Uitgaven van je puber meekijken: of niet?

Als geen ander kent Martine het genoegen van stiekem chocolade eten. Maar pubers slaan soms een beetje door. Haar kinderen hebben de neiging het boodschappenpotje hiervoor te plunderen. Waar betaalt jouw puber zijn snoep van?

 Sommige moeders vragen het bonnetje als hun kinderen boodschappen hebben gedaan. Stiekem snoep kopen zit er dan niet meer in. Ik ben daar zelf wat losser in, ik heb niet zo heel veel zin om mijn kinderen te controleren, want in principe ga ik er vanuit dat ze alleen kopen wat ik ze heb gevraagd mee te nemen. Maar wellicht ben ik iets te goed van vertrouwen, want in de kamer van mijn zoon kom ik regelmatig lege zakken M&M’s tegen.

De jongerenrekeningen van mijn kinderen zijn gekoppeld aan onze ING apps. Dat lijkt misschien gek, maar het is juist heel praktisch. Zo kunnen we altijd zien waar ze hun geld aan hebben uitgegeven, best een fijn idee. En superhandig, want dan kunnen we ze heel gemakkelijk geld voorschieten door ze wat over te maken. Mijn zoon meldt mij wat de schade is, en ik stort het geld meteen weer op zijn rekening. Veel handiger dan steeds dat gehannes met muntgeld en bankbiljetten.

Mijn zoon is wat dat betreft echt een kind van zijn moeder. Hij heeft nooit contant geld op zak, alleen een pasje dat hij bewaart in het hoesje van zijn telefoon. Ik kan dus precies zien wat hij uitgeeft in de schoolkantine, wanneer hij van zijn zakgeld computergames heeft gekocht en of het geld van zijn bijbaantje is gestort. Maar die M&M’s en chocoladerepen waar ik de restanten van vind, zie ik daar dus nooit op terug. Hoe doet hij dit toch?

Zou het kunnen dat hij toch vindt dat zijn chocoladefix bekostigd moet worden van het boodschappengeld? Toen ik hem daarmee confronteerde reageerde hij nogal ontwijkend. Want het zóu misschien kunnen dat ik toch niet helemaal duidelijk was over het boodschappenlijstje. En dat als ik zei: ‘Neem je ook iets lekker mee’, zou het toch kunnen dat ik bedoelde dat hij iets lekkers voor zichzelf mocht kopen?

Wat dacht je van ‘nee’? Ik werd niet boos, want misschien was ik niet helemaal duidelijk geweest over de definitie van ‘iets lekkers’. Want ik weet ook wel dat niets lekkerder is dan in je eentje een hele zak M&M’s leegeten. Ik ging voortaan dus niet om bonnetjes vragen. Ik deed iets anders.

Ik maakte de afspraak dat ‘iets lekkers kopen’ eigenlijk inhoudt dat het iets lekkers moet zijn voor ons allemaal. En als je een chocoladereep helemaal voor jezelf wilt hebben, dan betaal je die maar lekker van je eigen geld. Maar natuurlijk heeft hij geen zin om iedere reep chocolade tegenover mij te verantwoorden. In die mobiel bankieren app zie je echt alles.

Hoe vaak moet je nou eigenlijk spieken in de uitgaven van je zoon of dochter? Dit hangt ook af van het kind. De ene puber is nou eenmaal verantwoordelijker dan de andere puber. En hoe ouder ze worden hoe beter ze met geld om leren gaan. Dat betekent voor de ouders meer loslaten. Maar blijf in de gaten houden wat nog moeilijk is dan kan je nog helpen waar nodig. Toen mijn zoon zei dat hij even geld ging pinnen ‘om af en toe op school een Snickers te trekken’, vond ik dat volkomen begrijpelijk. Ik heb hem wel geadviseerd om wel alle papiertjes weg te gooien.

 

Dit artikel is geschreven in samenwerking met ING, maar de inhoud is 100% van ons. De ING Jongerenrekening heeft een goede betaal- en spaarrekening voor jongeren met handige features zoals een saldochecker, spaardoelen opstellen en snel geld overmaken, leuke speciale aanbiedingen en een gaaf welkomstcadeau. Daarnaast kunnen ouders zelf via de app de rekening van hun kind in de gaten houden, heel handig om inzicht te krijgen in zijn/haar inkomsten én uitgaven.

Lees hier meer over ons advertentiebeleid.

 

 


close

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.


Heb je ons huiswerkhandboek al besteld?

Ook leuk:

Deze ‘essentials’ móet je echt hebben als je pubers thuis hebt

Om die puberteit van je kinderen een beetje ongeschonden door te komen, zijn er een paar items essentieel. Jeanette heeft geen aandelen in deze...

57 dingen die ik denk als mijn pubers bijna vakantie hebben, maar nog niet helemaal

De toetsweken zijn voorbij, al het werk is gedaan, het is al duidelijk wie er over gaat en wie niet en toch moeten pubers...

17 dingen die pubers bijna doen voor Vaderdag

Jawel, vandaag is het Vaderdag. De dag dat pubers hun allerliefste vader in het zonnetje mogen en kunnen zetten. En dat doen ze dan...

Waarom strafwerk geven echt idioot is

Steeds vaker hoort Martine dat kinderen weer strafwerk krijgen. Ze vraagt zich echt serieus af waarom kinderen de vingers blauw moeten pennen als ze...

10 Whatsappjes van ouders waar pubers niet op zitten te wachten

We hebben weer de allerleukste whatsappjes verzameld. Van de allerleukste ouders. Die antwoorden op de appjes van hun puber. En dat op een allerleukste...

Van permanent tot getoupeerde pony’s; ken jij deze kapsels uit de jaren 80 nog?

Hoe leuk is het om af en toe terug te blikken naar de good old days. Je kunt je er nu vast niks meer...

18-jarige maakt Wonderfoon voor dementerende bejaarden

Het is een zowel uniek als hartverwarmend: dementerenden laten bellen met hun jeugdherinneringen. De Wonderfoon is een aangepaste telefoon waarmee ouderen liedjes van vroeger...

Voor Vaderdag schreef Marthijn een ontroerende brief aan de vader die hij niet heeft gekend

De vader van Marthijn stierf toen hij 1 jaar was. Hij kent zijn vader dus niet. En heeft ook geen herinneringen aan hem. Hoe...

12 tekenen dat pubers niet bepaald klimaatneutraal zijn

Pubers hebben de mond vol van milieuvervuiling en global warming, want belangrijk. Maar thuis zijn deze heerlijke klimaatdemonstranten alles behalve klimaatneutraal.  Pubers zijn voor een...