Als je zoon je personal trainer wordt

Marieke sport zoveel als ze kan (tien keer opdrukken, een keer planken), maar nu gaat haar überfanatieke zoon zich ermee bemoeien. En dan gaat de zweep er dus over.

Melchior is een sportfanaat (Waterpolo, sportschool, skaterboy) – dat is tot daar aan toe. Maar hij moet zich niet gaan bemoeien met mijn schaarse sportoefeningen. En hij moet ook niet overdrijven in zijn gezondheidsmanie. Wat doet die zak proteïne op het aanrecht?

Van wie hij het heeft, weet ik nog steeds niet. Van mij niet, ik zie 200 meter naar de brievenbus sloffen al als een work-out. Van zijn vader kan ik het me ook niet herinneren, dit sportfanatisme. Hij ging destijds wel eens met wat studievrienden naar de sportschool, maar dat was meer om daarna ongelegitimeerd te kunnen kantelen. “We hebben net 1000 calorieën verbrand. Twee bier graag.”

Misschien heeft hij het van zijn opa, mijn vader, een krasse knar van over de tachtig, kerngezond omdat hij heimelijk al jaren 40 kilometer per dag blijkt te fietsen ‘op zijn sportfiets’. “Een rondje langs het meer.” Hoe dan ook is het sportgen bij Melchior dermate gemuteerd dat hij zich heeft ontpopt tot een brede afgetrainde mooie jongen, ogend als een Griekse halfgod. Nee, ik ben niet objectief.

Maar hij moet niet doorslaan in zijn ijver. Daar begin ik me als moeder een beetje ongemakkelijk bij te voelen. Behalve 200 meter naar de brievenbus lopen, druk ik me elke dag tien keer op en ik plank een halve minuut, om hiermee het aanzwellende buikje en de dreigende hangbovenarmen te voorkomen. Dat is mijn ding, ik doe het iedere ochtend hatend en vloekend. Niemand hoeft daarvan te weten. De kinderen liggen nog voor apegapen op bed.

Toch niet, bleek vanochtend. Ik ben me net rochelend aan het opdrukken, daarbij hard en hijgend tellend (“drie heghegheg vier heghegheg,…”) een behoorlijk potsierlijk gezicht. Hoor ik ineens: “Mama, dat doe je niet goed.” Melchior blijkt de hele aanfluiting te hebben gadegeslagen. “Zo ga je rugklachten krijgen. Wacht, ik doe het voor.” En hij legt uit dat mijn rug rechter moet. Welke spiergroepen ik dan gebruik, en wat er mis gaat als ik het volgens mijn eigen methode doe. Dat weet hij allemaal in detail. Er wordt een spiegel bijgehaald.

“Jij doet het altijd tien keer,” gaat hij verder. “en je plankt een halve minuut. Maar je moet het opbouwen naar meer. Anders werkt het niet.” Ik wil alleen maar in shape blijven, dan is dit toch in vredesnaam genoeg, jeremieer ik. Volgens de zelfbenoemde sportcoach niet. Als ik niet opbouw, zal het effect afnemen. Het moet steeds een beetje meer.

Ik zucht. Ik realiseer me dat het eigenlijk lief is dat hij meedenkt. Maar nóg meer opdrukken en planken, hel! Is er niet een pilletje dat er wat genen overgeheveld worden van kind naar ouder, inclusief spiermassa?

Journalist Marieke van Willigen is alleenstaande moeder van de tweeling Zoë en Melchior (16). Ze heeft een blog: www.jurkenvanmaria.nl

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Advertentie

Heb je ons huiswerkhandboek al besteld?

Ook leuk:

Een puber thuis? Je kunt net zo goed een kamerplant nemen

We vergelijken pubers regelmatig met kamerplanten:  je hebt ze in de kamer staan, maar ze doen niet zo heel veel. Tegen ze praten lijkt...

17 dingen die pubers bijna doen voor Vaderdag

Vaderdag, de dag dat pubers hun allerliefste vader in het zonnetje mogen en kunnen zetten. En dat doen ze dan ook graag. Nou ja,...

23 dingen die je echt niet gaat missen van de basisschool

Als je puber naar de brugklas gaat is dat een afsluiting van een tijdperk. Daarna hoef je niet meer naar het schoolplein, luizenpluizen, of...

Pubers hebben eigenlijk een hekel aan sociale media

Dachten wij dat onze pubers sociale media het leukste vinden op aarde, dan zitten we mis. Ze hebben er, net als wij, een haat/liefde...

Een ode aan de vagina; vrouwen, wees er trots op!

In een prachtige video wordt de vagina bezongen: 'you are so rare, you are so fine, I am so glad you are mine'. Eindelijk...

Waarom Nederlandse pubers het eigenlijk best relaxed hebben

Martine was de afgelopen weken in Groot-Brittannië, en verbaasde zich over hoe heftig het er daar soms aan toe gaat. Dan hebben onze kinderen...

75 dingen die ik denk als ik mijn pubers uit hun winterslaap moet halen

Jawel, het moment is daar. De kerstvakantie is afgelopen en pubers moeten weer naar school. Juist. Iemand ook een handleiding hoe je ze uit...

Dansen met je vader, deze twee jongens doen het!

In tijden van thuis zitten en nergens naartoe kunnen worden mensen creatief. Zo ook deze twee broers, die met hun vader gaan dansen.  De broers...

Zo krijg je de puber van de bank af, en in beweging

Is jouw puber ook liever lui dan moe. Sporten? Dat staat zo'n beetje onderaan hun to do-list. Als het er al op staat.  Zo krijg...

24 dingen waarvoor pubers te moe zijn (en 12 dingen waar ze wel voor in beweging komen)

Die huishoudelijke ergernissen die pubers iedere dag opleveren, zijn niet te tellen. Als je er iets van zegt, dan blijkt je puber niet lui...

18 net iets te bijdehante reacties van pubers op jouw (vaak terechte) opmerkingen

Je moet af en toe als ouder van pubers even de zeurknop aanzetten om van ze gedaan te krijgen dat ze hun rommel opruimen,...

Gooi voor pubers alsjeblieft alle scholen open, ook het mbo, hbo en de universiteit

De basisscholen gaan volgende week weer open, en allemaal leuk en aardig, maar waarom blijven de middelbare scholen, mbo's, hbo's en universiteiten gesloten? Hebben...

Brief voor de Koning wordt Netflix-serie

Je hebt het vast gelezen als kind, en waarschijnlijk je kinderen ook. De klassieker De Brief voor de koning gaat verfilmd worden voor Netflix....