Communiceren met je puber, het is nooit makkelijk

De puberdochter van Isabelle is thuis, Isabelle zit op haar werk. Via de smartphone houden ze contact en dat leidt tot (heel herkenbare) situaties.

Natuurlijk is het handig om met die smartphone ter compensatie van je eigen afwezigheid een vorm van controle en communicatie te hebben. Mijn dochter is vrij en we hebben afgesproken dat ze een melding geeft op het moment dat ze ontwaakt en de dag denkt aan te kunnen. Nu zijn mijn communicatieverwachtingen al behoorlijk minimaal en ik verwacht echt geen over the top versie van de Sound of Music –The Hills- are- alive-tekst te ontvangen, want ik word van een neutraal ‘ok, ik ben dus wakker’ ook al blij.

De dag begint echter met ‘Waar is mijn ….????????’ . We hebben te maken met een overduidelijk vernietigende melding van een Moederlijk Falen, onderstreept met keiharde vraagtekens die een voelbaar verwijt uitdrukken. Een kledingstuk. Kwijt. Komt door mij. Natuurlijk. Ik start enthousiast de dialoog met een ‘Goedemorgen lieverd, wat is er?’ Er volgt een oorverdovende app-stilte.

Interactie

Ik hou mee in. En app uiteindelijk maar: ‘En? Gevonden?’ Geen reactie. 45 minuten later komt een antwoord: ‘Ik ga naar de film met …..’.  Ik tik voor de verandering een emoji, in plaats meer dan drie woorden, want misschien komt er met visualisatie wat meer interactie. Maar mijn puberdochter bevindt zich in non communicatie-galaxy.

Ik staar onophoudelijk naar de telefoon en wacht op het knipperende lichtje van de WhatsApp. Ik murmel nog: ET Phone Home. Maar hopen op bellen heeft überhaupt geen zin. Zelf bellen ook niet. De puber heeft namelijk een bel-angst ontwikkeld. Ik laat het los en ga door naar met mijn werk. In de pop up op mijn scherm zie ik dat er zelfs meer dan drie woorden zijn getikt. De app begint met een ‘mam’. Het betreft een vraag om geld. Het blijkt te gaan om de sponsoring van een gore, grote ijzige cappuccino. En dankzij de mobiel bankieren app kan ik achterhalen dat het daar inderdaad om ging en niet om een dik gedraaide joint.

‘Oki’ als enige antwoord

Er zijn aan de andere kant ook dagen waarop je betrokken wordt bij alle dagelijkse avonturen, rijkelijk geïllustreerd met foto’s. Leuk, maar daarna gaat de puberella onverwacht ineens weer in de hard to get-stand en krijg je drie letters als respons, namelijk: ‘oki’. Maar ach: Geen nieuws is goed nieuws.

En dan ineens krijg ik tien appjes met vraagtekens, uitroeptekens, 3x bellen en 1 mail gemist, terwijl ik in een vergadering zit en niet eerder kan reageren. Zodra ik de kans krijg ga ik bellen: voicemail. Ik stuur een app, geen reactie. Ik stuur via (een van de accounts) een Insta-bericht en jahoor: contact.

Insta-poll

Heel belangrijk, ze wilde mijn mening weten. Naast de verwarrende opluchting, kwam toch ook een trots gevoel. Ik, ja ik, mocht een mening geven! Over een trui! Maar ik was te laat. ‘Oh sorry mam, laat maar. Ik heb al gekozen welke trui ik online zou kopen via een Instagram-poll. Je reageert toch nooit echt snel en nee. En die trui die jij leuk vindt, pfff, die was echt niet mooi hoor.’ Na drie keer slikken even accepteren en loslaten (45 minuten) heb ik maar een ‘oki’ teruggestuurd.

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Advertentie

Als het op financiën aankomt, zijn pubers zowel grenzeloos inventief als naïef. Dus daar valt nog wel wat opvoeding tegenaan te gooien. In ons nieuwe boek leggen we uit hoe je dat kunt doen

Ook leuk:

Als je dochter ongesteld wordt, maar eigenlijk nog heel jong is

De dochter van Marion is onlangs ongesteld geworden. En nee, daar was ze niet op voorbereid, want jee, haar dochter is 11. 11! En...

29 dingen die puberjongens zeggen als ze naast je op de bank voetbal zitten te kijken

Voetbal meekijken met je zoon, is niet per se gezellig, zo ondervond Martine deze week, toen zij zin had om een keer een potje...

Dit zijn de voordelen van pubers die urenlang in bed liggen

Jij bent klaarwakker, de pubers liggen nog te ronken en jij weet zeker dat het nog een paar uur duurt voor er iemand maar...

Pubers moeten het vak ‘digitale geletterdheid’ op school krijgen

Uit onderzoek blijkt dat twee miljoen kinderen niet zijn voorbereid op een toekomst waarin nieuwe technologie een rol speelt. Er wordt daarom een petitie...

Om te onthouden: zó schadelijk is drank voor puberhersenen

Wij vonden het ook maar een beetje onzin: dat NIX18. Want drinken, dat doen we toch allemaal? En ach, dat ene biertje kan toch...

Aan je puber laten zien: zo zagen games er vroeger uit

Het is bijna niet voor te stellen dat wij ooit als kind in de jaren tachtig voor de televisie zaten en een tenniscomputerspel speelden....

10 rechten waarvan pubers vinden dat ze in het Kinderrechtenverdrag moeten worden opgenomen

Superbelangrijk natuurlijk, die rechten voor het kind van de Verenigde Naties, maar volgens pubers ontbreken er een aantal. Tijd voor een addendum waarin de...

27 dingen die pubers roepen als ze moeten sporten in het weekend

Weet je nog? Vroeger stond je spruitje al voor dag en dauw in vol sporttenue te stuiteren terwijl jij nog in bed lag en...

Culinaire hoogstandjes die pubers wél lekker vinden

Pubers kunnen lastige eters zijn. Voor een beetje culinair hoogstandje halen ze dan ook hun puberneusjes op. Tenzij dat wat op hun bord ligt...

Comedian legt uit waarom pubers waardeloze nieuwe oude mensen zijn

Comedian Lachlan Patterson slaat de spijker op zijn kop. Want onze pubers zijn straks de nieuwe oude mensen en daar helemaal niet zo goed...

Drama op YouTube: De Slet van 6 vwo

Een soap over Sexting, vanaf 2 november te zien op YouTube. Precies zoals het puberpubliek het wil dus. Nu maar hopen dat ze gaan...

13 hilarische WhatsApp-gesprekken tussen ouders en hun puber

Ouders en pubers kunnen niet meer zonder WhatsApp. Het is de manier om allerhande boodschappen met elkaar te delen. Maar vooral om te lachen....

10 goede voornemens waar alle ouders van pubers zich moeiteloos aan kunnen houden

Heb je de balans opgemaakt en besloten: dit jaar ga ik het anders doen? Wij hebben tien voornemens voor je die je wél volhoudt.  Vaak...