De hele dag naar YouTubers kijken, hoe leuk kan het zijn?

Dat vlogs kijken, dat vindt Martine de meest irritante gewoonte van haar pubers. Totdat ze erachter kwam dat je ook leuke vloggers hebt. Sindsdien is Martine een beetje verliefd op Thomas van der Vlugt. 

Waarschijnlijk erger jij je ook groen en geel aan je pubers die met hun telefoon voor hun neus naar YouTubers zitten te koekeloeren. Want het gebodene getuigt van een dommigheid die zijn weerga niet kent. Ik bedoel: de verkering van Enzo Knol en Dee. Wie kan daar nou lang naar kijken? Of naar het eindeloze geverf van die beautyvloggers, dat is toch heel leeg? Wat ik echt totaal niet snap is het gekoekeloer van mijn zoon naar gamers die -tja- aan het gamen zijn. Ga.Een.Boek.Lezen, roep ik daarom heel vaak.

Nou vinden mijn kinderen Enzo Knol inmiddels voor kleuters, maar ze zitten wel eindeloos op YouTube te kijken. Soms vraag ik wat ze dan ‘op’ hebben staan. Dan word ik een beetje meewarig aangekeken. “Ga TV kijken, moeder”, zei mijn zoon toen ik mij er naar zijn smaak weer veel te veel mee zat te bemoeien. Hij had net een aflevering van RundFunk opstaan. Daar kon ik de humor wel van in zien. Toen ik vertelde dat ik dat wel geestig vond, was hij iets mededeelzamer over zijn vlogkijkgedrag. “Thomas van der Vlugt, die vind jij ook wel leuk”, zei hij.

Ik zette YouTube aan op mijn computer, want als ik op mijn telefoon kijk moet ik mijn leesbril erbij opzetten. En inderdaad, wat een leuke filmpjes. Zo viel ik in de serie Road to Africa, waarin Thomas in een brakke auto uit 1994 -het jaar waarin ik mijn rijbewijs haalde- van Amsterdam naar Gambia rijdt. Best spannend. Je ziet Thomas door de woestijn karren, dealen met corrupte ambtenaren en die brakke auto krijgt natuurlijk een lekke band. Jaloersmakend, want ik zou ook wel zo’n roadtrip willen maken, als ik ongeveer twintig jaar jonger was.

Inmiddels was ik een beetje verliefd geworden op Thomas (en zijn cameraman die het heel goed doet als sidekick) en keek ik naar een volgende filmpje, want dat is het grote voordeel (en tegelijk ook nadeel) van YouTube: je blíjft kijken. Hierin daagt bunq Thomas uit om te kitesurfen, ook iets dat ik zou willen doen als ik twintig jaar jonger was: hoog door de lucht vliegen aan zo’n vlieger. Ik zie het mezelf niet meer doen, maar dat mijn zoon dit allemaal heel erg cool vindt, dat snap ik volkomen. Bekijk zelf maar eens de video:

Nu ben ik een beetje bang dat mijn zoon zich hierdoor erg laat inspireren, want die zou dit soort dingen nu eigenlijk wel willen. Gelukkig niet die roadtrip, want hij is veertien en heeft dus nog geen rijbewijs. Dat kitesurfen, dat zie ik hem wél zo doen. Dus bunq, dagen jullie hem ook uit?

 

Dit artikel is geschreven in samenwerking met bunq, maar de inhoud is 100% van ons. Geen fratsen of geknoei met je geld? Geen nare investeringen, verborgen kosten of verrassingen? Denk dan eens aan bunq – een ongekende ervaring.

Lees hier meer over ons advertentiebeleid.

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Advertentie

Als het op financiën aankomt, zijn pubers zowel grenzeloos inventief als naïef. Dus daar valt nog wel wat opvoeding tegenaan te gooien. In ons nieuwe boek leggen we uit hoe je dat kunt doen

Ook leuk:

Was jij puber in de jaren 80? Dan had je deze 10 producten waarschijnlijk allemaal

Gek worden we soms van die trends die onze kinderen blijkbaar allemaal moeten volgen: witte sneakers, Passion Planners van vloggers, MAC-lippenstiften, noem maar op....

Wil je een succesvolle dochter hebben, dan moet je als moeder veel zeuren

Geen idee of dit leuk nieuws is voor mijn puberdochter, maar uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat hoe meer je zeurt als moeder, hoe succesvoller...

25 tekenen dat je kind toe is aan de middelbare school (en jij ook)

De laatste schoolweken van alle kinderen in groep acht op de basisschool gaan in. Op naar de brugklas. Een grote stap, maar hé, je...

Wat als je puber depressief is en steeds verder van je komt te staan?

De cijfers liegen er niet om: één op de vijf pubers is somber, één op de twintig is depressief. Het is verstandig om snel...

Wat geef je je puber mee over pesten als je zelf vroeger bent gepest?

Jeanette werd op de lagere school gepest en daar heeft ze soms nog last van. Ze schrok dan ook zich rot toen een moeder...

Fitnessen, eiwitten eten en anabolen; dit is hoe jongens er nu uit willen zien

Onlangs lazen we in de Volkskrant dat het gebruik van anabolen steroïden toeneemt, het product dat ervoor zorgt dat je in korte tijd meer...

Oh denneboom, oh denneboom, wat zijn wenkbrauwen van pubers wonderschoon

Mocht je thuis geen plaats hebben om een kerstboom neer te zetten, maar wil je dolgraag íets versieren? Dan zijn de kerstboom-wenkbrauwen misschien wel...

Hilarisch: deze moeders lipsyncen hun zoons die aan het gamen zijn

De video gaat al een tijdje rond op het internet, maar is zo ontzettend grappig. We hebben het al tien keer gekeken en moeten...

Lerares Merel vertelt wat er gebeurde in de klas toen een van hun leerlingen haar coming-out had

Onze pubers zijn niet altijd even mededeelzaam over wat ze meemaken op school. Vinden we best jammer. Gelukkig meldde Merel Brands* zich bij ons....

Deze 31 dingen wil je echt niet weten van je puberzoon

Sind je zoon niet meer zo mededeelzaam is over wat hem bezighoudt, zou je best in het hoofd willen kijken. Maar van sommige dingen...

Vandaag is het Internationale Dag van het Naakt Tuinieren, laat je puber het maar niet zien

Hoewel wij vandaag de vrijheid vieren is er ook nog iets anders dat vandaag gevierd wordt: de dag  van het naakt tuinieren. Juist. Elke...

Een paar appjes met ‘home alone’ en je huis wordt overgenomen door een horde dronken pubers

Marloes' vriendin Nienke had een romantisch weekendje weg met haar man voor haar huwelijksjubileum. Haar zoon had zaterdagavond een spelletjesavond met vrienden. Dacht ze. 'Ik...

Grappig, de spijkerbroek die zo min mogelijk broek laat zien

Ik snap die gescheurde broeken-trend heus wel, hoor. Want hadden wij in de jaren 80 ook niet scheuren op allerlei plekken in onze kleren,...