Vapen is gevaarlijker dan pubers denken

Vapen is gevaarlijker dan pubers denken

Hoewel er in Nederland een leeftijdsgrens van 18 jaar is voor elektronische sigaretten, vapen veel pubers. Een derde van hen heeft dat ooit gedaan. Waarschijnlijk weten ze niet de gevaren hiervan. 

De e-sigarettenmarkt is booming. Onderzoeksgroep Euromonitor schat dat bijna 55 miljoen volwassenen in 2021 vapen. De keus is enorm, je kunt kiezen uit meer dan 560 soorten e-sigaretten Waarvan 184 wegwerpbaar of voor eenmalig gebruik zijn – zie hier meteen waarom het slecht voor het milieu is. In een rapport van het Trimbos Instituut komt naar voren dat het traditionele roken onder Nederlandse jongeren sterk is afgenomen (van 33 procent in 2011 naar 23 procent in 2015), maar dat populariteit van de dampende alternatieven is juist gestegen.

Een derde van de scholieren gebruik weleens elektronische sigaret

Op de basisschool bleek één op de tien scholieren ervaring te hebben met een e-sigaret. Van de 12- tot en met 16-jarige scholieren in het voortgezet onderwijs heeft 28% ooit een elektronische sigaret gebruikt, meer jongens (33%) dan meisjes (22%). Met het stijgen van de leeftijd neemt het percentage jongeren dat wel eens een e-sigaret heeft gebruikt toe tot 39% van de 15-jarigen. Onder een elektronische sigaret verstaan we producten als de e-sigaret, de shisha-pen, e-hooka, e-smoker en flavor vape.*

Dood(ziek)

In Amerika is deze week een zesde persoon overleden aan de gevolgen van het roken van elektronische sigaretten. Ook zijn meer dan 400 mensen ziek geworden. Eén van hen is Chance, die aan RTL Nieuws vertelt hoe hij door het oog van de naald kroop. Hoewel de regels en eisen hier strenger zijn dan in Amerika stellen longartsen in Nederland wel vragen bij de verkoop en gebruik van e-sigaretten. Het zet jonge gebruikers aan tot roken, het is schadelijk voor het milieu en de dampen zijn dus niet goed voor je gezondheid. In Amerika constateerden artsen onlangs een enorme toename van het aantal longletsels gerelateerd aan vapen in 49 staten. Dat liep op tot 1500, waarvan 33 mensen uiteindelijk stierven. Het blijkt te maken te hebben met de handel op de zwarte markt van  e-sigaretten.

*Bron: Volksgezondheidenzorg.nl

Tags from the story
, , , , , , ,
Geschreven door
More from Saskia Smith

Glossy zet virtueel model op de cover en welke les geven we daarmee aan onze pubers?

Je loopt er misschien zo voorbij als je in de supermarkt langs...
Lees verder