Het stuit veel ouders tegen de borst: voor vmbo’ers is er geen tussenjaar. Waar je als havist en gymnast kunt uitvogelen wat je wil doen, moet je als vmbo’er bedenken wat je met de rest van je leven wil doen.
Ook tussenjaar voor mbo’ers
Mbo-studenten switchen vaak van opleiding, omdat hun eerste keuze tóch niet is wat die leek. Het is ook best lastig om te bedenken wat je wil doen als je een jaar of zestien bent – de leeftijd dat de meeste pubers klaar zijn met het vmbo en hun vervolgopleiding moeten kiezen. Dit omdat ze met hun 16 jaar nog leerplicht hebben.
Om vmbo’ers meer tijd te geven een betere studiekeuze te maken, is ROC Top in Amsterdam dit jaar begonnen met een M-jaar: een schooljaar waarin eerstejaars op zoek gaan naar een geschikte opleiding. In het AD zegt moeder van vmbo’er Elke van den Hout dat het best gek is dat havisten en vwo’ers die niet weten wat ze willen studeren, er een jaartje tussenuit kunnen. Maar vmbo’ers geen startkwalificatie hebben en daarom nog leerplicht hebben en dus gelijk na hun middelbare school door moeten naar het mbo. Maar als je zo jong bent heb je vaak geen idee wat je wil. ‘Ze zijn nog zo jong en hebben vaak geen idee wat ze met hun toekomst willen’, aldus Elke van den Hout.
Wie ben je, wat wil je?
ROC Top in Amsterdam ziet deze gevolgen vaak, kinderen die niet weten wat ze moeten kiezen. Vaak is hun eerste keuze niet precies wat ze willen. Daardoor valt een op de vijf mbo-studenten in het eerste jaar uit, omdat de opleiding tóch tegenvalt. De directeur van het ROC Top, Christien van Dinten, zegt in het AD dat dat een fors percentage is. ‘Die kinderen moeten op 15- of 16-jarige leeftijd een ingrijpende beslissing nemen, terwijl ze nog volop op zoek zijn naar wie ze zijn’, zegt ze.
M-jaar
Toen ze hoorde van het M-jaar (M staat voor mind the gap)leek haar dat ook een goed idee. Want voor veel vmbo-leerlingen is het heerlijk om een jaar te hebben waarin je kunt zoeken naar wie ze zijn en wat ze willen gaan doen. Dit jaar loopt een pilot af met een klas van twaalf studenten. Ze volgen kernvakken, zoals Nederlands, rekenen en Engels, maar de rest van de tijd zijn de mbo’ers op ontdekkingstocht bij bedrijven en met behulp van coaches op zoek naar zichzelf.
De pilot was een succes en er wordt nu gekeken hoe dit structureel kan worden ingezet. Zodat ook vmbo’ers hun tussen jaar kunnen hebben.
Lees het hele artikel over het M-jaar op AD.