In het televisieprogramma Taarten van Abel bakt bakker Abel samen met een kind een taart voor een speciaal iemand. Tijdens het bakken voeren Abel en de kinderen persoonlijke en openhartige gesprekken.
Met pubers in huis zijn de kinderprogramma’s verleden tijd. Maar Taarten van Abel is een blijvertje. Ik kijk er met mijn pubers nog steeds graag naar. Het is, met name voor mijn pubers, een soort fijne slow televisie. Er wordt niet veel meer gedaan dan een taart gebakken, maar juist daardoor gebeurt er van alles.
Open gesprek
De gesprekken die bakker Abel voert zijn fenomenaal. Kinderen durven zich open te stellen, vertellen heel openhartig over hun leven en dat wat ze eventueel dwarszit. Dat zien ook mijn pubers. Ze vinden hem cool, omdat hij van die goede vragen stelt. Geen kinderachtig gedoe, volgens mijn ene puber. Hij behandelt ze gewoon als volwassen, zegt mijn andere puber. En ze vinden dat hij ‘normaal’ doet bij dingen die soms, vooral door volwassenen, benadrukken mijn pubers, als niet normaal worden gezien.
In de aflevering van 15 januari vertelt de twaalfjarige Ricardo over zijn leven. Dat hij naar de scouting gaat, dat hij van zeilen houdt, maar ook dat hij op het speciaal onderwijs zit, in een pleeggezin woont en zijn moeder maar een keer in de zes weken ziet. Ricardo vertelt heel open hoe dat is, in een pleeggezin wonen, en dat hij zijn moeder en vier broertjes mist. Hij vertelt ook over zijn vader en waarom hij die niet ziet. Er zit een bepaalde onbevangenheid in het gesprek waardoor het niet verdrietig of ongemakkelijk wordt, maar de jongen juist in zijn kracht wordt gezet.
Pubers willen ook in het televisieprogramma
Het enige nadeel vinden mijn pubers dat je tussen de 8 en 13 moet zijn om met Abel een taart te bakken. Mijn pubers zijn al ouder, maar die zouden dat ook best willen. Niet omdat er iets met hen aan de hand is, en dat hoeft ook niet, want er worden in het programma ook taarten gebakken voor lieve opa’s, behulpzame docenten of voor een heimelijke liefde, maar omdat ze ook zo’n toffe taart willen bakken én een goed gesprek voeren.
In het nieuwe, twintigste!, jubileumseizoen, is er onder meer aandacht voor non-binair zijn, in een pleeggezin wonen, vrienden verliezen door de scheiding van je ouders, de rol van het geloof in je leven en je donor-vader leren kennen. De aflevering met Ricardo kun je hier terugzien.