Zeggen tegen meisjes dat ze voorzichtig moeten zijn, kunnen we daarmee ophouden?

Twaalf- en dertienjarigen die worden naroepen of op hun kont geslagen; ook jonge meisjes worden geconfronteerd met seksuele intimidatie. En wat doen wij? We leren onze dochters niet van zich afbijten, maar dat ze vooral voorzichtig moeten zijn.

Als mijn zoon uitgaat, is er eigenlijk niet zo veel dat ik met hem daarover bespreek. Ja, een richtlijn wat betreft zijn tijdstip van thuiskomst, maar verder stuur ik mijn dorpskind zonder al te veel mitsen en maren het stadse nachtleven in.

Hoe anders zou ik dit met mijn dochter aanpakken, realiseerde ik me ineens. Een feestje, leuk voor haar. Maar met een nachtbus terug naar huis? Geen denken aan. Alleen over straat ’s nachts? Ik haal haar wel op. In het donker ergens heen? Ik breng haar wel weg. Ik zou, kortom, dat prachtige jonge hert met die wapperende blonde haren niet zomaar loslaten in die grote, boze wereld. Terwijl ik mijn zoon, eveneens een prachtig jong hert, zomaar laat gaan. Ik voed mijn kinderen gelijk op, wat voor de een geldt, geldt ook voor de ander. Maar blijkbaar pas ik andere regels toe als het gaat over uitgaan en alleen over straat gaan. Hij mag wel, zij niet. En daarmee geef ik mijn zoon de onuitgesproken boodschap ‘de wereld is een fantastische speeltuin, have fun’ mee. De boodschap die mijn dochter meekrijgt is echter heel anders: ‘leuk hoor die wereld, maar je moet vooral heel erg voorzichtig zijn’.

Seksuele intimidatie

Sinds #metoo wordt steeds meer duidelijk dat bijna elke vrouw met seksuele intimidatie te maken heeft gekregen. Ook jonge meisjes. Misschien dat ik er daarom ook zo bovenop zit bij mijn jonge dochter. Ik wil niet dat mannen ongevraagd aan haar gaan zitten. Het is mij als puber overkomen. Iemand die ongewenst een tong naar binnen stak bij een concert. Jongens die na een gewonnen Europese voetbalwedstrijd springend een kring om me heen vormden en graaiden waar ze wilden. Een jongen op een brommer die naast me kwam rijden en geile praatjes lispelde. Mannen die me nafloten, nariepen, en als klap op de vuurpijl een onbekende man die me vastpakte in een drukke tram en zo dicht tegen me aan kwam staan dat ik zijn stijve piemel voelde in mijn rug. Was ik geschrokken? Ontzettend! Het was behoorlijk intimiderend. Ik heb staan bibberen, trillen, huilen, voelde me vies. Maar eenmaal thuis deden mijn ouders wat veel ouders doen: ze zeiden dat ik voorzichtig moest zijn.

Ongevraagd aanraken

Seksuele intimidatie is van alle tijden en ook nu hebben veel (jonge) meisjes ermee te maken; het naroepen, fluiten, sissen, betasten. En wat doen wij als ouders? We zeggen dat ze vooral voorzichtig moeten zijn. Hoe goed bedoeld ook, maar daarmee zeggen we eigenlijk: jij bent kwetsbaar. Hij is sterker/gekker/onbeschofter dan jij, dus wees jij dan maar voorzichtig. Maar wat leren we onze dochters als we onze schouders ophalen als mannen ongevraagd aan ze komen? Wat leren we ze als we zeggen: wees voorzichtig. Voor wat? Maar vooral: voor wie? Laten we daarom vanaf vandaag daar gewoon mee ophouden. En onze dochters leren om te zeggen: hoezo kom je aan mij? Blijf met je poten van me af!

Al die mannen die hun tong, piemel, handen en vunzige opmerkingen niet bij zich kunnen houden; vanaf vandaag vertel ik mijn dochter dat zij sterker is dan jullie allemaal. Dat ze niks van jullie hoeft te pikken, en dat zij altijd haar mond mag opentrekken en jullie publiekelijk te schande mag maken als er iets gebeurt tegen haar zin, of als ze zich bedreigd voelt. Want ook voor haar geldt dat de wereld een fantastische speeltuin is en ze zich door niemand moet laten tegenhouden om van die speeltuin te genieten.

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Advertentie

Als het op financiën aankomt, zijn pubers zowel grenzeloos inventief als naïef. Dus daar valt nog wel wat opvoeding tegenaan te gooien. In ons nieuwe boek leggen we uit hoe je dat kunt doen

Ook leuk:

Als je zelf een vreselijke puber bent geweest en nu zelf een braaf exemplaar hebt

Toen Isabelle de leeftijd van haar dochter had rookte ze, had ze al dronken op een bar gestaan, én aan een joint gelurkt. Haar...

25 krankzinnige redenen waarom pubers jouw spullen lenen

Hoewel we vaak genoeg 'Jij komt zó uit de vorige eeuw' naar ons hoofd geslingerd krijgen, zijn we blijkbaar hip genoeg om allerhande spullen...

15 redenen waarom een puppy een betere huisgenoot is dan een puber

Wie maakt er het meeste troep in huis? Wie luistert beter? En wie laat nooit iets slingeren? We hebben de verschillen van een puppy...

Ook in tijden van strikte regels zoeken pubers grenzen op

Met het ingaan van de derede lockdown zitten pubers weer verplicht thuis bij hun ouders. De plek waar het heus goed toeven is, maar...

Idioot: school vindt eigenlijk dat je een BH aan moet

Dat ze er in de VS vaak raar denken over moraal, dat mag bekend zijn. Een fijn staaltje daarvan maakte Lizzy Martinez mee, die...

Mogen onze pubers alsjeblieft verder met hun leven?

Gáán we weer met die lockdown. Nu mogen de pubers waarschijnlijk nog steeds naar school. Maar perspectief, iets van een toekomst, is er niet...

Je puber spijbelt, en je komt erachter via Instagram

Als je er via slinkse wegen op Instagram achter moet komen dat je dochter nog in haar bed ligt als ze eigenlijk een toets...

De vader die zijn zorgen om zijn 16-jarige dochter die in coma ligt op facebook deelt

We klagen wel eens over social media en de hoeveelheid tijd die onze pubers daaraan besteden. Maar social media is niet alleen maar lastig...

Zeventienjarige krijgt zweepslagen en gevangenisstraf omdat ze danst

Stel je bent 17 en muziek is je leven. Je houdt van dansen - en kan het ook goed, en thuis op je kamer...

Hier hebben we zin in: de volgende Fantastic Beasts

Na het geweldige Fantastic Beasts and where to find them, kon een vervolg niet uitblijven. Omdat we van deel een van onze bioscoopstoel werden...

Pubermeiden betrappen zakkenrollers… met hun telefoon

Als je je eraan stoort dat je puberdochter alleen maar bezig is met haar telefoon, laat haar dan een voorbeeld nemen aan Sara en...

11-jarige dochters: bikini of nie?

Het Tietenlied van Kinderen voor Kinderen, wie kent het niet. Martine heeft het sinds de bobbels verschenen bij haar jongensachtige dochter, de hele tijd...

Helft van de jongeren schaamt zich voor psychische klachten

Uit een onderzoek van Radio EenVandaag blijkt dat ruim de helft, 55 procent, van jonge mensen met psychische klachten daar niet over durft te...