Waarom Famke Louise, het meisje van ‘Op me monnie’, een goed voorbeeld voor pubermeisjes is

Don't fuck with me

Mijn dochter heeft het al weken, zo niet maanden, over FamkeLouise. Eerlijk gezegd dacht ik eerst dat ze het over een nieuwe vriendin had, maar het bleek een influencer te zijn. Ofwel, een achttienjarig meisje met haar eigen YouTube-kanaal met allerlei video’s over beauty, make up, challenges, kast opruimen en model worden. Iets waar de meeste pubermeisjes mee bezig zijn. Maar nu staat er ook een videoclip op die bijna de 4 miljoen views aantikt. 

Die video kent mijn dochter al lang. En ja, dat liedje ook – ze zingt het met verve mee. En zoals dat gaat, tegen de tijd dat 4 miljoen andere mensen die video hebben ontdekt, druppelt het FamkeLouise nieuws ook bij mij binnen. ‘Ken je haar niet?’, vraagt mijn dochter vol ongeloof. Alsof ik de hele dag ook naar al die YouTubers kijk. Nee dus.

Een rondje googelen levert enige informatie. Ik zie een prachtige puber, met sproetjes, die op haar Instagram account, ‘Met 300k volgers, mam’, vooral communiceert in emoticons, een YouTuber, Snapking (die ene die ooit zijn volgers oplichtte), als vriendje heeft, en droomt om model in Parijs te worden – en dat modelwerk zo nu en dan al doet. Ze heeft onlangs in een interview met een andere YouTuber, Monica Geuze, allerlei vragen over haar seksleven beantwoord en dat werd een relletje omdat weer een andere Youtuber hen ervan beschuldigde dat dit soort vragen niet kunnen. Nu snap ik ook waarom dat hele FamkeLouise verhaal aan mij voorbij is gegaan. Haar leven speelt zich voornamelijk op allerlei social kanalen af, met YouTube op een prominente eerste plaats, en daar ben ik gewoon te weinig op te vinden, denk ik.

Neemt niet weg dat mijn nieuwsgierigheid is gewekt. Ik worstel me door een aantal van haar video’s heen waarin ze uitlegt hoe je je opmaakt, of je make up er weer afhaalt, hoe je je huis goed beveiligt, hoe je je kast goed opruimt, voor welke prijs je welk kledingstuk kunt kopen, haar avondroutine, en haar weg naar model worden. Het is braaf, lief, onschuldig, onzeker en soms grappig. Ze is eigenlijk een heel doorsnee pubermeisje, die droomt over doorsnee pubermeisjesdingen.

En dan is er ineens dat liedje, Op me monnie, met bijbehorende videoclip die in een week door 3,9 miljoen mensen is bekeken. Ik vind dat intrigerend. Hoe kan dat? In de clip dribbelt ze als volleerd gangstarapper met gouden kettingen om haar nek en de nieuwste iPhone in haar hand langs de supermarktschappen, staat in een bontjas met een fles champagne in haar hand midden in de nacht op straat, en flipt haar middelvinger tegen niemand in het bijzonder. De grap is dat het niet, zoals in veel gangstarappersvideoclips, ordinair wordt. Ze rijdt niet tegen halfblote mannen op, ze strooit niet met dollarbiljetten, slaat mannen niet op hun kont, of knalt iemand omver. In die video staat ze daar allemaal boven. Ze is gewoon de baas en straalt don’t fuck with me uit, maar dan op een aardige manier. En niet lieflijk aardig met een pruillipje, maar aardig met een probeer-het-niet-eens-ondertoon. Bovendien zingt ze over dingen die waar je vrouwen niet over hoort: geld, status, afgeven op foute vriendjes en volgers, en doet dat met flair terwijl ze op een lolly zuigt. Ik vind dat dus grappig, omdat het wellicht ook zo is bedoeld. Quasi serieus met een knipoog en een wie doet me wat-attitude.

Ik vraag aan mijn dochter wat ze van het nummer en de clip vindt. ‘Te gek’, zegt ze. Ik vraag door, wat er dan zo te gek is. ‘Nou, misschien wel omdat je het niet van haar verwacht. In haar YouTube-video’s is ze helemaal niet zo stoer, maar in deze clip juist wel. Ze doet gewoon wat ze wil.’ En daarmee is FamkeLouise hét voorbeeld voor pubermeisjes. Je kunt dus een video maken over wenkbrauwen verven, als een rapper door de straten van Amsterdam struinen, openhartig over je seksleven zijn, of een carrière als model nastreven. Zonder na te denken of het wel kan, gepast is, of dat het wel of niet van je wordt verwacht. FamkeLouise doet gewoon wat ze wil. En dat zou elk pubermeisje ook moeten doen.

 

 

 

Tags from the story
, , , , ,
Geschreven door
More from Saskia Smith

60 duidelijke tekenen dat er een puber in huis is

Dat je een puber in huis hebt hoef je je niet eens...
Lees verder