Voor een puber is niks zo goed als een bijbaantje

Een baantje: supergoed voor de puber.

Martine zou wel graag willen dat haar zoon wat minder zou studeren en meer gezellige dingen op school doet. De debat- of toneelclub, ook nog goed voor je CV. Maar laat dat stomme bijbaantje van ‘m nou stukken meer opleveren.

Hebben die van jou zich vanmorgen uit bed gesleept
om voor dag en dauw tegen het miniumum jeugdloon (2,74 bruto voor een 15-jarige) te gaan vakkenvullen of staan ze op dit moment pannen te schrobben in de afwaskeuken? Good for them! Een baantje hebben is voor pubers minstens zo belangrijk als school. Dat vindt tenminste de Britse minister Esther McVey.

Van de Engelse scholieren werkt namelijk nog maar 18 procent in een zaterdagbaantje, twintig jaar geleden was dat aandeel nog meer dan 40 procent. En dat vindt ze zorgwekkend. Want van bijbaantjes leer je namelijk net zo veel als van school, zo vindt zij. Je leert daar essentiële vaardigheden als op tijd komen, collegaliteit en doorwerken zonder de hele tijd je telefoon te checken. Dom werk doen leert je arbeidsethos en doorzettingsvermogen.

Van zo’n suf baantje als vakkenvuller of afwasser schijn je zelfs meer te leren dan van het zoveelste project op school, zoals de debat- of toneelclub of de huiswerkbegeleiding. De minister vindt zelfs dat de kinderen te veel op school zitten. Je zou denken dat het goed is voor je kansen op de arbeidsmarkt, maar nee. Dat bijbaantje is juist beter voor je carrièrekansen.

Wij zien nog wel meer voordelen van het zaterdagbaantje.
Het is vaak fysiek inspannend en je verdient er geld mee. Want hoeveel bevredigender is het om te werken voor iets dat je graag wilt hebben dan dat je het zo maar in je schoot geworpen krijgt. Die supersnelle gamecomputer bijvoorbeeld, of dat ene megadure paar sneakers. Waarvan trouwens geen haar op mijn hoofd is dat denkt om dat voor mijn pubers te betalen. Nog een voordeel: als er úren werk zit in dat felbegeerde item, dan ben je er op.

De verleiding is er natuurlijk wel om te zwichten voor het gezeur.
Als je het sneu vindt dat je dochter niet met haar vriendinnen uit eten kan omdat net toevallig haar geld op is. Of als die dure telefoon kwijt of gestolen blijkt. Of je vergoeilijkt die dure computer met het argument dat je puber die ook nodig is voor school. ‘Ga er maar voor werken’, is dan het beste antwoord.

Prima argumenten natuurlijk maar wij willen daarentegen dat onze zoon naast school iets leuks gaat doen, bij de debat- of toneelclub gaat op school. Of dat hij iets anders sociaals onderneemt. Goed voor zijn CV en sociale contacten. Hij vindt school wel leuk, maar ziet geen enkele reden om er langer te blijven dan strikt noodzakelijk. Geen tijd, zegt hij zelf, want er moet ook nog huiswerk worden gemaakt. Maar het voornaamste breekpunt is zijn folderbezorgwijk die mij wekelijks ontzettend een kuub oud papier aan ergernis kost. Waarvan ik het liefste zie dat jij er vandaag mee stopt, in plaats van morgen. Maar hij gaat er gestaag mee door, ook als het regent. Goed bezig. Volgend jaar dus maar solliciteren bij Albert Heijn.

Tags from the story
, ,
Geschreven door
More from Martine De Vente

Facebook adviseert pubers hoe ze zich moeten gedragen op Facebook

Ik weet niet hoe het met die van jou zit, maar mijn...
Lees verder