TikTok lijkt onschuldig, maar is het niet

Waarschijnlijk heeft jouw puber de TikTok-app waarmee je grappige parodieën kunt filmen op populaire liedjes of filmscènes ook op zijn telefoon. En waarschijnlijk is ze (ja, TikTok is vooral een meisjesding) er erg druk mee. En het lijkt allemaal heel onschuldig dat geplayback, dus we laten ze ook maar.
Toch is TikTok niet zo heel erg onschuldig, zo blijkt uit onderzoek van NRC. De krant sprak met oud-medewerkers, waarvan er eentje zegt: ‘Ik zou mijn kind nooit op TikTok toelaten’. Waarom niet?, vraag je je misschien af. Een van de meest in het oog springende bevindingen van NRC is dat het sociale netwerk weinig heeft gedaan aan de opsporing van digitale kinderlokkers. Ook seksueel getinte commentaren op filmpjes werden niet verwijderd door de zogenaamde moderatoren. Geen doen trouwens, zo blijkt uit het stuk. De moderatoren van het Chinese bedrijf ontvingen daarvoor instructies gesteld in krukkig uit het Chinees vertaald Engels, waardoor ze niet goed wisten wat ze moesten doen. Daarnaast kregen deze moderatoren ook nog eens te horen dat de commentaren van volwassenen onder video’s van kinderen niet verwijderd hoefden te worden. En dan kregen ze ook nog eens instructies om filmpjes van obese mensen, transgenders en mensen met een beperking te censureren.
Uiteraard belooft TikTok beterschap, maar veel van het kwaad is natuurlijk al geschied. Bij Help Wanted, een organisatie voor jongeren die te maken hebben met (online) seksueel geweld, komen elke dag klachten binnen over de app. “Ieder kind krijgt wel eens te maken met ongepaste opmerkingen’, zo stelt een medewerker van deze organisatie.

Geschreven door
More from Martine De Vente

23 tekenen dat je puber aardig in zijn vakantieritme komt

Vanaf vandaag begint jouw puber vast ook lekker in zijn – vaak...
Lees verder