Vakantie? Studiedag? Hoezo alweer? Moeten mensen niet werken in het onderwijs?

Martine’s twaalfjarige zit deze week de hele week thuis. Want vakantie. Maar hoezo vakantie? De vakantie was toch net geweest? En die komt er toch weer aan? Wordt er ooit nog wel gewerkt in het onderwijs?

Mijn dochter heeft vakantie. Deze mededeling leverde bij mijn collega uit het midden van het land een opgetrokken wenkbrauw op. Want in het midden van het land begint de zomervakantie al over een week of twee. Niet officieel, maar als je de week van het boeken terugbrengen/rapport ophalen meetelt, dan is het daar al afgelopen met school.

Hadden ze dan geen meivakantie?
Ja hoor. Twee hele weken lang, plus een dag, want Koningsdag. En toen was het ook nog eens Pinksteren. En dat was nog geen een maand geleden. De vakantie die mijn dochter nu heeft, heet junivakantie. Mijn kind heeft een hele godganse week vrij. Iets met boekhouden met uren, zo was de verklaring van school. De kinderen zijn het hele jaar later uit en dat alles bij elkaar opgeteld maakt dat ze een week vrij overhouden. Iedere dag een kwartiertje langer werken, zo kan ik ook wel een week vakantie bij elkaar sprokkelen.

Ik wil niet zeggen dat leraren lui zijn; ik zou niet durven. Ze werken keihard, echt waar. En nul waardering he, voor al dat werk en heel slecht betaald ook nog. Ze gingen er van de winter nog voor staken. Waren ze nog eens een keertje vrij. Zaten wij weer er weer mee, met onze kinderen thuis. Maar dit terzijde.

Nou zit die van mij in groep 8 en die kan heus wel een tijdje alleen thuisblijven. Een beetje met andere kinderen thuis hangen, pannenkoeken bakken, naar de stad om te shoppen. Voor de naschoolse opvang is ze eigenlijk weer te groot. Dus we nemen maar weer vrij. Dus ik ga morgen Walibi Flevo met 4 puberettes, en mijn man gaat morgen met haar een dagje naar zee.

Gezellig hoor, maar ik moet daar een dag vrij voor nemen. Een dag niet werken betekent voor mij als zzp’er een dag geen geld. Wat maakt dat zo’n gezellig dagje uit mij niet alleen een toegangskaartje naar Walibi Flevo en benzinekosten kost, maar ook nog eens omzet. En ik heb geen CAO, en al helemaal niet zo’n mooie leraren-CAO waarin elk uur tot op het kwartier is verantwoord blijkbaar.

Iemand in vaste dienst moet voor deze vakantie een snipperdag voor nemen, waarvan hij of zij er ook maar een stuk of 25 heeft. Leraren hebben 12 weken vakantie. Minimaal, dat zijn 60 werkdagen.

Dus hou op met klagen over je werk en je stress en dat eeuwige ‘we hebben de vakanties nodig om bij te komen van het hele schooljaar’. Als ik een werkjaar in 40 weken moest proppen, dan zou ik ook gestresst zijn. Maar nee, zo werkt het in de ratio van het onderwijs: ter verlaging van de werkdruk gaan we gewoon nóg minder werken.

Ik zou het wel weten als ik zelf junivakantie had. Ik zou een all inclusive boeken, of een huis met zwembad op Ibiza. Lekker goedkoop, zo buiten de schoolvakanties. Ik zou willen dat ik leraar was, of beter nog: schooldirecteur. Dan verzon ik ook nog een septembervakantie en een novembervakantie. En een week vrij in maart. Heerlijk lijkt me dat.

Tags from the story
, ,
Geschreven door
More from Martine De Vente

Pubers en Science-Fiction, een geweldige combinatie

Niet vies van films met buitenaardse wezens, ruimteschepen en een potje actie?...
Lees verder