Als je zoon je personal trainer wordt

Marieke sport zoveel als ze kan (tien keer opdrukken, een keer planken), maar nu gaat haar überfanatieke zoon zich ermee bemoeien. En dan gaat de zweep er dus over.

Melchior is een sportfanaat (Waterpolo, sportschool, skaterboy) – dat is tot daar aan toe. Maar hij moet zich niet gaan bemoeien met mijn schaarse sportoefeningen. En hij moet ook niet overdrijven in zijn gezondheidsmanie. Wat doet die zak proteïne op het aanrecht?

Van wie hij het heeft, weet ik nog steeds niet. Van mij niet, ik zie 200 meter naar de brievenbus sloffen al als een work-out. Van zijn vader kan ik het me ook niet herinneren, dit sportfanatisme. Hij ging destijds wel eens met wat studievrienden naar de sportschool, maar dat was meer om daarna ongelegitimeerd te kunnen kantelen. “We hebben net 1000 calorieën verbrand. Twee bier graag.”

Misschien heeft hij het van zijn opa, mijn vader, een krasse knar van over de tachtig, kerngezond omdat hij heimelijk al jaren 40 kilometer per dag blijkt te fietsen ‘op zijn sportfiets’. “Een rondje langs het meer.” Hoe dan ook is het sportgen bij Melchior dermate gemuteerd dat hij zich heeft ontpopt tot een brede afgetrainde mooie jongen, ogend als een Griekse halfgod. Nee, ik ben niet objectief.

Maar hij moet niet doorslaan in zijn ijver. Daar begin ik me als moeder een beetje ongemakkelijk bij te voelen. Behalve 200 meter naar de brievenbus lopen, druk ik me elke dag tien keer op en ik plank een halve minuut, om hiermee het aanzwellende buikje en de dreigende hangbovenarmen te voorkomen. Dat is mijn ding, ik doe het iedere ochtend hatend en vloekend. Niemand hoeft daarvan te weten. De kinderen liggen nog voor apegapen op bed.

Toch niet, bleek vanochtend. Ik ben me net rochelend aan het opdrukken, daarbij hard en hijgend tellend (“drie heghegheg vier heghegheg,…”) een behoorlijk potsierlijk gezicht. Hoor ik ineens: “Mama, dat doe je niet goed.” Melchior blijkt de hele aanfluiting te hebben gadegeslagen. “Zo ga je rugklachten krijgen. Wacht, ik doe het voor.” En hij legt uit dat mijn rug rechter moet. Welke spiergroepen ik dan gebruik, en wat er mis gaat als ik het volgens mijn eigen methode doe. Dat weet hij allemaal in detail. Er wordt een spiegel bijgehaald.

“Jij doet het altijd tien keer,” gaat hij verder. “en je plankt een halve minuut. Maar je moet het opbouwen naar meer. Anders werkt het niet.” Ik wil alleen maar in shape blijven, dan is dit toch in vredesnaam genoeg, jeremieer ik. Volgens de zelfbenoemde sportcoach niet. Als ik niet opbouw, zal het effect afnemen. Het moet steeds een beetje meer.

Ik zucht. Ik realiseer me dat het eigenlijk lief is dat hij meedenkt. Maar nóg meer opdrukken en planken, hel! Is er niet een pilletje dat er wat genen overgeheveld worden van kind naar ouder, inclusief spiermassa?

Journalist Marieke van Willigen is alleenstaande moeder van de tweeling Zoë en Melchior (16). Ze heeft een blog: www.jurkenvanmaria.nl

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Advertentie

Geen idee meer hoe je kind in elkaar zit? Lees ons boek over leven en overleven met pubers.

Ook leuk:

Klaar met de rotzooi van je pubers in huis? Ga gewoon in staking

Wat doe je als je het gevoel hebt dat jij degene bent die het huishouden draaiend houdt, omdat  er zonder jou niets gebeurt? Geef...

Pubers laten boodschappen bezorgservices gewoon naar school komen

Pubers laten boodschappen bezorgservices als Uber Easts en Gorillaz gewoon naar school komen met hun lunch. Of allerlei andere spullen. Op de school van...

15 dingen die pubers als ontbijt eten en heel normaal vinden

Pubers blinken niet alleen uit in hun onovertroffen eetlust, maar ook in hun creativiteit in dat wat ze in de ochtend eten. En dat...

Goed idee: app met schoolroutes voor truckers

Voor iedereen die dezer zijn hart vasthoudt als zijn kind naar school fietst, terecht: in de eerste maanden vallen er altijd meer verkeerslachtoffers onder...

Mijn pubers willen niet opruimen, dus ik heb nu een werkster

Martine was de zooi van de pubers zo zat, dat de sfeer in huis eronder leed. De werkster kwam, schudde haar hoofd en zuchtte....

Springen op ijs als een baas; deze puber doet het

Deze puber maakt van springen op ijs een waar kunstwerk. Van die beelden waar je naar kunt blijven kijken...  

Help! Je wordt zo groot, kan ik de tijd bevriezen?

Jeanette heeft heimwee naar de tijd dat haar zoon nog klein was, maar geniet ook van de mooie kanten van het puberouderschap. Ze schreef...

Bizar: 4us van Doe Maar is eigenlijk een corona-virus-soundtrack

In het radioprogramma NieuwsBV hebben ze ontdekt dat het album 4us, uit 1983, van Doe Maar juist nu zo actueel is. Het is eigenlijk...

Aan je puberdochter laten zien: dit is het beroep van de Disney-prinsessen

Heb je je ooit wel eens afgevraagd wat voor werk de Disney-prinsessen zouden doen als ze geen prinses waren geweest? Dan hebben wij bij...

Leuk spel om met je puber te spelen: wie het eerste lacht is af

Slaat de zondagmiddag verveling toe? Tijd voor een spelletje! Kijk naar onderstaande video en wie het eerste lacht is af. Eens kijken wie de...

Een schoolweek met pubers in 24 heel irritante incidenten

De pubers van Marloes waren vorige week lekker bezig, zodat Marloes wel heel vaak moest uitrukken met de hulptroepen. Dit gebeurde er zoal. #1...

Hoe pubers communiceren: het briefje op de deur

Dat de emotionele huishouding van onze pubers soms nogal in de war is, dat weten we inmiddels.  Zeker als we ongevraagd hun kamer binnenkomen,...

De puber moet stage lopen, maar een stageplek zoeken is best veel werk

De achttienjarige zoon van Marieke moet stage lopen. En waar zij zich heel druk maakt of hij alles wel op tijd regelt, maakt hij...