Waarom geen tussenjaar na vmbo?

Diploma gehaald? Een tussenjaar!

Veel scholieren doen het na havo of vwo, een jaartje werken, reizen of niksen om erachter te komen wat je nu wel wilt. Maar vmbo’ers hebben net zo goed als havisten en vwo’ers last van keuzestress, zo merkte Elke van den Hout bij haar dochter Kee, zo lezen we in Het Parool. Die was vijftien toen ze haar vmbo-diploma had gehaald en had echt géén idee over het vervolg. Want net als uit hbo- en universitaire opleidingen zijn er ook tig mbo’en waar je uit kunt kiezen.

Dit artikel gaat door onder de afbeelding

300x250

Maar voor werken of even een halfjaartje op het strand hangen in een tropisch land ben je als vijftien- of zestienjarige echt nog te jong. En de havo is ook niet voor iedere vmbo’er bereikbaar, omdat die daarvoor vaak gemiddeld een 7 moet hebben op zijn eindlijst. Daarom kwam Elke van den Hout (zelf moeder van een vmbo’er) op het idee om zogenaamd M-jaar te organiseren, waarin de vmbo’ers zich kunnen oriënteren op een vervolgopleiding. Ze kunnen vakken volgen om bijvoorbeeld certificaten havo te halen en kunnen stage lopen en kijken op opleidingen die ze leuk lijken. Ondertussen krijgen ze wel gewoon de kernvakken die op het mbo ook verplicht zijn: wiskunde, Engels en Nederlands.

Omdat het M-jaar nog niet past in het huidige onderwijs, is er nu een petitie om het volgend schooljaar door te laten gaan. Klik hier als je wilt tekenen.

Tags from the story
, ,
Lees ook
Geschreven door
More from Martine De Vente

30 redenen waarom het leven voor puberjongens niet altijd makkelijk is

Wij snappen ook wel dat het leven als puber niet heel makkelijk...
Lees verder