Natuurlijk zorg je dat je pubers iedere dag voldoende gezonds binnenkrijgen. Maar je hebt er helemaal geen zicht meer op wat ze als even niet oplet naar binnen werken. Dit is wat je in ieder geval wel kunt doen.
Natuurlijk hebben we bloedjes tot hun twaalfde goed gevoerd met gezonde dingen. Met twee scheppen groenten per dag, en twee stuks fruit, niet teveel vlees en volkoren boterhammen kregen we dit gezonde, blozende Hollandse Welvaren. Maar nu het babyvet verandert in puntige ellebogen en een kluwen ledematen op de bank, moet er nog steeds goed voer in.
In het eerste jaar van zijn leven groeit een kind een centimeter of 25. Tot zijn puberteit laat hij niet meer zo’n grote groeispurt zien. Voeding is dus essentieel. Sterker nog, hoe beter je hebt gegeten in je jeugd, hoe minder kans je hebt op ouderdomsziektes als osteoporose. Maar ja. Voor je het weet, zijn én de melk, én de cola, en de kaas op.
Grootverpakkingen
Tegenwoordig koop ik chocola in plakken, in plaats van in repen, biscuitjes in grootverpakking en de perenijsjes in horecahoeveelheden. Want ze vrágen niet meer of ze koek, chocola of ijs mogen. Ze pakken het gewoon. Als ik thuis ben, reageer ik nog wel op het geritsel in de keuken maar ben er natuurlijk niet altijd bij als er weer eens een zak chips open gaat of de oven aangezwengeld wordt waarin je hele voorraad aan diepvriespizza’s opgepiept wordt.
En dan heb ik het nog niet over wat ze allemaal kopen bij de super om de hoek terwijl we het niet door hebben. Als ik kijk wat andere pubers kopen, heb ik wel een idee. In ieder geval een of meer croissants per dag, en als het even mee zit een patatje oorlog en een cola. Veel? Ja. Gezond? Echt niet.
Wellicht dat met deze trucjes gaan je kinderen wel gezonder gaan eten:
-Graaf de staafmixer weer op uit de keukenla, doe de groenten die ze smerig vinden door de saus en pureer alles. Van de soep tot de pastasaus -voor mijn part- ook de aardappels. Ja, net als toen ze baby’s waren.
-Zorg voor een altijd gevulde fruitschaal. Dat wanneer ze trek hebben gewoon een banaan of appel of een paar druiven pakken. Zorg ook voor een altijd gevulde schaal kerstomaatjes en mini-komkommers, voor het geval je je zorgen maakt over de groente-inname van de pubers.
-Een kan water helpt herinneren aan dat ze voldoende moeten drinken. Met een hippe bidon of Dopper op hun bureau is het wellicht minder verleidelijk dat ze aan de frisdrank gaan.
-Zorg voor extra ‘vulling’ tijdens het avondeten, in de vorm van volkoren pasta, aardappelen, quinoa of (zilvervlies) rijst, zodat ze de komende uren ná het eten niet meteen weer aanvallen op de broodtrommel.
-Haal voldoende (volkoren)brood in huis en stop de vriezer vol, zodat ze nadat met de lunch meteen kunnen aanvallen.
-Is je puber gevoelig voor mooie plaatjes yoghurtjes, smoothies en poké bowls van Instagram? Maak misbruik van de situatie en haal de gezonde ingrediënten in huis, zoals yoghurt rozijnen, noten en fruit. Prima als ze fotogeniek eten maken, en het daarna opeten. #healthfood, #superfoods
-Houd de 90:10 formule aan, wat inhoudt dat 90 procent van hun eten gezond mag zijn en tien procent snoep, koek en vettigheid. Dus snoepen mag best een beetje.