Mariekes dochter Zoë van 17 is spijbelaar en rekenaar: baalt ervan als ze een 5,9 heeft gehaald in plaats van de minimale 5,6 want dan ‘had ze DUS nog wel naar dat feest kunnen gaan’. Marieke heeft inmiddels al door wat ze moet doen met deze dreigende school drop-out. Daarom 12 do’s en 9 don’ts voor notoire spijbelaars.
12 manieren om je spijbelende puber in het gareel te houden
1. Achterhalen waarom ze spijbelen en niets doen. Is het verzet? Is het verveling? Iets anders, misschien zelfs pesten?
2. Vragen wat hen wél motiveert.
3. Vragen of ze overzicht hebben over de lessen, toetsen en hun leven.
4. Achterhaal: Bij welke lessen spijbelen ze (Magister)? Zit daar een patroon in?
5. Loslaten dat ze misschien blijven zitten of van school moeten. Dat ook meedelen, het ontneemt hen de reden van protest.
6. Meebewegen. Zeggen dat het geen ramp is als ze blijven zitten. Misschien wat vervelend als iedereen op kamers zit en zij niet, maar een jaar is zo om. En dat al hun vrienden straks een examenfuif hebben, ach, twee keer feest, toch? En die andere klas, daar wen je aan. Vinden ze een voorland waar ze nog niet aan hadden gedacht, al spijbelende.
7. Probeer in gesprek te komen (punt 1 tm 4) en hun zelf een beloningssysteem te laten verzinnen als ze niet meer spijbelen.
8. Heb contact met school: probeer invloed te hebben op de sancties van school uit. Beter als ze die pubers een verantwoording laten schrijven dan dat ze papier moet prikken.
9. Ga samen met je puber naar docentgesprekken.
10. Investeer hoe dan ook in de band met je kind. Ga samen iets doen, naar de film bijvoorbeeld, dan beleef je samen iets.
11. In geval van ernstig onhandelbaar: Schuif ongemerkt een intieme volwassen vertrouwenspersoon naar binnen, na geheime voorgesprekken. Je moeder (hun oma), een vriendin, iemand die onderdeel is van jullie leefomgeving en je puber goed kent, maar wel meer afstand heeft.
12. Stel een snipperdag, of twee, drie per jaar in, een dag dat ze naar keuze mogen spijbelen, als ze dat de rest van het jaar dan niet meer doen.
9 manieren om je puber uit de schoolbank te jagen
1. De illusie hebben dat bovenstaande punten gegarandeerd werken
2. Dreigen met zware sancties, zoals een netflixstop of huisarrest. Daarmee begint de loopgravenoorlog en zullen ze alles doen om het gezag nog meer te ondermijnen. De gespreksmogelijkheden ben je kwijt.
3. Refereren aan de Wederopbouw, aan het wetje van Van Houten, of aan vroeger in zijn algemeenheid, aan de tijd dat kinderen smeekten om naar school te mogen, maar niet konden.
4. Refereren aan andere werelddelen waar tieners evenmin naar school mogen.
5. Gaan huilen.
6. Laisser- faire, alles laten waaien.
7. Intensief met de betrokken docenten gaan appen en mailen en dat vertellen.
8. Negatieve waardeoordelen toeroepen, als ‘lui’ ‘onhandelbaar’. Ze zal het op zijn best als een compliment zien.
9. Overwaarderen: “Wat heb je toch een lef dat je durft te spijbelen.”
Mijn dochter is dit jaar blijven zitten, na alle voorgaande jaren met de achterkant van de hakken over het randje van de sloot over te zijn gegaan. Erg? Geen idee. Ze spijbelt in ieder geval minder.
Journalist Marieke van Willigen is alleenstaande moeder van de tweeling Melchior en Zoë (16). Ze heeft een blog: Jurken van Maria.