Waarom onze leraren een héél groot compliment verdienen

De scholen dicht, maar hóe dan? Wij ouders moesten het ook maar afwachten. Gelukkig pakten de scholen het lesgeven razendsnel op. En terwijl het onderwijs al in crisis wás, doen ze dit er gewoon even bij. Daar verdienen de leraren wel een heel grote (virtuele) schouderklop voor. Dit is waarom:

De scholen waren nog geen twee dagen dicht, en de kinderen konden alweer aan het bak.

Dat jullie de boel daags na de afkondiging van de schoolsluiting nog niet op orde hadden, dat snapte ik volkomen. Sterker, ik had eigenlijk verwacht dat het een week ging duren voor alles op orde was. Maar nee: mijn dochter kon afgelopen woensdag alweer lessen volgens volgens het rooster. In bijna alle vakken, zelfs muziek en sport.

Al die lessen digitaliseren, dat moet een giga-klus zijn.

Mijn buurman, leraar Maatschappijleer, zit elke dag tot diep in de nacht lessen voor te bereiden voor de volgende dag. Om de kinderen -vooral de eindexamenleerlingen- iedere dag te voorzien van nieuw materiaal, zodat ze elke dag weer vol goede moed aan de slag kunnen.

Ik bewonder jullie creativiteit

Een van de buurkinderen zag ik van de week gewapend met een hockeystick, een bal en telefoon buitenspelen. Hij had een opdracht van school voor -jawel gym-. Hij moest een filmpje uploaden waaruit bleek hoe hij om pylonnen kan slalommen. Heel slim.
Ook zie ik ineens allerlei nieuwe lesmethodes voorbij komen. Van een spellings-app waar ze in moeten werken, tot YouTube-lessen en werkstukken (maak een strip over de kruisbestuiving).

Zelfs vanaf een afstandje weten jullie mijn kinderen aan het werk te zetten.

Omdat mijn dochter nu haar wiskunde-huiswerk moet fotograferen en uploaden, wordt het tot in de puntjes en keurig netjes gemaakt. Ik kan jullie vertellen: dat deed ze voorheen nooit. Of half. Of als de bijlesjuf ernaast zat.

Jullie moeten je thuisfront ook maar aanpassen aan deze nieuwe situatie

Hoewel jullie beroep als ‘vitaal’ staat aangemerkt, moeten jullie natuurlijk ook dealen met kinderen die niet naar de opvang kunnen en partners die thuis moeten werken. Want je moet ook lesgeven als je een dreinende peuter om je heen hebt. Of met een partner die naast je luidkeels zit te videovergaderen?

Knap hoe jullie communiceren met die pubers, zelfs al is er afstand

Uit de flarden die ik opvang uit de speaker van de computer van mijn dochter, hoor ik dat jullie ook vanaf een afstand orde kunnen houden. En alles heel duidelijk uitleggen. En hoe jullie voor de zekerheid ook alles nog eens uitleggen op schrift, desnoods met video of alle andere middelen die jullie tot je beschikking hebben.
Kijk bijvoorbeeld naar hoe deze juf uit Groep 8 het doet:

Wat fijn voor ons ouders om te weten dat alles gewoon doorgaat

Van de week kreeg ik mail van school dat zelfs de rapportvergadering doorgaat, met daarbij een goede uitleg hoe jullie dat gaan doen. Maar ook dat de examens doorgaan en jullie er ook nog in slagen toetsen af te nemen, ik ben echt onder de indruk.

Niks missen? Neem een abonnement op de Tis Hier Geen Hotel nieuwsbrief!

Jullie weten de humor te bewaren

Zo kwamen we dit heel grappige filmpje tegen van een docent Nederlands, die tussen de toiletrollen en de chipszakken de klas meedeelde gewoon door te gaan met de lessen. Of onze favoriete vmbo-docent die tussen de serieuze boodschappen door, ook grappen en grollen serveert, zoals deze.

Dus… we maken een diepe buiging voor jullie

Want jullie hadden het al niet makkelijk. In januari staakten jullie nog, onder meer omdat jullie je zorgen maakten over het lerarentekort. En in deze tijden van crisis staan jullie er wel gewoon voor onze kinderen. Daar zijn we heel blij mee. En omdat we beseffen wat jullie allemaal doormaken, zeuren we niet meer dat we het zo zwaar hebben met onze pubers thuis.

close

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.


Geen idee meer hoe je kind in elkaar zit? Lees ons nieuwe boek over leven en overleven met pubers.

Ook leuk:

Puber 18? Dan is het tijd om ze vrij te laten

Als je puber 18 is, is het tijd om ze vrij te laten. Val uit Workin' Mums laat zien hoe je dat doet. Geef...

Wat als je 18-jarige dochter wordt vermist en elke spoor ontbreekt?

Corries dochter Tanja Groen was 18 jaar, toen ze op een nacht van de studentensoos naar huis fietste. Daar kwam ze echter nooit aan....

Dingen die voor jou volstrekt logisch zijn, maar voor je puber totáál niet

Puberlogica en logica voor ouders zijn twee heel verschillende dingen. Wat wij volstrekt normaal vinden, daarvan zijn pubers maar met moeite te overtuigen. Vandaar...

29 dingen waar iedere ouder van een puberdochter mee te maken krijgt

Als je thuis een puberdochter hebt rondlopen, dan krijg je te maken met een aantal regels waarvan je het bestaan nooit had vermoed. Het...

Alina is 13 en verdient miljoenen met lollies

Deze Alina is 13 jaar oud en heeft inmiddels een vette bankrekening met miljoenen dollars erop. Die verdient ze met zogenaamde gezonde lollies, die...

Oh god, kinderen spelen ‘ik heb nog nooit…’ met hun ouders

Kennen jullie het spelletje 'Ik heb nog nooit...'? Dan leest er iemand een stelling voor (bijvoorbeeld: 'Ik heb nog nooit geblowd'), en dan moeten...

12 geniale life hacks voor leven met pubers

Met pubers thuis kun je wel wat tips gebruiken om je niet gek te laten maken. Met deze life hacks sla je je wel...

Vijftienjarige heeft geen rijbewijs, maar wel een Ferrari!

Je bent vijftien, krijgt van je vader een Ferrari, maar kan er dus nog niet mee rijden. Dan kun je dat ding ook gewoon...

Nieuw: de app die zorgt dat je puber wel antwoordt

Je hebt dringend een antwoord nodig op een prangende vraag, bijvoorbeeld over wanneer je puber denkt thuis te komen of mee-eet. Maar je krijgt...