Waarom ik de huiswerkklas echt geen goed idee vind

Helpen met huiswerk, alleen maar goed.

Je kunt het gezeur, geduw en getrek over huiswerk natuurlijk uitbesteden aan school of een huiswerkklas. Heerlijk! Maar is dat eigenlijk wel een goed idee? Martine vindt van niet.

Scholen voor het middelbaar onderwijs profileren tegenwoordig zich graag met ‘huiswerkvrij’. Kinderen maken hun werk al aan het einde van de dag, of na school staat een huiswerkinstituut (wel extra €€) te trappelen om die kinderen van ons aan het werk te zetten. Telefoons inleveren bij de deur, en bij het verlaten van het pand de check of het huiswerk ook echt is gemaakt. Relaxed voor ouders -je hebt niet meer het gezeur-, fijn voor de kinderen, want ze hebben thuis de handen vrij. Lekker overzichtelijk.

Als er iets is dat de puber het meeste haat van alles, dan is het wel huiswerk maken. We kennen allemaal wel het repertoire aan smoesjes dat onze kinderen klaar hebben als we bespeuren dat ze urenlang op hun kamer bezig zijn met andere dingen, zoals Netflixen, gamen en YouTuben. Van ‘ik heb het in de les al gemaakt’ tot ‘we hadden vandaag huiswerkvrij’ tot het veel vraagtekens oproepende ‘ik heb het al af’. Maar gek genoeg hebben ze wel altijd ineens veel huiswerk als er klusjes in huis moeten gebeuren of meegegaan naar een partijtje waar ze zelf niet zoveel zin in hebben.

Maar ga je dat allemaal controleren? En doen waar iedere ouder waarschijnlijk het meeste tegenop ziet: ga je erover in discussie met je puber? Ik niet, en ik snap heel goed dat ouders helemaal geen zin hebben in het eeuwige gezeur, getrek en geduw over werken voor school. Dat maakt het er thuis namelijk niet gezelliger op. Dus als school of de huiswerkklas dat willen overnemen, dan kunnen wij ons als ouders concentreren op de léuke dingen, in plaats van de politie-agent te spelen. Dat het dan wat geld kost, alla. We betalen toch ook de kapper, de garage en als het even kan, de schoonmaakster?

Toch ben ik afgestapt van het idee van de huiswerkvrije school en de huiswerkklas, ondanks dat ik denk dat die mijn leven een stuk makkelijker zou maken. Ik vind namelijk toch dat kinderen thuis huiswerk moeten maken, huiswerk maken is namelijk goed. Zeggen wetenschappers. Kinderen die huiswerk maken, die presteren beter. En: hoe langer je kind aan het huiswerk zit, hoe beter zijn scores worden. Dus een uurtje werken in de huiswerkklas of in een huiswerkuurtje op school, is niet genoeg. Thuis dus ook nog even de boeken open. En woordjes stampen, met afstand het stomste huiswerk dat je kunt hebben, is ook de effectiefste manier om iets te leren.

Helaas moet jij als ouder dan toch nog aan de bak. Want daarbij is overhoren dé manier om je kind de stof tot zich te laten nemen. Gebieden in het brein die betrokken zijn bij concentratie zijn dan actiever dan bij nog eens iets overlezen. Dat doe je het beste door veel af te wisselen en feedback te geven. Ook iets waar ze op school of in de huiswerkklas niet veel tijd aan besteden.

En dan is zelf thuis huiswerk maken in je eigen tijd ook nog eens de allerbeste training is in zelfwerkzaamheid. Van onze kinderen wordt straks nog meer dan van ons gevraagd dat ze zelfstandig werken en zelfdiscipline opbrengen. Als ze zo gewend zijn dat die discipline van buitenaf moet komen, hoe gaan ze dan gemotiveerd aan de slag  al ze straks als ze een baan hebben of gaan studeren? En zeg nou zelf: er is toch geen betere braintraining dan uitvogelen hoe je het snijpunt berekent van een parabool met de x-as en de y-as?

 

 

Geschreven door
More from Martine De Vente

Nu bewezen: energiedrankjes zijn echt gevaarlijk

Kinderen die regelmatig drie blikjes of meer energieddrankjes drinken, lopen extra kans...
Lees verder