Meisjes die dertien worden, krijgen een oproep voor de HPV-vaccinatie. Martine twijfelde wel even, maar gaat haar dochter die prik wel laten halen. Ondanks dat meer dan de helft van de meisjes dat tegenwoordig niet doet
Mijn dochter wordt dit jaar dertien, dus viel deze week de oproep voor de HPV-vaccinatie in de bus. Mijn man had die ochtend al vrij genomen, zodat hij met haar naar de sporthal kon gaan. ‘Wacht even’, zei ik, want ik meende mij te herinneren dat er iets was met die vaccinatie. Bijvoorbeeld dat meer dan de helft van de meisjes deze prik NIET haalt.
Propaganda
De helft van de meisjes (en hun ouders) gelooft dus niet dat je door die prik te halen, je de kans op baarmoederhalskanker met 75 procent verkleint. Ik heb deze informatie van het Koningin Wilhelmina Fonds en uit een stuk van collega Saskia, die een onderzoek van de Vrije Universiteit aanhaalt. Hieruit blijkt dat het vaccin ook echt werkt.
Als ik google op HPV kom ik na het KWF, RIVM een artikel uit Trouw tegen met de titel ‘De informatie over het HPV-vaccin is paternalistische propaganda’, waarin een moeder van een tienerdochter betoogt -dat mag duidelijk zijn- dat inentingen tegen het hpv-virus overbodig zijn. Want HPV is een geslachtsziekte en als je vrijt met een condoom, dan loop je niet de kans ziek te worden. Ik weet niet wat de ervaringen zijn van deze mevrouw, maar het zou betekenen dat je áltijd seks zou moeten hebben met een condoom. Ondanks dat dit aan onze pubers alle kanten natuurlijk wordt ingepeperd, vergeten ze weleens wat. Niemand is perfect.
DES en Softenon
En dan hebben we facebook nog. Ik belandde van de week in een discussie over de HPV-prik. Wat overheerst is de angst voor de onbedoelde gevolgen van het vaccin. Wat steeds opduikt is de angst voor DES- of Softenon-achtige toestanden. Wat mij weer doet afvragen: die vaccinatie bestaat toch zeker al een jaar of tien. In Italië bijvoorbeeld konden meisjes in 2007 deze prik al halen. Onder deze meiden moeten toch al jonge moeders zijn? Zijn er van die generatie inderdaad al vrouwen onvruchtbaar/bevallen van een ongelukkig kind, waarbij duidelijk is geweest dat het door de HPV-inenting kwam? Bovendien: DES en Softenon waren hormoonpreparaten. Het HPV-vaccin helpt tegen virussen. Hele volksstammen halen ieder jaar een griepprik, maar daarbij hoor je nooit iemand over de bijwerkingen.
En dan is er nog die chronische vermoeidheid, waarover in 2015 verhalen opdoken uit Denemarken. Ook daar is onderzoek naar gedaan. Bijwerkingencentrum Lareb ging hiermee aan de slag, maar kon geen duidelijk verband ontdekken tussen chronische vermoeidheid én het vaccin.
En als je toch gelooft wat ze op facebook zeggen. Lees dan dit interview met gynaecoloog-oncoloog Cor de Kroon. Daarin zegt hij: ‘Laat je niet gek maken door de verhalen die je hoort over de vaccinatie. En als je jezelf gek laat maken, dan nog moet je de afweging maken hoe groot de kans is dat je dochter deze bijwerkingen krijgt.’
Groepsimmuniteit
En dan is vaccinatie over het algemeen steeds een discussiepunt. Bij HPV is er geen sprake van groepsimmuniteit. De enige die je bij het halen van de prik beschermt, dat ben jezelf. Dus het is een vrije keuze. Dus we hoeven niemand over te halen om het wel te doen. In een vmbo-klas die van de week in het Jeugdjournaal aan het woord kwam, bleken negen meiden wel en drie meiden geen prik te gaan halen. De meiden die geen prik haalden, gebruikten het -je-weet-niet-wat-de-gevolgen-zijn-argument. Prima. Jouw keuze, en je doet er verder niemand anders kwaad mee.
Maar stel he, het afschuwelijke geval dat mijn dochter baarmoederhalskanker krijgt en ik heb haar die prik niet laten halen. Dan ga ik niet tegen haar zeggen dat ze maar een condoom had moeten gebruiken. Maar ik zou het dan heel moeilijk vinden om met mezelf te leven.
Dus daarom gaat ze.