Het klinkt misschien als een science fiction film, maar als je hersenen niet genoeg slaap krijgen ‘eet’ het zichzelf op. Goed voor ons om te weten, en goed om onze pubers daar bewust van te maken.
Onze behoefte aan slaap is meer dan ons energie level aanvullen. Slaap hebben we nodig zodat onze hersenen goed kunnen blijven functioneren. Het moment dat wij onze ogen dichtdoen wordt de informatie van die dag verwerkt en opgeslagen in het langetermijngeheugen. Als je goed hebt geslapen ervaar je dan ook dat je cognitie beter is. Ook voeren in je slaap de hersenen hun afvalstoffen af. Onderzoekers hebben het dan ook over dat tijdens het slapen je hersenen schoongewassen worden. Dat slaap dus belangrijk is, moge duidelijk zijn.
Slaaptekort
Nu hebben onderzoekers onlangs ontdekt dat aanhoudend slaaptekort kan leiden tot het opeten van het brein door het brein zelf. In eer artikel op Science Alert probeert (het is namelijk behoorlijk ingewikkelde materie) neurowetenschapper Michelle Bellesi uit te leggen hoe dat komt.
Brein eet zichzelf op
In het kort: bepaalde hersencellen zijn verantwoordelijk voor het opruimen van oude en versleten cellen. Dat gebeurt als je slaapt. Bij slaaptekort worden die cellen overactief en ruimen als het ware ook gezonde cellen op. Dat is voor iedereen die te weinig slaapt slecht nieuws, en in het bijzonder voor onze pubers. Want pubers kampen nu eenmaal met een chronisch slaapgebrek. En blijkt dat dat nog slechter is dan we al dachten. Laten we nog maar eens de barricade opgaan om die belachelijk vroege schooltijden aan te passen!