Moeder en dochter in gesprek: tijden zijn veranderd

In 1977 kwam de film Het Debuut uit. Waarin een 14-jarig meisje wordt ontmaagd door een man van 41. Hoewel we daar nu over zouden vallen was dat veertig jaar geleden niet het geval.

Het Debuut is een verfilming van het gelijknamige boek van Hester Albach waarin een veertienjarige puber (Marina de Graaf) verliefd wordt op een getrouwde vriend van de familie (Gerard Cox). Deze situatie lijkt vandaag de dag ondenkbaar, maar was dat destijds zeker niet. De film betekende de doorbraak voor Gerard Cox en het debuut van Marina de Graaf.

De tijden zijn veranderd

Hoe de tijden veranderd zijn blijkt uit het gesprek tussen moeder en dochter. In de podcastreeks De film als een kroket  bespreken Adeline van Lier (63) en haar dochter Max Mijs Brouwer (22) filmklassiekers. Deze keer de film Het Debuut Adeline was begin 20 in tijd dat de film uitkwam, ze maakte de cultuur uit de jaren 70 mee. Haar dochter, Max Mijs begrijpt niets van die tijd en reageert met verbazing, dan wel verbijstering, vanuit het nu. Luister hier het gesprek tussen moeder en dochter.

Beeld: deel van filmaffiche

Tags from the story
, , , , ,
Geschreven door
More from Saskia Smith

Pubers die zich vervelen? Laat ze dan deze skill masteren!

Deze jongens kunnen alles, maar werkelijk alles op zijn plek gooien. Gooien?...
Lees verder