Communiceren met je puber, het is nooit makkelijk

De puberdochter van Isabelle is thuis, Isabelle zit op haar werk. Via de smartphone houden ze contact en dat leidt tot (heel herkenbare) situaties.

Natuurlijk is het handig om met die smartphone ter compensatie van je eigen afwezigheid een vorm van controle en communicatie te hebben. De puberella is vrij en we hebben afgesproken dat ze een melding geeft op het moment dat ze ontwaakt en de dag denkt aan te kunnen. Nu zijn mijn communicatieverwachtingen al behoorlijk minimaal en ik verwacht echt geen over the top versie van de Sound of Music –The Hills- are- alive-tekst te ontvangen, want ik word van een neutraal ‘ok, ik ben dus wakker’ ook al blij.

De dag begint echter met ‘Waar is mijn ….????????’ . We hebben te maken met een overduidelijk vernietigende melding van een Moederlijk Falen, onderstreept met keiharde vraagtekens die een voelbaar verwijt uitdrukken. Een kledingstuk. Kwijt. Komt door mij. Natuurlijk. Ik start enthousiast de dialoog met een ‘Goedemorgen lieverd, wat is er?’ Er volgt een oorverdovende app-stilte.

Interactie

Ik hou mee in. En app uiteindelijk maar: ‘En? Gevonden?’ Geen reactie. 45 minuten later komt een antwoord: ‘Ik ga naar de film met …..’.  Ik tik voor de verandering een emoji, in plaats meer dan drie woorden, want misschien komt er met visualisatie wat meer interactie. Maar mijn puberdochter bevindt zich in non communicatie-galaxy.

Ik staar onophoudelijk naar de telefoon en wacht op het knipperende lichtje van de WhatsApp. Ik murmel nog: ET Phone Home. Maar hopen op bellen heeft überhaupt geen zin. Zelf bellen ook niet. De puber heeft namelijk een bel-angst ontwikkeld. Ik laat het los en ga door naar met mijn werk. In de pop up op mijn scherm zie ik dat er zelfs meer dan drie woorden zijn getikt. De app begint met een ‘mam’. Het betreft een vraag om geld. Het blijkt te gaan om de sponsoring van een gore, grote ijzige cappuccino. En dankzij de mobiel bankieren app kan ik achterhalen dat het daar inderdaad om ging en niet om een dik gedraaide joint.

‘Oki’ als enige antwoord

Er zijn aan de andere kant ook dagen waarop je betrokken wordt bij alle dagelijkse avonturen, rijkelijk geïllustreerd met foto’s. Leuk, maar daarna gaat de puberella onverwacht ineens weer in de hard to get-stand en krijg je drie letters als respons, namelijk: ‘oki’. Maar ach: Geen nieuws is goed nieuws.

En dan ineens krijg ik tien appjes met vraagtekens, uitroeptekens, 3x bellen en 1 mail gemist, terwijl ik in een vergadering zit en niet eerder kan reageren. Zodra ik de kans krijg ga ik bellen: voicemail. Ik stuur een app, geen reactie. Ik stuur via (een van de accounts) een Insta-bericht en jahoor: contact.

Insta-poll

Heel belangrijk, ze wilde mijn mening weten. Naast de verwarrende opluchting, kwam toch ook een trots gevoel. Ik, ja ik, mocht een mening geven! Over een trui! Maar ik was te laat. ‘Oh sorry mam, laat maar. Ik heb al gekozen welke trui ik online zou kopen via een Instagram-poll. Je reageert toch nooit echt snel en nee. En die trui die jij leuk vindt, pfff, die was echt niet mooi hoor.’ Na drie keer slikken even accepteren en loslaten (45 minuten) heb ik maar een ‘oki’ teruggestuurd.

Nu je hier toch bent, zouden we je iets willen vragen…

We maken iedere dag Tis Hier Geen Hotel met heel veel plezier. Want we zien het als onze missie om jullie zonder al teveel kleerscheuren, en een beetje humor, door de puberteit van je kinderen heen te slepen. En dat willen we blijven doen. Maar sinds de Corona-crisis is dat er niet makkelijker op geworden. Zou je ons daarom willen helpen dit Hotel open te houden? Hoe? Kijk HIER.

close

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.


Geen idee meer hoe je kind in elkaar zit? Lees ons nieuwe boek over leven en overleven met pubers.

Ook leuk:

15 dingen die pubers als ontbijt eten en heel normaal vinden

Pubers blinken niet alleen uit in hun onovertroffen eetlust, maar ook in hun creativiteit in dat wat ze in de ochtend eten - of...

Deze taferelen herkent iedereen die een puberdochter in huis heeft

Puberdochters zijn supergezellig, maar hebben ook zo hun eigenaardigheden. Kijk maar naar deze heel herkenbare foto's. Als ze teveel haast hebben om jouw overheerlijke tosti...

15 tekenen dat je puber heel erg aan vakantie toe is (en jij ook)

Marloes merkt dat iedereen bij haar thuis een beetje op zijn tandvlees loopt. Maar ja, hoe houd je het nog uit, die laatste weken...

Drama op YouTube: De Slet van 6 vwo

Een soap over Sexting, vanaf 2 november te zien op YouTube. Precies zoals het puberpubliek het wil dus. Nu maar hopen dat ze gaan...

Aaargghhh de hele zomer dat gegame, om gek van te worden

Vakantietijd = oorlogstijd. Althans, op (en achter) de schermen wordt in de weken vrije tijd die onze pubers hebben, heel wat afgevochten. Jammer, vindt...

Deze moeder laat haar autistische zoon anderen inspireren

Toen Monica's zoon negen maanden oud was ontdekte ze dat hij anders was dan anderen. Hij maakte geen oogcontact en was niet aan het...

18 dingen die pubers doen als ze wakker worden en waar jij als ouders echt niks van begrijpt

Voor pubers is wakker worden bij uitstek het moment om van alles te doen.  Zodra ze die luiken opengooien herinneren ze zich iets. Of willen...

Waarom het schoolsysteem in Nederland leerlingen demotiveert

Paul den Hartog is blogger en docent en mentor op het vwo. Hij ziet dagelijks waarom het schoolsysteem in Nederland leerlingen demotiveert. Ze worden...

Kijken! Amber Iris legt uit hoe het is om transgender te zijn

Spangas-hoofdrolspeelster Amber Iris vlogt regelmatig over hoe dat nou allemaal werkt, transgender zijn. Ze vertelt zo open over die pillen, prikken en hormonen dat...