Zo word je het uitstelgedrag van je puber de baas (ook handig voor jezelf!)

Met niks doen kom je niet verder.

Ook de pubers van Martine kunnen het als geen ander: het uitstellen van vervelende werkjes en natuurlijk huiswerk. Ze zocht en vond een briljante oplossing, ook voor zichzelf. Want uitstellen, dat doen we allemaal weleens.

Niks missen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Pubers zijn meesters in uitstellen. Want hoe vaak zegt die van jou ‘Doe ik zo’, ‘Volgende week’ en ‘Dat kan morgen ook nog’? Waarna uiteindelijk er vette paniek uitbreekt over een morgen in te leveren werkstuk, een tentamen dat in een week moet worden geleerd of een complete boekenlijst die deze meivakantie afgewerkt moet worden, inclusief verslagen.

Voor je in zo’n situatie roept: ‘Ik had het nog zo gezegd’, bedenk dat er geen grotere uitsteller is dan de puber. Kan hij niks aan doen. Want het komt deels doordat het deel van zijn hersenen dat zijn impulsen reguleert, het nog niet doet. Dus komt er iets leukers voorbij dan het leren van Franse woordjes (ok, zo ongeveer alles is leuker dan het leren van Franse woordjes), dan is de verleiding heel erg groot om dát te gaan doen.

Want er is ook ontzettend veel afleiding. Leed vroeger 4 tot 5 procent van de studenten aan ernstige vormen van uitstelgedrag, nu heeft twintig procent daar last van. De oorzaak? Uiteraard de telefoon en al die andere beeldschermen. Er zijn daarom zelfs gespecialiseerde bureau’s die studenten helpen het ‘soggen’ (studie ontwijkend gedrag) de baas te worden, zo lazen we vorig weekend in De Volkskrant.

Middelbare scholieren kunnen hun gedisciplineerdheid uitbesteden aan het huiswerkinstituut. Telefoon inleveren bij de ingang, en in absolute stilte twee uur lang je huiswerk maken. Daarna kun je alles doen wat je leuk vindt. Voor wie dat allemaal te prijzig vindt: in de bibliotheek kun je tegenwoordig ook afleidingsvrij en onder toezicht studeren. In Amsterdam heeft een slimme bibliothecaris van de openbare bibliotheek Studyshare opgezet: drie keer 45 minuten leren met steeds een kwartier (verplichte!) pauze. Voorin zit een zogenaamde Studybob die oplet of je niet praat of dingen doet die niet met studeren te maken hebben. Het concept is zo populair dat er wachtlijsten voor zijn.

Studyshare is overgenomen door andere openbare bibliotheken, onder andere die in Venlo, die het heeft opengesteld speciaal voor middelbare scholieren die voor hun eindexamen zitten. “Voor je het weet, zit je in een verslavend studieritme”, zo prijst de bieb het concept aan.

Die 45 minuten studeren, 15 minuten pauze kun je natuurlijk ook thuis invoeren voor de ‘doe ik straks’-zeggende puber. Alleen: wie houdt het toezicht? Bovendien is drie kwartier concentratie voor een beginnende middelbare scholier misschien iets teveel gevraagd. Zelf heb ik altijd heel veel baat bij de zogenaamde pomodori-techniek, die ervan uitgaat dat je concentratie-spanne het meest optimaal is gedurende 25 minuten. Ook is 25 minuten een uitstekende tijdspanne om een taak als het leren van een rijtje woordjes of een pagina met sommen af te ronden.

Maak een lijst van taakjes, zet een kookwekkertje of timer op de telefoon op 25 minuten. Je spreekt met jezelf af dat je jezelf niet afleidt gedurende die 25. Dus: telefoon en internet uit en aan de slag dus maar. Werkt prima bij Franse woordjes of pagina’s lezen in een heel saai boek. Maar het helpt ook zeker bij het schrijven van een lijvig rapport of het typen van stukjes over uitstelgedrag.

***

Heb je ons huiswerkhandboek al besteld?

***

Nu je hier toch bent, zouden we je iets willen vragen…

We maken iedere dag Tis Hier Geen Hotel met heel veel plezier. Want we zien het als onze missie om jullie zonder al teveel kleerscheuren, en een beetje humor, door de puberteit van je kinderen heen te slepen. En dat willen we blijven doen. Maar sinds de Corona-crisis is dat er niet makkelijker op geworden. Zou je ons daarom willen helpen dit Hotel open te houden? Hoe? Kijk HIER.

Tags from the story
, ,
Geschreven door
More from Martine De Vente

Probeer dit eens bij je pubers: horen ze ‘yanny’ of ‘laurel’?

Al geprobeerd? Met dit geluidsfragment kun je horen of je nou ‘yanny’...
Lees verder