Een uitgeslapen puber? Laat school gewoon later beginnen

Als school later begint, wil hij misschien wel uit zichzelf uit bed komen.

Uitgeslapen pubers in de schoolbanken halen hogere cijfers op school als ze een uurtje later mogen beginnen. In de VS beginnen steeds meer middelbare scholen later. Ook een ideetje voor hier?

Pubers en hun bioritme, het blijft tobben. Voor een puber staat om 7 uur opstaan gelijk aan 5 uur ‘s ochtends voor een vijftiger. De meeste pubers kunnen niet slapen voor een uur of elf, terwijl ze wel een uurtje of negen slaap nodig hebben. En zoals bekend, is het kijken op schermen vlak voor het slapengaan ook niet echt bevorderlijk voor de nachtrust.

Scholen in de VS hebben nu de begintijden van school verschoven naar een uurtje later. Het schijnt te helpen voor hun prestaties. Pubers halen 10 procent betere cijfers als ze halverwege de ochtend een toets hebben, dan ‘s morgens vroeg.

Nou beginnen scholen in de VS ook wel achterlijk vroeg: om 7.30 uur. In Seattle werd de tijd verschoven naar 8.45, wat redelijk in de buurt komt van de tijd waarop de meeste middelbare scholen in Nederland beginnen.

Toch zijn er ook in Nederland scholen die hun starttijd verlaten. Een middelbare school in Hardenberg heeft een paar jaar geleden voor de bovenbouw een starttijd van 09.00 uur ingevoerd. Volgens de schoolleiding presteren leerlingen daardoor inderdaad beter en zijn ze minder vaak te laat. Ook grappig: de school toetst nooit op dinsdag. Onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat op die dag de resultaten het slechtst zijn. Donderdag is daarentegen de beste dag om te toetsen.

Tags from the story
, ,
Geschreven door
More from Martine De Vente

Waarom The Society een intrigerende puberserie is (en je dus moet blijven kijken)

Wat zou er gebeuren als je terugkwam van schoolreisje met de klas...
Lees verder