Uitgaven van je puber meekijken: of niet?

Als geen ander kent Martine het genoegen van stiekem chocolade eten. Maar pubers slaan soms een beetje door. Haar kinderen hebben de neiging het boodschappenpotje hiervoor te plunderen. Waar betaalt jouw puber zijn snoep van?

 Sommige moeders vragen het bonnetje als hun kinderen boodschappen hebben gedaan. Stiekem snoep kopen zit er dan niet meer in. Ik ben daar zelf wat losser in, ik heb niet zo heel veel zin om mijn kinderen te controleren, want in principe ga ik er vanuit dat ze alleen kopen wat ik ze heb gevraagd mee te nemen. Maar wellicht ben ik iets te goed van vertrouwen, want in de kamer van mijn zoon kom ik regelmatig lege zakken M&M’s tegen.

De jongerenrekeningen van mijn kinderen zijn gekoppeld aan onze ING apps. Dat lijkt misschien gek, maar het is juist heel praktisch. Zo kunnen we altijd zien waar ze hun geld aan hebben uitgegeven, best een fijn idee. En superhandig, want dan kunnen we ze heel gemakkelijk geld voorschieten door ze wat over te maken. Mijn zoon meldt mij wat de schade is, en ik stort het geld meteen weer op zijn rekening. Veel handiger dan steeds dat gehannes met muntgeld en bankbiljetten.

Mijn zoon is wat dat betreft echt een kind van zijn moeder. Hij heeft nooit contant geld op zak, alleen een pasje dat hij bewaart in het hoesje van zijn telefoon. Ik kan dus precies zien wat hij uitgeeft in de schoolkantine, wanneer hij van zijn zakgeld computergames heeft gekocht en of het geld van zijn bijbaantje is gestort. Maar die M&M’s en chocoladerepen waar ik de restanten van vind, zie ik daar dus nooit op terug. Hoe doet hij dit toch?

Zou het kunnen dat hij toch vindt dat zijn chocoladefix bekostigd moet worden van het boodschappengeld? Toen ik hem daarmee confronteerde reageerde hij nogal ontwijkend. Want het zóu misschien kunnen dat ik toch niet helemaal duidelijk was over het boodschappenlijstje. En dat als ik zei: ‘Neem je ook iets lekker mee’, zou het toch kunnen dat ik bedoelde dat hij iets lekkers voor zichzelf mocht kopen?

Wat dacht je van ‘nee’? Ik werd niet boos, want misschien was ik niet helemaal duidelijk geweest over de definitie van ‘iets lekkers’. Want ik weet ook wel dat niets lekkerder is dan in je eentje een hele zak M&M’s leegeten. Ik ging voortaan dus niet om bonnetjes vragen. Ik deed iets anders.

Ik maakte de afspraak dat ‘iets lekkers kopen’ eigenlijk inhoudt dat het iets lekkers moet zijn voor ons allemaal. En als je een chocoladereep helemaal voor jezelf wilt hebben, dan betaal je die maar lekker van je eigen geld. Maar natuurlijk heeft hij geen zin om iedere reep chocolade tegenover mij te verantwoorden. In die mobiel bankieren app zie je echt alles.

Hoe vaak moet je nou eigenlijk spieken in de uitgaven van je zoon of dochter? Dit hangt ook af van het kind. De ene puber is nou eenmaal verantwoordelijker dan de andere puber. En hoe ouder ze worden hoe beter ze met geld om leren gaan. Dat betekent voor de ouders meer loslaten. Maar blijf in de gaten houden wat nog moeilijk is dan kan je nog helpen waar nodig. Toen mijn zoon zei dat hij even geld ging pinnen ‘om af en toe op school een Snickers te trekken’, vond ik dat volkomen begrijpelijk. Ik heb hem wel geadviseerd om wel alle papiertjes weg te gooien.

 

Dit artikel is geschreven in samenwerking met ING, maar de inhoud is 100% van ons. De ING Jongerenrekening heeft een goede betaal- en spaarrekening voor jongeren met handige features zoals een saldochecker, spaardoelen opstellen en snel geld overmaken, leuke speciale aanbiedingen en een gaaf welkomstcadeau. Daarnaast kunnen ouders zelf via de app de rekening van hun kind in de gaten houden, heel handig om inzicht te krijgen in zijn/haar inkomsten én uitgaven.

Lees hier meer over ons advertentiebeleid.

 

 


Geschreven door
More from Martine De Vente

Hier hebben we zin in: een 80s filmfestival

Natuurlijk heb je Ferris Bueller’s Day Off en The Breakfast Club al...
Lees verder