In de oorlog tegen de smartphone is alles geoorloofd

Liggen de telefoons bij jou thuis nu ook braaf in de huiskamer aan de kabeltjes terwijl het kroost boven slaapt? Of doe je zo nog een ronde om te kijken of ze toch niet stiekem onder de dekens zitten te appen of gamen? Hier een paar orthodoxe en onorthodoxe methoden om je kinderen van de devices af te houden.

Dit artikel gaat door onder de afbeelding

300x250

Straffen, belonen, dreigen, verstoppen: ouders doen werkelijk alles om hun kinderen van hun WiFi-fix af te houden. Want we weten het: het gaat ten koste van schoolwerk, slaap en sociaal leven. Onze buren en vrienden hebben erg veel moeite met het game-, app- en Netflixgedrag van hun kinderen. Hier wat inspiratie in de strijd tegen het smartphonegeweld, maar helemaal goed gaat het niet altijd.

Goed voorbeeld doet goed volgen, dus als ouder moet je ook niet om de haverklap naar de smartphone grijpen. Dus appen doe ik zelf soms stiekem, als ik mij onbespied waan. Als ik op het toilet zit, in de auto of in bed. Kortom, op allerlei plekken waar het niet verstandig is om de telefoon ter hand te nemen. Tot grote ongelukken heeft het nog nooit geleid, behalve die keer dat ik de telefoon in mijn achterzak had gestopt en toen ik de broek uitdeed, hem in de wc-pot hoorde plonzen.

Bij de buren had het kroost studiedag, maar de buurman moest nét die dag naar Londen. En omdat hij niet wilde dat de pubers de godganse dag zouden gaan internetten of tv-kijken, griste hij het modem gewoon mee en stopte hij het in zijn werktas. Bij de douane op Schiphol keken ze wel een beetje verbaasd toen hij het modem inclusief bekabeling in de handbagage bleek te hebben. Hij had het beter in de auto kunnen laten liggen, besefte hij op dat moment.

Een vriend haalde nachtenlang door om de router zo in te regelen dat het ding per device twee uur WiFi zou geven. Ja, hij weet dat er apps voor zijn maar die had zijn puberzoon binnen vijf minuten gekraakt (iets met een te voor de hand liggend wachtwoord). Overigens had de zoon ook nadat mijn vriend alles goed en wel had gefixt, de wifi voor zichzelf weer aan de praat gekregen.

In de categorie Glashard Liegen heeft een vriendin ooit de aardlekschakelaar omgezet om een stroomstoring te veinzen. Met als gevolg dat alle stroom in huis was uitgevallen. Huiswerk maken met kaarsjes erbij, dat ging echt prima. Totdat de pubers erachter kwamen dat in de rest van de straat de lichten nog gewoon brandden. En ze was nog honderd jaar bezig met het opnieuw instellen van ovenklokken en thermostaat-timers.

Dreigen kan tenslotte altijd nog. We boekten goede resultaten met het dreigement die zorgvuldig bijeengespaarde laptop, gamecomputer of tablet op Marktplaats te zetten. De opbrengst is voor ons, voor al het leed dat we de afgelopen jaren hebben doorstaan. Overigens werkt de dreiging het apparaat waar onenigheid over is uit het raam gooien, ook prima. Maakte alleen geen indruk omdat ze weten dat je het zelf ook wel een beetje zonde vindt.

 

 

Tags from the story
, ,
Lees ook
Geschreven door
More from Marloes Vreeswijk

Zullen we het eens hebben over leraren en hun vakantie?

Marloes blijft het raar vinden: hoe kan het toch dat leraren aan...
Lees verder