Zeggen tegen meisjes dat ze voorzichtig moeten zijn, kunnen we daarmee ophouden?

Twaalf- en dertienjarigen die worden naroepen of op hun kont geslagen; ook jonge meisjes worden geconfronteerd met seksuele intimidatie. En wat doen wij? We leren onze dochters niet van zich afbijten, maar dat ze vooral voorzichtig moeten zijn.

Als mijn zoon uitgaat, is er eigenlijk niet zo veel dat ik met hem daarover bespreek. Ja, een richtlijn wat betreft zijn tijdstip van thuiskomst, maar verder stuur ik mijn dorpskind zonder al te veel mitsen en maren het stadse nachtleven in.

Hoe anders zou ik dit met mijn dochter aanpakken, realiseerde ik me ineens. Een feestje, leuk voor haar. Maar met een nachtbus terug naar huis? Geen denken aan. Alleen over straat ’s nachts? Ik haal haar wel op. In het donker ergens heen? Ik breng haar wel weg. Ik zou, kortom, dat prachtige jonge hert met die wapperende blonde haren niet zomaar loslaten in die grote, boze wereld. Terwijl ik mijn zoon, eveneens een prachtig jong hert, zomaar laat gaan. Ik voed mijn kinderen gelijk op, wat voor de een geldt, geldt ook voor de ander. Maar blijkbaar pas ik andere regels toe als het gaat over uitgaan en alleen over straat gaan. Hij mag wel, zij niet. En daarmee geef ik mijn zoon de onuitgesproken boodschap ‘de wereld is een fantastische speeltuin, have fun’ mee. De boodschap die mijn dochter meekrijgt is echter heel anders: ‘leuk hoor die wereld, maar je moet vooral heel erg voorzichtig zijn’.

Seksuele intimidatie

Sinds #metoo wordt steeds meer duidelijk dat bijna elke vrouw met seksuele intimidatie te maken heeft gekregen. Ook jonge meisjes. Misschien dat ik er daarom ook zo bovenop zit bij mijn jonge dochter. Ik wil niet dat mannen ongevraagd aan haar gaan zitten. Het is mij als puber overkomen. Iemand die ongewenst een tong naar binnen stak bij een concert. Jongens die na een gewonnen Europese voetbalwedstrijd springend een kring om me heen vormden en graaiden waar ze wilden. Een jongen op een brommer die naast me kwam rijden en geile praatjes lispelde. Mannen die me nafloten, nariepen, en als klap op de vuurpijl een onbekende man die me vastpakte in een drukke tram en zo dicht tegen me aan kwam staan dat ik zijn stijve piemel voelde in mijn rug. Was ik geschrokken? Ontzettend! Het was behoorlijk intimiderend. Ik heb staan bibberen, trillen, huilen, voelde me vies. Maar eenmaal thuis deden mijn ouders wat veel ouders doen: ze zeiden dat ik voorzichtig moest zijn.

Ongevraagd aanraken

Seksuele intimidatie is van alle tijden en ook nu hebben veel (jonge) meisjes ermee te maken; het naroepen, fluiten, sissen, betasten. En wat doen wij als ouders? We zeggen dat ze vooral voorzichtig moeten zijn. Hoe goed bedoeld ook, maar daarmee zeggen we eigenlijk: jij bent kwetsbaar. Hij is sterker/gekker/onbeschofter dan jij, dus wees jij dan maar voorzichtig. Maar wat leren we onze dochters als we onze schouders ophalen als mannen ongevraagd aan ze komen? Wat leren we ze als we zeggen: wees voorzichtig. Voor wat? Maar vooral: voor wie? Laten we daarom vanaf vandaag daar gewoon mee ophouden. En onze dochters leren om te zeggen: hoezo kom je aan mij? Blijf met je poten van me af!

Al die mannen die hun tong, piemel, handen en vunzige opmerkingen niet bij zich kunnen houden; vanaf vandaag vertel ik mijn dochter dat zij sterker is dan jullie allemaal. Dat ze niks van jullie hoeft te pikken, en dat zij altijd haar mond mag opentrekken en jullie publiekelijk te schande mag maken als er iets gebeurt tegen haar zin, of als ze zich bedreigd voelt. Want ook voor haar geldt dat de wereld een fantastische speeltuin is en ze zich door niemand moet laten tegenhouden om van die speeltuin te genieten.

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.


Heb je ons huiswerkhandboek al besteld?

Ook leuk:

Handig voor al die stapels puberwas: wassen terwijl je gymt

Het is een Chinese uitvinding die al wel een tijdje bestaat, en waarvan wij ons afvragen waarom die nog niet in Nederland is geïntroduceerd:...

25 dingen die gebeuren als jij een ochtend zoals je pubers zou hebben

Onze pubers klagen wel dat ze het zo zwaar hebben en zo, maar eigenlijk hebben ze een heel lekker leventje. We zouden dan ook...

19 dingen die iedereen met een puberzoon meteen herkent

Aaargh, hij is niet vooruit te branden, maakt er een puinhoop van en je vraagt je af wat hij allemaal doet in die kamer...

Pubertroep: zo mooi kan het zijn

Fotograaf Rick Stolk heeft een dochter van 13,5, die zoals al onze kinderen, regelmatig een en ander achterlaat in huis. Hij fotografeerde de sokken,...

Beste ouders van groep 3 (en 2, en 1): wij snappen Juf Ank wel

Marloes komt -ja het is schandalig- bijna nooit meer op de school van haar jongste kind. Het is de derde, dus: been there, done that....

Eindexamens zijn eigenlijk een hinderlijke onderbreking van een eindeloze zomervakantie

  Stel je bent puber en je zit dit jaar in de laatste klas van het middelbaar onderwijs. Dan ben je vanaf april al vrij,...

6 verschillen tussen puberjongens en pubermeisjes

We kunnen we willen dat iedereen gelijk is, maar er zijn toch zeker verschillen tussen jongens en meisjes. Helemaal als ze puber zijn. Dit zijn...

6 dingen die pubers zeggen als ze ergens onderuit willen komen

Mee naar de verjaardag van oma, een feestje van je werk of die voorstelling waar jij je zo op verheugd had. Maar je kind...

‘Hé mam, ik spreek even met een onbekende Instagramvriend af, oké?’

De dochter van Saskia had een leuk idee: afspreken met een totaal onbekende vriend van Instagram. Of ze geld voor de bus kon krijgen...