Communiceren met je puber, het is nooit makkelijk

De puberdochter van Isabelle is thuis, Isabelle zit op haar werk. Via de smartphone houden ze contact en dat leidt tot (heel herkenbare) situaties.

Natuurlijk is het handig om met die smartphone ter compensatie van je eigen afwezigheid een vorm van controle en communicatie te hebben. Mijn dochter is vrij en we hebben afgesproken dat ze een melding geeft op het moment dat ze ontwaakt en de dag denkt aan te kunnen. Nu zijn mijn communicatieverwachtingen al behoorlijk minimaal en ik verwacht echt geen over the top versie van de Sound of Music –The Hills- are- alive-tekst te ontvangen, want ik word van een neutraal ‘ok, ik ben dus wakker’ ook al blij.

De dag begint echter met ‘Waar is mijn ….????????’ . We hebben te maken met een overduidelijk vernietigende melding van een Moederlijk Falen, onderstreept met keiharde vraagtekens die een voelbaar verwijt uitdrukken. Een kledingstuk. Kwijt. Komt door mij. Natuurlijk. Ik start enthousiast de dialoog met een ‘Goedemorgen lieverd, wat is er?’ Er volgt een oorverdovende app-stilte.

Interactie

Ik hou mee in. En app uiteindelijk maar: ‘En? Gevonden?’ Geen reactie. 45 minuten later komt een antwoord: ‘Ik ga naar de film met …..’.  Ik tik voor de verandering een emoji, in plaats meer dan drie woorden, want misschien komt er met visualisatie wat meer interactie. Maar mijn puberdochter bevindt zich in non communicatie-galaxy.

Ik staar onophoudelijk naar de telefoon en wacht op het knipperende lichtje van de WhatsApp. Ik murmel nog: ET Phone Home. Maar hopen op bellen heeft überhaupt geen zin. Zelf bellen ook niet. De puber heeft namelijk een bel-angst ontwikkeld. Ik laat het los en ga door naar met mijn werk. In de pop up op mijn scherm zie ik dat er zelfs meer dan drie woorden zijn getikt. De app begint met een ‘mam’. Het betreft een vraag om geld. Het blijkt te gaan om de sponsoring van een gore, grote ijzige cappuccino. En dankzij de mobiel bankieren app kan ik achterhalen dat het daar inderdaad om ging en niet om een dik gedraaide joint.

‘Oki’ als enige antwoord

Er zijn aan de andere kant ook dagen waarop je betrokken wordt bij alle dagelijkse avonturen, rijkelijk geïllustreerd met foto’s. Leuk, maar daarna gaat de puberella onverwacht ineens weer in de hard to get-stand en krijg je drie letters als respons, namelijk: ‘oki’. Maar ach: Geen nieuws is goed nieuws.

En dan ineens krijg ik tien appjes met vraagtekens, uitroeptekens, 3x bellen en 1 mail gemist, terwijl ik in een vergadering zit en niet eerder kan reageren. Zodra ik de kans krijg ga ik bellen: voicemail. Ik stuur een app, geen reactie. Ik stuur via (een van de accounts) een Insta-bericht en jahoor: contact.

Insta-poll

Heel belangrijk, ze wilde mijn mening weten. Naast de verwarrende opluchting, kwam toch ook een trots gevoel. Ik, ja ik, mocht een mening geven! Over een trui! Maar ik was te laat. ‘Oh sorry mam, laat maar. Ik heb al gekozen welke trui ik online zou kopen via een Instagram-poll. Je reageert toch nooit echt snel en nee. En die trui die jij leuk vindt, pfff, die was echt niet mooi hoor.’ Na drie keer slikken even accepteren en loslaten (45 minuten) heb ik maar een ‘oki’ teruggestuurd.

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Advertentie

Heb je ons huiswerkhandboek al besteld?

Ook leuk:

21 dingen die altijd ontbreken bij pubers

Het valt ons op dat pubers eigenlijk nooit helemaal compleet zijn. Er mist altijd wel iets. En waar dat 'iets' dan is, weet niemand.   ...

25 dingen die pubers zeggen waardoor jij het gevoel krijgt de puber in huis te zijn

Ken je dat? Dat je met pubers in huis opeens het gevoel hebt dat jij de puber in huis bent die wordt opgevoed? Omdat...

19 dingen die pubers echt superirritant vinden aan ouders

Dat wij zuchten en steunen over dat wij het zo zwaar hebben met onze pubers, dat klopt niet, hè. De pubers hebben het vooral...

Nieuw: een chat-app die altijd terugpraat

Als je vindt dat die puber van jou nu al veel chat en appt, hoed je dan voor replika. Dat is een chat-app waarmee...

Filmpje met top vijf van dingen die wij irritant vinden aan onze pubers…

Ze geven de huisdieren geen eten, maken troep en zijn ultra-lui. Dianne confronteert haar puberzoon met zijn gedrag. En natuurlijk heeft hij daar weerwoord...

Je puber veilig online? Check deze vier handige tips

Veel pubers hebben een eigen leven online en dat is voor jou als ouder soms best lastig. Het internet kan namelijk gevaren met zich...

Waarom pubers ware illusionisten zijn (Hans Klok is er niks bij)

Etenswaren, telefoons en hele personen verschijnen en verdwijnen zo snel dat je het niet doorhebt. Pubers zijn ware illusionisten. Hans Klok, de Mentalist en...

‘Heb jij je huiswerk al af’ nu al in tweede (of eigenlijk derde) druk!

In deze lege dozen zat 'Heb jij je huiswerk al af?', ons nieuwe boek boordevol tips voor hoe je de huiswerkstress bij je puber...

Pubers aanzetten tot klikken, moeten we dit willen?

Lekker dan, hebben wij jarenlang tegen onze pubers geroepen dat ze niet mogen klikken, haalt het meldpunt 'geef je linkse leraar aan' dat in...

Tieners minder laten drinken? Zo doen ze dat in IJsland

In de jaren 90 was bijna de helft van de IJslandse jongeren al een of meerdere keren dronken geweest, nu is dat nog maar...

Doet je puber niet wat je wilt? Geef ‘m de ‘Evil Stare’ (en wij weten hoe je dat doet)

Zou het niet superfijn zijn als je je puber met één blik kunt laten doen we je wil? Onze lezeres Revelina kan dat. Zij...

Nog niet alle schoolboeken binnen? Dat kan kloppen: grote vertraging bij levering

Zegt jouw puber het huiswerk niet te kunnen maken omdat die 'de boeken nog niet heeft'. Dat kan kloppen. Op sommige scholen is maar...

25 dingen waar je je als pubermeisje in de 80’s ontzettend druk over kon maken

Margriet maakte zich in de eighties echt overal druk over. En nu vraag je je af: Why? #1 Die buikkwab (die in de verste verte...