Zo leer je pubers hoe ze een 8 moeten halen

De pogingen mijn pubers iets bij te brengen over HOE je leert voor proefwerken en tentamens, eindigen regelmatig in woordenwisselingen waarin de uitdrukkingen ‘bemoei je er niet mee’ en ‘ik weet heus wel hoe ik moet leren’ veelvuldig voorkomen. Hopelijk pikken ze er dan wel iets van op in de mentorles. Maar als mijn zoon liggend in zijn bed aantref met zijn telefoon in zjn hand, terwijl hij zei dat hij ging ‘leren’, betwijfel ik het.
Hopelijk gaat hij het licht zien, net als Devon Diercks. Die ging zich verdiepen in de wetenschap teneinde zijn resultaten te verbeteren en schreef een boekje met de veelbelovende titel De Handleiding tot Slagen Havo/VWO. Behalve dat pubers waarschijnlijk niet zo heel snel een boek ter hand zullen nemen om daarin iets te lezen over huiswerk, denk ik wel dat ze van een (bijna) leeftijdgenoot sneller zullen aannemen hoe je moet studeren dan van hun ouders of een leraar.
Want in het boek lees ik niet heel veel nieuws. Het is eerder een samenraapsel van allerlei studietechnieken, die ik zelf mijn pubers ook regelmatig voorhoud. Zo hanteert de schrijver de pomodoro-techniek (25 minuten studeren, 5 minuten pauze, repeat) en gebruikt hij flashcards waarop hij alles schrijft wat je moet onthouden, met een vrij uitgebreide verhandeling over welk soort papier je daarvoor moet aanschaffen (geen papier, karton!). Maar goed, dat nemen ze van een collega-puber waarschijnlijk sneller aan dan van hun ouders.
Devon is geslaagd en heeft nu een tussenjaar. Hij reist op het moment over de wereld. Devon is dus een heel slimme jongen. Kunnen ze een voorbeeld aan nemen.
Je kunt de handleiding hier bestellen.

Geschreven door
More from Martine De Vente

De beste manier om je puber te irriteren? Vraag hem hulp met de computer

‘Hoe werkt Snapchat?’, ‘Hoe maak je een GIFje’ en ‘Wil je een...
Lees verder