Waarom pubers net puppy’s zijn

Pubers zijn net jonge honden, wordt wel eens gezegd. Marlies (trotse hondenbezitter en moeder van twee pubers) kan dat alleen maar beamen. En wel hierom:

Dit artikel gaat door onder de afbeelding

300x250

#1 Ze slapen heel veel
Soms lijkt het alsof ze ’t liefst de hele dag in hun mandje liggen, behalve wanneer er wat te eten of te keten valt. Een bizar moment was het: die eerste keer dat je ’s morgens om tien uur thuiskomt van de sportschool (of boodschappen doen, of wat dan ook) en het nog doodstil is in huis. Blijkt de gup, die jou jarenlang heeft geterroriseerd door het om vijf uur ’s morgens op een brullen te zetten, nog te liggen meuren. De ommekeer vond precies met 12,5 jaar plaats.

#2 Ze zijn onbesuisd en kennen hun eigen kracht niet
….daarbij bewegen ze nogal eens onhandig met die slungelige ledematen van ze. Er gaan vazen bloemen om en glaswerk sneuvelt, evenals de lattenbodem van het bed (‘Ik sprong er vanaf de deur op omdat ik bang was dat er iemand onder lag’). En af en toe belandt er geheel per ongeluk een elleboog in iemands maag of oog, wat dan weer tot een knokpartijtje onder de jeugdigen onderling leidt.

#3 Ze vreten werkelijk alles op wat ze te pakken kunnen krijgen
Dat ontdek je als je een onstuitbare trek hebt in chocolade, en slechts een lege wikkel met wat flinters karamel-zeezout aantreft in het keukenkastje. En geen enkele geheime verstopplek is veilig voor ze: ze weten ze allemaal te traceren. In tegenstelling tot wijzelf, want wegens onze ‘hoogbejaarde leeftijd’ (dit zijn niet míjn woorden, dat begrijp je) zijn we straal vergeten waar we onze voorraad hadden verstopt.

#4 Ze lijden aan selectieve doofheid
‘Huh, wat? Riep je?’ ‘En waarom moet ik komen? Ik ben nu even bezig.’ Met snuffelen of knabbelen op stokjes met zalmsmaak, in geval van de hond.  Met appen en vlogs kijken, in geval van de puber. Behalve wanneer ze iets horen kraken – Is het chips? Tony’s? –  (In geval van de hond: een gedroogd varkensoor?) Dan weten ze niet hoe snel ze overeind moeten komen.

#5 Ze komen alleen in beweging wanneer zij er voordeel bij hebben
Zie de laatste regels  van punt 4. Naast snoepen zijn winkelen en stappen ook nuttige bezigheden.

#6 Ze bedelen
De hond om iets te snaaien en aandacht. De pubers om iets te snaaien, aandacht en geld, veel geld. En een handtekening onder absentiebriefjes.

#7 Ze leven in het nu
Zen-goeroes wijden hele boeken en ontspanningssessies aan  Wat Wij Kunnen Leren Van De Hond (al kunnen katten er ook wat van). Komt in de kern neer op: ik ben er NU en wat hierna komt, zal me aan me reet roesten. Concreet: ik lig nu lekker op die bank/te appen/gamen/niks doen/zusje pesten/ouders becommentariëren, en die berg huiswerk/dat vieze bed/die boeken van de bieb liggen er morgen ook nog wel.

#8 Ze maken meer troep dan een volwassene kan opruimen
Wat zeg ik, zelfs een hond kan de chaos die pubers weten te creëren, niet evenaren. De hond houdt het bij het uiteenrijten van je nieuwe kussens, maar de rommel die dat geeft is niets vergeleken met de lege broodtrommels, drinkflessen, lege Colablikjes, chipszakjes (hoe komen ze daar aan?!), verfrommeld absentieformulier (moet ik dat invullen?), stencils over de poëzieweek, kapotte smartphone oortjes, sneakers, jassen, rugzakken etcetera waarmee onze keukentafel en –vloer bezaaid ligt.

#9 Ze pakken alle ruimte die ze krijgen
Letterlijk en figuurlijk. Zie alle punten hiervoor. Plus: knappe ouder die nog een plekje op de bank weet te vinden, tussen de slungelige ledematen van de youngsters in.

#10 Niemand kan je zó aan het lachen/huilen maken
Dachten we in de babyfase al dat de pieken en dalen qua geluk en wanhoop huge waren, het kan altijd erger. Zo blijkt.

PS. Reactie van de jongste puber des huizes op bovenstaande: “Oh! En wat doe je zélf dan de hele tijd?!”

Tags from the story
, ,
Lees ook
Geschreven door
More from Marlies Jansen

Waarom pubers ook ontzettend schattig kunnen zijn

Ja, ze zijn bijdehand, grofgebekt en de grootste rotzooimakers ooit. En dan...
Lees verder