Een punt gebruiken aan het einde van een WhatsApp-bericht, komt agressief en intimiderend over. Dat blijkt uit een onderzoek van taalkundigen bij Generatie Z (iedereen die na 1995 is geboren).
De onderzoekers wilden kijken hoe de generatie die is opgevoed met social media met taal omgaat. In De Gelderlander zegt onderzoeker Lauren Fonteyn van de Universiteit van Leiden dat als je een sms of app verstuurt zonder punt, het al duidelijk is dat je een bericht hebt beëindigd. Dus als je die extra markering toevoegt voor het beëindigen van een zin, geven jongeren daar vaak een negatievere connotatie aan. Het gebruik van een punt om een bericht af te sluiten wordt door deze generatie als een teken van woede gezien.
Wel een punt bij lange tekst
Vooral bij korte berichten lijkt het leesteken al helemaal overbodig, omdat de zin al afgesloten is. Bij een lang tekstbericht met verschillende zinnen na elkaar, is het iets helemaal anders. Dan wordt het punt gebruikt om de zinnen af te sluiten en structuur aan te brengen in de tekst, zo blijkt uit het onderzoek.
Het is leuk dat het nu wetenschappelijk is onderzocht, maar dat er geen punt achter een zin komt op Whatsapp, wisten puberouders natuurlijk al. We appen immers elke dag met die taalpuristen van ons.
***
Nu je hier toch bent, zouden we je iets willen vragen…
We maken iedere dag Tis Hier Geen Hotel met heel veel plezier. Want we zien het als onze missie om jullie zonder al teveel kleerscheuren, en een beetje humor, door de puberteit van je kinderen heen te slepen. En dat willen we blijven doen. Maar sinds de Corona-crisis is dat er niet makkelijker op geworden. Zou je ons daarom willen helpen dit Hotel open te houden? Hoe? Kijk hier!