Wat zou je tegen je 15-jarige ik willen zeggen?

Wat zou je tegen je 15-jarige ik willen zeggen? Toen Saskia tijdens een etentje deze vraag voorgeschoteld kreeg wist ze niet wat ze daarop nou moest antwoorden. 

Ik vond het een interessante vraag die tijdens een etentje met vrienden ineens ter tafel kwam: wat zou je tegen je 15-jarige ik willen zeggen? Terwijl mijn tafelgenoten zonder enige terughoudendheid of gepeins de vraag beantwoorden, moest ik best wel lang nadenken. Wat zou ik tegen mezelf willen zeggen?

De meesten die met mij aan tafel zaten wilden hun jongere ik een hart onder de riem steken: maak je niet zo druk, het komt allemaal wel goed. Het komt allemaal wel goed, zou ik dat tegen mijn jongere ik willen zeggen? Had ik me als puber bovenmatig druk gemaakt? Had ik ergens spijt van zodat ik mezelf met terugwerkende kracht een waarschuwing kon influisteren: pas op! Was ik naïef, of misschien zelfs ijdel, omdat ik niet het gevoel had het leven dat ik tot nu toe had gehad niet goed was? Het komt goed, ik snapte best wat mijn tafelgenoten bedoelden, maar ik wilde nou niet meteen het leven van mijn jongere ik als iets dat niet goed was bestempelen.

Terug naar je vijftienjarige ik

Wat wil je tegen je vijftienjarige ik zeggen, die vraag liet me toch niet los. En popte bijna als vanzelfsprekend op toen ik een paar weken later een reünie had van mijn middelbare school. Als er ergens een plek is waar je terug wordt geslingerd naar je vijftiende levensjaar is dat een schoolgang waar rondgierende hormonen immer voelbaar zijn. De eerste twee jaar van mijn middelbare school waren min of meer in een waas en zonder noemenswaardige incidenten voorbij gegaan waarbij ik me met mijn spichtige lijf tussen al die, in mijn ogen, volwassen kinderen probeerde staande te houden.

Eenmaal in de derde klas, het jaar dat ik 15 werd, viel het leven in al zijn facetten ineens in mijn puberschoot. Zo maar, zonder dat ik daar om had gevraagd en zonder dat ik daar enige moeite voor had hoeven doen. Een aaneenschakeling van eerste keren; uitgaan, roken, seks, dronken worden, drong mijn leven binnen. Evenals gebroken harten, verrassende vriendschappen, boze ouders, slechte rapporten, stiekeme concertbezoekjes, en vervelende bijbaantjes. Nieuwe indrukken, nieuwe gevoelens; zonder dat ik het doorhad ontzegelde zich dag na dag het leven, míjn leven. En ik begroette het met open armen, ook toen die eerste keren geen eerste keren meer waren. Wat zou er toen goed moeten komen? Het was goed.

Onbevangen in het leven staan

In die gang, waar na dertig jaar eigenlijk niks was veranderd, voelde ik de gretigheid die ik als vijftienjarige had gehad. Zonder verwachtingen of bedenkingen trad ik dat wat zich voor mij openvouwde tegemoet. Natuurlijk twijfelde ik, en was ik onzeker. Maar dat weerhield me er niet van om me tamelijk onbevangen in nieuwe ervaringen en avonturen te storten. Waarbij euforie net zo vaak de boventoon voerde als tragedie.

Ik maakte me overigens daar niet druk om, ergens van binnen, op een diep onbewust niveau, begreep ik dat ik al die hoogte- en dieptepunten nodig had om te worden wie ik ben. Ik maakte me dan ook niet druk. Stel dat ik dat wel had gedaan, had ik dan dingen niet gedurfd? Anders gedaan? Andere keuzes gemaakt? Was ik in een existentiële crisis beland? Je weet het natuurlijk nooit, maar ik ben blij dat ik die onbevangenheid had, en kon hebben. Het is iets wat ik het meeste mis van mijn puberteit. Terwijl ik door mijn oude schoolgang liep was ik weer even vijftien. Ik keek naar mijn volwassen ik, die een stuk minder onbevangen in het leven staat. En bijna dagelijks mijmert of het allemaal wel goed komt. Met vooruitwerkende kracht fluister ik tegen haar dat het niet goed hoeft te komen, het ís goed.

