De hele dag naar YouTubers kijken, hoe leuk kan het zijn?

Dat vlogs kijken, dat vindt Martine de meest irritante gewoonte van haar pubers. Totdat ze erachter kwam dat je ook leuke vloggers hebt. Sindsdien is Martine een beetje verliefd op Thomas van der Vlugt. 

Waarschijnlijk erger jij je ook groen en geel aan je pubers die met hun telefoon voor hun neus naar YouTubers zitten te koekeloeren. Want het gebodene getuigt van een dommigheid die zijn weerga niet kent. Ik bedoel: de verkering van Enzo Knol en Dee. Wie kan daar nou lang naar kijken? Of naar het eindeloze geverf van die beautyvloggers, dat is toch heel leeg? Wat ik echt totaal niet snap is het gekoekeloer van mijn zoon naar gamers die -tja- aan het gamen zijn. Ga.Een.Boek.Lezen, roep ik daarom heel vaak.

Nou vinden mijn kinderen Enzo Knol inmiddels voor kleuters, maar ze zitten wel eindeloos op YouTube te kijken. Soms vraag ik wat ze dan ‘op’ hebben staan. Dan word ik een beetje meewarig aangekeken. “Ga TV kijken, moeder”, zei mijn zoon toen ik mij er naar zijn smaak weer veel te veel mee zat te bemoeien. Hij had net een aflevering van RundFunk opstaan. Daar kon ik de humor wel van in zien. Toen ik vertelde dat ik dat wel geestig vond, was hij iets mededeelzamer over zijn vlogkijkgedrag. “Thomas van der Vlugt, die vind jij ook wel leuk”, zei hij.

Ik zette YouTube aan op mijn computer, want als ik op mijn telefoon kijk moet ik mijn leesbril erbij opzetten. En inderdaad, wat een leuke filmpjes. Zo viel ik in de serie Road to Africa, waarin Thomas in een brakke auto uit 1994 -het jaar waarin ik mijn rijbewijs haalde- van Amsterdam naar Gambia rijdt. Best spannend. Je ziet Thomas door de woestijn karren, dealen met corrupte ambtenaren en die brakke auto krijgt natuurlijk een lekke band. Jaloersmakend, want ik zou ook wel zo’n roadtrip willen maken, als ik ongeveer twintig jaar jonger was.

Inmiddels was ik een beetje verliefd geworden op Thomas (en zijn cameraman die het heel goed doet als sidekick) en keek ik naar een volgende filmpje, want dat is het grote voordeel (en tegelijk ook nadeel) van YouTube: je blíjft kijken. Hierin daagt bunq Thomas uit om te kitesurfen, ook iets dat ik zou willen doen als ik twintig jaar jonger was: hoog door de lucht vliegen aan zo’n vlieger. Ik zie het mezelf niet meer doen, maar dat mijn zoon dit allemaal heel erg cool vindt, dat snap ik volkomen. Bekijk zelf maar eens de video:

Nu ben ik een beetje bang dat mijn zoon zich hierdoor erg laat inspireren, want die zou dit soort dingen nu eigenlijk wel willen. Gelukkig niet die roadtrip, want hij is veertien en heeft dus nog geen rijbewijs. Dat kitesurfen, dat zie ik hem wél zo doen. Dus bunq, dagen jullie hem ook uit?

 

Dit artikel is geschreven in samenwerking met bunq, maar de inhoud is 100% van ons. Geen fratsen of geknoei met je geld? Geen nare investeringen, verborgen kosten of verrassingen? Denk dan eens aan bunq – een ongekende ervaring.

Lees hier meer over ons advertentiebeleid.

 

close

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.


Als het op financiën aankomt, zijn pubers zowel grenzeloos inventief als naïef. Dus daar valt nog wel wat opvoeding tegenaan te gooien. In ons nieuwe boek leggen we uit hoe je dat kunt doen

Ook leuk:

Waarom single moeder Isabelle geen Sinterklaas viert, en liever ook geen kerst

De decembermaand is lastig als je alleenstaande moeder, of vader, bent. Omdat je of alleen bent, of je kind moet 'delen' tijdens al die...

Hoe lang kan zo’n puber in bed liggen?

De vijftienjarige zoon van Saskia sliep als baby niet, als kleuter amper en als puber alleen maar. Op het moment dat hij zijn bed...

Tiktok laat zien: zo ziet het leven met een puber eruit

Op TikTok zijn genoeg video's over leven met pubers. We zochten de leukste uit, waar je om kunt lachen en soms ook een goede...

Deze docent laat zien hoe lastig het is om online les te geven

De online lessen op de middelbare scholen zijn weliswaar voorbij, op mbo, hbo en de universiteit volgen onze kinderen nog steeds de meeste lessen...

Weet je nog? Dit aten wij vroeger bij het Kerstdiner

Je kinderen slurpen met de feestdagen zonder met hun ogen te knipperen oesters naar binnen, en zijn nog handiger dan jij met eetstokjes voor...

Je puber geld geven voor een goed cijfer, dit bonussysteem werkt dus gewoon heel goed

Om de cijfers van je puber omhoog te krikken kun je er best wat geld tegenover stellen. Want je portemonnee trekken voor een goed...

De pizzavlaai en 9 andere dingen die heel goor zijn, en je puber (dus) lekker vindt

De Aldi scoorde vorig jaar heel hoog met de frikandelvlaai. Dit jaar doen ze het succes dunnetjes over met de pizzavlaai. Wij denken: wat...

Pubers moeten voor school vertellen over hun dagroutine, let op de reactie van hun ouders

Isha, de dochter van Saskia, moest voor het vak CKV vertellen over haar dagroutine samen met haar moeder. Dus Isha vertelt over haar drukke...

Heeft jouw kind vorig jaar een passend schooladvies gekregen?

Vanwege de coronacrisis was er vorig jaar geen Cito eindtoets. Nu blijkt dat vooral meisjes en leerlingen met minder welvarende ouders een lager definitief...