Hoogleraar neurocognitieve ontwikkelingspsychologie Eveline Crone heeft zelf nooit echt gepuberd, maar de puberteit is wel haar vakgebied, zo lazen we afgelopen weekend in De Volkskrant. En daar kunnen wij als puberouders wel van leren. Martine en Saskia trokken in ieder geval hun conclusies.
Lang puber zijn is prima
In onze cultuur heeft de adolescentie bijvoorbeeld nog nooit zo lang geduurd. Kinderen kunnen lekker lang studeren en raken daardoor anders gewired in hun hoofd dan iedereen die net na zijn twintigste gaat werken en settelen. Volgens de hoogleraar ben je juist als mens beter ‘af’ als je lekker lang hebt kunnen puberen.
Dus: Blijven zitten? Geen probleem. Twijfelen aan de studiekeuze? Prima. Dag bankhangen? Doen.Tussenjaar? Goed idee. Maak je vooral geen zorgen als ze lekker lang klooien en studeren. En wacht tot ze over de twintig zijn alvorens je ze uit huis schopt. Daar worden ze uiteindelijk heel evenwichtige volwassenen van. En met een beetje mazzel groei je zelf dan over je lege nest-syndroom heen.
Pubers doen nou eenmaal stomme dingen
Volgens Eveline Crone begonnen pubers in de Middeleeuwen al roekeloze oorlogen. Niet zo gek: bij jongens vertwintigvoudigd de hoeveelheid testosteron tussen de 10 en 14 jaar en ook bij meisjes stijgt het testosteronpeil. Dat maakt dat ze risico’s nemen.
Dus: Wees mild voor je pubers als ze weer eens de krultang of het tostiapparaat vernaggelen, kotsend thuis komen omdat ze te veel hebben gezopen of gewond raken bij een JackAss-imitatie of Snapschat-filmpje maken. Het zijn slechts hun hormonen.
Ze houden echt wel van hun moedertje
“Pubers vinden de mening van hun ouders heel belangrijk, dat geven ze onderzoek na onderzoek consistent aan”, aldus Crone. Het is zelfs meetbaar. Crone deed onderzoek naar pleziergevoelens in de hersenen op het moment dat iemand geld wint voor zichzelf, zijn beste vriend of zijn moeder. Adolescenten hebben een sterke ‘beloningsgevoeligheid’ als ze geld winnen voor hun moeder.
Dus: ondanks alle ruzies, de slaande deuren en chagrijnige buien, houden ze toch van je. Je moet je alleen niet te veel met ze bemoeien, of alleen op aanvraag. Bijvoorbeeld als je ze weg moet brengen, of op moet halen wegens een lekke band. Als je geld moet sturen als ze op vakantie zijn of als wandelende pin-automaat als ze je kleding met ze gaat kopen. De rest willen ze allemaal zelluf doen. Maar dat zeiden ze 12 jaar geleden ook al en toen liet je ze ook niet altijd gebeuren.