(Dit artikel is VC (voor corona) geschreven)

***

Nu je hier toch bent, zouden we je iets willen vragen…

We maken iedere dag Tis Hier Geen Hotel met heel veel plezier. Want we zien het als onze missie om jullie zonder al teveel kleerscheuren, en een beetje humor, door de puberteit van je kinderen heen te slepen. En dat willen we blijven doen. Maar sinds de Corona-crisis is dat er niet makkelijker op geworden. Zou je ons daarom willen helpen dit Hotel open te houden? Hoe? Kijk hier!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Advertentie

Heb je ons huiswerkhandboek al besteld?

Ook leuk:

7 keer omdenken zodat de ochtend met pubers wat lekkerder loopt

De ochtenden met je pubers zijn soms niet om door te komen. Niet alleen moet je zelf op gang komen, ook die pubers moeten...

Tina Turner, een icoon uit onze puberteit

Iedereen die puber was in de jaren 80 en 90 is met de muziek van Tina Turner opgegroeid. Het icoon uit onze puberteit is...

9 bewijzen dat het leven met pubers op een sprookje lijkt

Het leven van Jeanette is met die twee pubers van haar net een sprookje. Alleen heeft ze helaas niet de rol die ze voor...

Handen wassen en tafels poetsen… zo gaan onze kinderen straks weer naar school

Net als iedereen kijken wij uit naar 2 juni, de dag dat de middelbare scholen weer gaan beginnen. Dan kunnen onze kinderen tenminste weer...

Deze puber heeft geen benen, maar surft als een baas

De dertienjarige Davi uit Brazilië is geboren met het amnionstreng syndroom waardoor sommige lichaamsdelen, in zijn geval zijn armen en benen, zich niet goed...

Hoopvolle boodschap van 19-jarige meisje: hou vol, het komt echt allemaal goed

De 19-jarige Emma Ferguson plaatste afgelopen week een foto van zichzelf van vier jaar geleden, toen ze in het ziekenhuis lag na een zelfmoordpoging....

Maak je puber gek met deze 15 feitjes over Friends

Wie van ons heeft er niet alle afleveringen van Friends gezien? Tien jaar lang volgden we gretig de perikelen van Ross, Rachel, Monica, Phoebe, Chandler en...

23 dingen die mijn puber mee terugnam van een week Rome

De zoon van Anne was met school een week in Rome. Zijn tas inpakken was al een ware bevalling, maar bij thuiskomst was zijn...

27 antwoorden die jouw moeder altijd gaf op de vraag: wat eten we vanavond?

Toen wij jong waren, waren er ook friet en pizza. Maar zeker niet iedere week. Als je moeder (of vader) aan het koken was,...

Dit doet je puber dus écht tijdens de les

Elk jaar moet er weer zo'n dik boekenpakket worden aangeschaft (dat vervolgens ook helemaal gekaft moet worden), maar waarvoor eigenlijk? Denk maar niet dat...

Zo trok je als puber je spijkerbroek aan in de jaren 80!

Weet je nog hoe je als puber 's morgen je spijkerbroek 'fatsoeneerde'? Je moest met een handigheidje van een wijde pijp een smalle maken. Op...

Huiswerk maken in de jaren 90, zo ging dat

Huiswerk in de jaren 90, dat was wel een dingetje. Want waar haalde je de informatie vandaan? En hoe kon je ervoor zorgen dat...

De puber heeft griep, en wie moet er aan de bak? Juist!

Vorig jaar had de zoon van Marloes griep, en toen haar dochter en toen haar man. En wie ging er gewoon door? Juist. Gelukkig zijn...