Alles is geoorloofd in de strijd tegen pubers en hun smartphone

Marieke vecht met haar dochter hele oorlogen uit over de smartphone. Tot haar dochter dreigt met de Raad voor de Kinderbescherming. Marieke sloeg keihard daarop terug, met een vintage Nokia.

Mijn zestienjarige dochter Zoë dreigt me aan te geven bij de Raad van Kinderbescherming. “Je hebt me geïsoleerd van al mijn vrienden. En dat is het gemeenste wat ooit iemand zijn kind heeft aangedaan.” Zegt ze. Haar blauwe ogen geven bijna licht van woede. Ze spuwt vuur. Ik had al zo’n storm verwacht voordat ik dit keer wél doorpakte. