Martine was de afgelopen weken in Groot-Brittannië, en verbaasde zich over hoe heftig het er daar soms aan toe gaat. Dan hebben onze kinderen in Nederland het echt een stuk relaxter. En dan niet alleen in vergelijking met Engeland, maar ook in andere landen is het puberleven veel zwaarder.
-Iedereen kan naar elke school.
In de UK bijvoorbeeld is een scheiding tussen publiek en privaat onderwijs. Publieke scholen zijn -uitzonderingen natuurlijk daargelaten- altijd minder goed van kwaliteit dan private scholen. Maar voor de laatsten moet je flink betalen, tot tienduizenden euro’s per kind. In Nederland kun je naar elke school die je maar wilt.
-In Nederland is het onderwijs veel minder prestatie-gericht
Wij klagen dat wij onze spruitjes op hun twaalfde al voorsorteren voor een onderwijsniveau. In de UK is dat moment al veel eerder: op hun tiende.
-Ze hoeven niet in uniform naar school
Met name iets uit de UK, maar ook in andere landen is het schooluniform heel gewoon. En dat terwijl je kleding de allerindividueelste expressie is.
-Nederlandse leraren houden van discussie
Je noemt je leraar wel u en bij zijn achternaam, maar verder dulden Nederlandse leraren wel tegenspraak en staan ze open voor discussie. Ze vinden het juist leuk.
-Nederlandse kinderen gaan (meestal) op de fiets naar school
Dus: ze bewegen veel meer en tobben dus veel minder met hun gewicht.
-Doordat ze fietsen, kunnen Nederlandse kinderen gaan en staan waar ze willen.
Je bent dus een stuk onafhankelijker als puber
-Drugs: de meeste ouders moeten er een beetje om gniffelen
Softdrugs gebruiken is in Nederland vrij normaal, dus ouders zijn er vrij tolerant over.
-Seks. Dat kun je gewoon thuis doen
In de UK en ook in de VS is het ondenkbaar dat je vriendje of vriendinnetje bij je thuis laat slapen. Seksen doe je wel, maar je doet het stiekem. In Nederland vinden ouders het redelijk normaal dat de verkering komt overnachten.
-Samen eten, goed voor de bonding
Het schijnt typisch Nederlands te zijn dat je iedere avond met het hele gezin aan tafel zit en de dag met elkaar doorneemt. Dat schijnt in heel veel landen niet heel normaal te zijn. De avondmaaltijd is heilig bij ons. Dat je met het gezin een moment van de dag bij elkaar bent, is heel erg goed voor de onderlinge band.