Tante Nel weet raad: hoe krijg ik mijn zoon op tijd uit bed voor school?

Artsen, psychologen, pedagogen; iedereen heeft wel iets te zeggen over pubers en hun perikelen. Maar de enige die vragen van puberouders pas echt goed kan beantwoorden is onze Tante Nel. 61 jaar, getrouwd met Ome Wim, en met de vier pubers (2m, 2v) die ooit door haar huis struinden, maken haar een ervaringsdeskundige als geen ander.  

De vraag van deze week: Mijn zoon van veertien is een echte slaapkop. In de vakantie sliep hij met gemak veertien uur achter elkaar. En lag tot in de middag in bed. Maandag begint de school weer voor hem en ik maak me toch een beetje zorgen, want hoe krijgen we hem op tijd eruit? Wat zou u doen tante Nel?

‘Als er iets is dat pubers goed kunnen dan is dat slapen. Mijn kinderen maakten er soms een sport van wie het langste kon uitslapen. Als het erg uit de hand liep dan zorgde ik er wel voor dat ze op tijd wakker werden. Ik ging gewoon hun kamer stofzuigen. En dan had ik meteen twee vliegen in een klap: een wakker kind en een schonen kamer. En soms riep ik hulp in van de jongste die minder lang sliep. Dan vroeg ik aan hem of hij zijn broer en twee zussen met een waterpistool wakker wilde maken. Dat werkte eigenlijk altijd.’

‘Maar eigenlijk is het belangrijk dat ze zelf wakker worden. Dus ’s avonds op tijd alle schermen uit en ze naar hun bed dirigeren, ook al zijn ze niet moe. Dat komt vanzelf wel. Een wekker kopen is de tweede stap. En dan niet een met een snooze-knop, maar zo’n ouderwetse rinkelmachine die hard en meedogenloos is. En waarvan je kind meteen wakker wordt. Op schooldagen zorgde ik altijd dat er beneden een kopje thee klaar stond want dat is nu eenmaal leuk wakker worden. Bleven ze te lang liggen, dan was het kopje thee koud. En het ontbijt opgeruimd. Ome Wim heeft ook wel eens geld geboden. Wie het eerst naar beneden kwam kreeg een paar gulden. Dat werkte als een tierelier, maar toen ze op een gegeven moment om vijf uur beneden waren terwijl wij nog heerlijk lagen te slapen zijn we daar maar mee gestopt.

Tags from the story
, , , , ,
Geschreven door
More from Saskia Smith

Een heerlijke jaren 80 quiz: raad het nummer

Weet je nog, al die heerlijke nummers uit de jaren 80? Vaak...
Lees verder