Zo wordt je zoon een echt leuke man

Koop zijn condooms, maar vraag verder niks.

Natuurlijk moeten ze netjes eten, iedere dag een schone onderbroek aantrekken en hun piemel wassen. Maar al die subtielere dingen des levens, hoe leer je die aan. Want ook die van jou gaat op een gegeven moment met meisjes (of jongens) naar bed. Hoe zorg je ervoor dat hij zicht niet opdringt, hij meisjes met respect behandelt en niet gaat slutshamen? O ja, en ook heel fijn als je nu al geen oma wordt. Dit kunnen moeders en vaders hun zonen meegeven.

Jongens hebben een goed (mannelijk) voorbeeld nodig

Voor opgroeiende jongens is een vaderfiguur heel belangrijk. Jongens die met een mannelijk rolmodel opgroeien zijn in hun latere leven succesvoller dan jongens die dat niet hebben. Belangrijk is dat ze zien dat een man zijn verantwoordelijkheid neemt. Is er geen papa bij de hand, zorg voor andere sterke mannen in de buurt: opa, een oom of een buurman kan deze rol ook prima aan.

Laat hem doen wat hij echt leuk vindt

Voorkeuren -zoals blauw en roze- van jongens en meiden zijn ingegeven door cultuur en niet door gender. Jongens houden niet per se van voetbal, race-auto’s en gewelddadige computergames. Zo zijn er ook meisjes die niet per se van make-up en shoppen houden. Dus vindt je zoon musicals leuk of houdt hij van taarten bakken of is hij heel geïnteresseerd in mode? Voor jongens die van dingen houden die worden gezien als ‘feminien’ is het lastiger te doen wat ze leuk vinden. Typisch vrouwelijke bezigheden hebben nou eenmaal een lagere status.

Leer hem voor zichzelf (en voor anderen) te zorgen

Leer je zoon koken, het huis schoonmaken en -dat vooral- zijn eigen overhemden strijken. We behandelen mannen en vrouwen gelijk op het werk, dat moet thuis ook zo zijn. Bovendien zijn mannen die in huis helpen echt veel leuker. Als je als moeder werkt, is dat automatisch al een pluspunt. Jongens van moeders die werken doen meer in het huishouden dan thuisblijfmoeders.

Regel -ongevraagd- zijn condooms

Leg de condooms in huis, vertel waar ze liggen en vul de voorraad ongevraagd aan. Zeg niet: ‘en, lekker gesekst?’, maar houd je mond erover. Zo verklein je de schaamfactor en is de drempel lager om condooms te gebruiken.

Stop hou op!

Vertel je zoon dat bij een meisje ‘nee’ ook echt ‘nee’ betekent. Zelfs al zeggen andere jongens iets anders. Het is namelijk echt zo. Dat weet jij echt beter dan zijn vrienden.

Leer hem voor anderen op te komen

Jongens onder elkaar kunnen keihard zijn. Iemand afzeiken, of in elkaar slaan, is niet cool. Wordt er iemand gepest of gediscrimineerd, leer hem dat dat niet ok is en dat hij ook niet moet wegkijken.

Iemand een ‘wijf’ of ‘homo’ noemen is niet ok

Het lijkt onschuldig plagen, maar eigenlijk is seksistisch en discriminerend om iemand ‘sissy’, ‘meisje’ of ‘faggot’ te noemen. Net als bij vloeken: zeg er wat van als je in de buurt bent.

Tags from the story
, ,
Geschreven door
More from Martine De Vente

Afschuwelijk: sommige kinderen komen na de vakantie niet meer terug

Je bent puber, gaat hier in Nederland naar school en hebt hier...
Lees verder