Waarom we voor onze dochters best wel wat kritischer mogen zijn over De Pil

De Pil voor pubermeiden, is dat wel zo’n goed idee? Martine telt de zegeningen van De Pil, maar vindt ook dat we er best kritisch naar moeten kijken in plaats van het medicijn maar klakkeloos geven aan onze meiden.

Niks missen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief!
Begrijp me niet verkeerd: de pil is een zegen geweest voor heel veel vrouwen. Ik heb hem zelf ook gebruikt. Het is echt een fantastisch middel om te voorkomen dat je op jonge leeftijd opgescheept zit met een paar baby’s. Of met een hok met dertien kinderen, zoals onze overgrootmoeders.
Toch zijn er steeds kritischer geluiden te horen over De Pil en met name twintigers stoppen ermee. En dat is niet alleen vanwege het vage ‘het voelt niet goed om je vol te stoppen met hormonen’. Het schijnt een libidokiller van jewelste te zijn, zoals schrijver Bregtje Hofstede een paar jaar geleden betoogde.

Minder kritisch

Onze generatie vrouwen is wat minder kritisch. Sommigen van mijn vriendinnen slikken de pil al zo lang als ze geslachtsrijp zijn en slikken hem nu door om de gevolgen van de overgang te onderdrukken.
Meer en meer komt de vraag op te onderzoeken wat nou eigenlijk de invloed van de pil is op de hersenen. Het zou namelijk kunnen dat je emoties vlakker ervaart omdat de pil de ‘ups’ en ‘downs’ die horen bij de menstruatie-cyclus onderdrukt. Een tot tien procent van de vrouwen krijgt als gevolg van de pil last van depressieve klachten of stemmingswisselingen.
Vrouwen die na een lange tijd slikken stoppen met de pil, hebben vaak het idee dat de mist in hun hoofd optrekt. Slik je dus al dertig jaar de pil, dan zou dat kunnen betekenen dat je onder de invloed van de pil zo’n dertig jaar je gevoelsleven én je seksleven een soort van ‘on hold’ zet. Oftewel je had er meer uit kunnen halen dan erin zat.
De pil is een paardenmiddel. Ze zet namelijk de hele menstruatie-cyclus ‘on hold’ met alle lichamelijke en psychische processen die daarbij horen. Mooi dat het voorkomt dat je zwanger wordt, maar wordt het niet eens tijd om -voor onze dochters- na te denken over alternatieven?

Erg makkelijk

Ik vind namelijk dat we er wel erg makkelijk doen over de pil bij tienermeiden. Want behalve dat we ‘voor de zekerheid’ maar de pil laten halen in het geval van een eerste vriendje, gebruiken we ‘m ook als middel voor allerlei andere kwalen. Last van je menstruatie? Hup, de pil erin. Puistjes? Ach, we halen wel een receptje. Zo komen meiden die nog helemaal niet seksueel actief zijn en nog volop in de groei al onder invloed van een hormonenshot van heb ik jou daar. Dat lijkt me niet alleen niet goed voor je lichaam, maar dus ook niet heel goed voor de hersenen.
Ik zeg niet dat het niet helpt, maar is kunnen ouders en artsen niet beter nadenken over alternatieven voor ze grijpen naar dit paardenmiddel? Want acné is natuurlijk vervelend, maar kan een schoonheidsspecialist of huidtherapeut hier ook niet veel in betekenen? En wat zijn alternatieven om menstruatiepijn te verlichten? Ik weet dat in veel gevallen een paracetamolletje niet helpt, maar is er niets anders? En als dat er niet is, waarom kunnen wij leven met het idee dat het volstoppen van hormonen van onze dochters dan wel helpt? Wordt het dan niet eens tijd dat daar meer onderzoek naar wordt gedaan?

Oma worden

Tenslotte: ik snap dat je geen oma wilt worden, maar waarom ook niet onze zonen opvoeden met het idee dat het ook hun verantwoordelijkheid is dat een meisje niet zwanger wordt. Want die mannenpil gaat er natuurlijk nooit komen. Dat gerommel met hormonen in hun lijf, dat ziet geen man natuurlijk zitten.

Tags from the story
, ,
Geschreven door
More from Martine De Vente

15 redenen waarom we best toffe ouders zijn

Martine doet haar best voor haar kinderen, maar krijgt meestal nul waardering....
Lees verder