen we uit hoe je dat kunt doen

Ook leuk:

21 dingen die altijd ontbreken bij pubers

Het valt ons op dat pubers eigenlijk nooit helemaal compleet zijn. Er mist altijd wel iets. En waar dat 'iets' dan is, weet niemand.   ...

Soms is het goed om aan je eigen ouders te vragen hoe jíj was als puber

Als Saskia het even niet meer weet, dan vraagt ze aan haar vader hoe dat was toen zij een puber was. En dat relativeert...

9 geniale 1 aprilgrappen om uit te halen met je puber

Natuurlijk houden we van ze, maar er zijn ook momenten waarop we onze pubers wel achter het behang kunnen plakken, toch? En één dag...

Vader komt naast Nick Jonas te zitten, maar heeft géén idee wie het is

Ken jij alle (pop)sterren waar je kinderen fan van zijn? Of was de laatste trend die jij nog een beetje hebt gevolgd de Backstreet...

Buiten wordt het 35 graden, de puber kleedt zich alsof het -35 is.

Het zomerse weer is voor de pubers van Martine nou niet meteen aanleiding om zich daarop te kleden. Sterker, die van haar zien eruit...

Vooroordelen over pubers, die niet (helemaal) waar zijn

De buurvrouw, je moeder en collega's en allerlei andere mensen zonder pubers, ventileren zo nu en dan hun mening over hoe pubers zijn. Jullie...

Op je zestiende een tattoo laten zetten, dat kan dus gewoon in Nederland

In Nederland zijn de regels voor tattoos behoorlijk soepel. 16 en je wil een tattoo? Waarom niet? En niemand die die kinderen tegen zichzelf...

Zomervakantie, ofwel: hoe goed kunnen pubers zich vervelen?

Straks begint de zomervakantie, en dan zijn Ralph’s pubers ook een paar weken bij hem. Al hun vriendinnen zijn op vakantie of in ieder...

Hoera! De StuFi komt weer terug (en dat is fijn voor onze pubers!)

Het sociale leenstelsel zette onze pubers op achterstand. Martine is heel blij dat er volgend jaar weer StuFi is Dat het sociale leenstelsel een slecht...