Als je zoon je personal trainer wordt

Marieke sport zoveel als ze kan (tien keer opdrukken, een keer planken), maar nu gaat haar überfanatieke zoon zich ermee bemoeien. En dan gaat de zweep er dus over.

Melchior is een sportfanaat (Waterpolo, sportschool, skaterboy) – dat is tot daar aan toe. Maar hij moet zich niet gaan bemoeien met mijn schaarse sportoefeningen. En hij moet ook niet overdrijven in zijn gezondheidsmanie. Wat doet die zak proteïne op het aanrecht?

Van wie hij het heeft, weet ik nog steeds niet. Van mij niet, ik zie 200 meter naar de brievenbus sloffen al als een work-out. Van zijn vader kan ik het me ook niet herinneren, dit sportfanatisme. Hij ging destijds wel eens met wat studievrienden naar de sportschool, maar dat was meer om daarna ongelegitimeerd te kunnen kantelen. “We hebben net 1000 calorieën verbrand. Twee bier graag.”

Misschien heeft hij het van zijn opa, mijn vader, een krasse knar van over de tachtig, kerngezond omdat hij heimelijk al jaren 40 kilometer per dag blijkt te fietsen ‘op zijn sportfiets’. “Een rondje langs het meer.” Hoe dan ook is het sportgen bij Melchior dermate gemuteerd dat hij zich heeft ontpopt tot een brede afgetrainde mooie jongen, ogend als een Griekse halfgod. Nee, ik ben niet objectief.

Maar hij moet niet doorslaan in zijn ijver. Daar begin ik me als moeder een beetje ongemakkelijk bij te voelen. Behalve 200 meter naar de brievenbus lopen, druk ik me elke dag tien keer op en ik plank een halve minuut, om hiermee het aanzwellende buikje en de dreigende hangbovenarmen te voorkomen. Dat is mijn ding, ik doe het iedere ochtend hatend en vloekend. Niemand hoeft daarvan te weten. De kinderen liggen nog voor apegapen op bed.

Toch niet, bleek vanochtend. Ik ben me net rochelend aan het opdrukken, daarbij hard en hijgend tellend (“drie heghegheg vier heghegheg,…”) een behoorlijk potsierlijk gezicht. Hoor ik ineens: “Mama, dat doe je niet goed.” Melchior blijkt de hele aanfluiting te hebben gadegeslagen. “Zo ga je rugklachten krijgen. Wacht, ik doe het voor.” En hij legt uit dat mijn rug rechter moet. Welke spiergroepen ik dan gebruik, en wat er mis gaat als ik het volgens mijn eigen methode doe. Dat weet hij allemaal in detail. Er wordt een spiegel bijgehaald.

“Jij doet het altijd tien keer,” gaat hij verder. “en je plankt een halve minuut. Maar je moet het opbouwen naar meer. Anders werkt het niet.” Ik wil alleen maar in shape blijven, dan is dit toch in vredesnaam genoeg, jeremieer ik. Volgens de zelfbenoemde sportcoach niet. Als ik niet opbouw, zal het effect afnemen. Het moet steeds een beetje meer.

Ik zucht. Ik realiseer me dat het eigenlijk lief is dat hij meedenkt. Maar nóg meer opdrukken en planken, hel! Is er niet een pilletje dat er wat genen overgeheveld worden van kind naar ouder, inclusief spiermassa?

Journalist Marieke van Willigen is alleenstaande moeder van de tweeling Zoë en Melchior (16). Ze heeft een blog: www.jurkenvanmaria.nl

close

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.


Geen idee meer hoe je kind in elkaar zit? Lees ons nieuwe boek over leven en overleven met pubers.

Ook leuk:

Van deze 7 dingen krijg je acuut heimwee naar je eigen puberteit

Als je eigen kinderen gaan puberen, dan is dat het moment om zelf terug te kijken naar de eigen puberteit. Tijd dus om nostagisch...

37 keer onze pubers uitgedrukt in opmerkelijke getallen

Het gaat zo snel, als je dat al  verzuchtte toen je puber een peuter was, dat is deze zin nu zo'n beetje je dagelijkse...

27 redenen waarom jij niet de huiswerkcoach van je puber wilt zijn

Als je je puber gaat helpen met huiswerk moet je van goede huize komen. Want vaak gaat dat niet heel gestroomlijnd. Jij begint vol...

A-Ha’s ‘Take On Me’ in 20 muziekstijlen: leuk voor je muzikale puber!

Deze heb je vast weleens meegebruld in een kroeg of in de auto: A-Ha's wereldberoemde hit Take On Me. Het origineel blijft natuurlijk een...

Als de pubers weer naar school gaan

Zo, de krokusvakantie zit er morgen nu echt voor iedereen op.  Alle pubers zitten dan weer in de schoolbanken. En hoewel de vakantie natuurlijk...

Voor deze beroepen ben je als puberouder heel erg geschikt

Ben je eindelijk vrij van je werk, liggen er als puberouder nog allerlei taken op je te wachten. Want deze jobs heb je er...

40 redenen waarom het beter geen vakantie kan zijn voor pubers

Leuk hoor, vakantie. Want dat betekent dat pubers uit dat heerlijke schoolritme zijn gehaald, helemaal niks hebben hebben gedaan en dan nu weer in...

36 dingen die pubers roepen als je (gezellig, met het gezin) naar het bos wilt

Zo'n hele zondag binnen verpieteren, jou niet gezien. Dus je wilt er lekker even met z'n allen op uit. Een frisse neus halen, bewegen,...

Pubers die niet luisteren als je ze roept? Gooi dan gewoon de wifi eraf

Sandra, moeder van drie, is wel  klaar met eindeloos roepen dat het eten klaar is en dat vervolgens niemand komt. Niet luisteren? Dan maar...