6 manieren om je puber aan het praten te krijgen

Het valt niet altijd mee om een goed gesprek op gang te krijgen én te houden met pubers. Ze hebben er geen zin in, zitten er niet op te wachten, en als er een antwoord van hen wordt verwacht bestaat dat vaak maar uit één lettergreep: ‘ja’, ‘nee’, ‘duh’. En toch, er zijn een aantal manieren om je puber aan het praten te krijgen. De truc? Zorg dat je in ieder geval naast elkaar zit, en niet tegenover in de wij-gaan-nu-even-een-goed-gesprek-houden-positie.

 1. Koken
  Samen koken brengt wel het een en ander op gang. Je snijdt, hakt, pureert, mixt en….praat. Inderdaad, praten. Het gesprek begint met taken verdelen en korte zinnen als ‘snij jij dit, dan snij ik dat’ of ‘mag ik even dat mes, dan krijg jij deze plank’. En eenmaal aan het werk verschuiven die korte zinnen vanzelf naar een gesprek. Vraag wat je puber het allerlekkerste vindt om te eten. En vertel dan wat jij lekker vindt. Of welke herinneringen je hebt aan bepaald soort eten, dat jouw moeder altijd killer gehaktballen maakte bijvoorbeeld.
 2. Sporten
  Een beetje tegen een bal aanschoppen, hardlopen, balletje tegen een muur aanslaan, fietsen; eenmaal in beweging is je puber bezig en heeft-ie niet eens door dat jullie een gesprek hebben.
 3. Autorijden
  Autorijden is misschien wel de beste manier om ingewikkelde kwesties aan te stippen: seks, tegenvallende schoolresultaten, drugs, verkeerde vrienden, simpelweg omdat je naast elkaar zit en elkaar niet aan hoeft te kijken – voor pubers werkt dat heel goed. Bovendien kan je puber onderuitgezakt naar buiten kijkend antwoord geven. Begin niet out of the blue, maar luister eerst bijvoorbeeld samen naar muziek. Een voordeel van Kia is de Apple Carplay/ Android Auto zodat iedereen zijn eigen muziek kan kiezen. Een ander voordeel is de actieve rijbaanassistentie die ervoor zorgt dat je in dezelfde rijbaan blijft rijden, mocht je toch even geëmotioneerd raken door het gesprek en, tegen alle regels in, even naar je puber willen kijken. Nog een voordeel: cruise control. Dat rijdt nu eenmaal een stuk relaxter. 
 4. Winkelen
  Kleren uitzoeken, langs rekken struinen, winkel in, winkel uit; al shoppend kun je heel wat te weten komen over je puber. Niet alleen zijn of haar kledingsmaak: ‘gatver, dat zou ik nooit dragen’ of ‘hoezo vind je dat niet mooi?’, maar ook dingen over vriendschap. Vraag: ‘Wat zeggen je vrienden als je dit wel of niet zou dragen?’, of gooi er gewoon een filosofische vraag in als: ‘Wat als we allemaal naakt zouden zijn?’
 5. Serie kijken
  Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je door een serie heen gaat lopen tetteren, maar toch kan samen op de bank hangen een gesprek opleveren. Thema’s van een serie of film zijn goede aanknopingspunten voor een gesprek met je puber. En gelukkig is er een pauzeknop zodat je na het praten weer verder kunt kijken.
 6. Museumbezoek
  Door de grote zalen van een museum dwalen, je puber heeft er misschien niet altijd zin in, hoewel er natuurlijk genoeg musea zijn die hun interesse zou kunnen wekken, maar mocht je je puber zover krijgen dan is kunst kijken en erover praten ontzettend leuk. Bovendien vinden pubers het leuk om ongefilterd hun mening te ventileren en dat kan bij kunst heel goed. Je hoeft alleen maar te vragen: ‘Vind je dit mooi?’, en hup, er ontstaat een gesprek.

 

Dit bericht is gemaakt in samenwerking met Kia, maar de inhoud is 100% van ons. Kijk hier voor onze advertentievoorwaarden.

Maandelijks zit je heel wat uren in de auto. De ene keer neem je je dagelijkse route, een andere keer breng je je puber naar zijn eerste schoolfeest of naar hockeytraining. Onderweg maak je van alles mee, dit zijn stiekem soms heel bijzondere gebeurtenissen. Deze momenten willen wij onder de aandacht brengen #KiaMoments.

Een auto waar je puber wel mee naar school gebracht wil worden, dat is de Kia Sportage. Stoer, groots en met de allernieuwste gadgets. Ontdek de crossover Kia Sportage op kia.com

–>


Geschreven door
More from Saskia Smith

Enzo Knol laat zien: zo steek je veilig vuurwerk af

Vuurwerk veilig afsteken, hoe krijg je dat onder de aandacht van je...
Lees verder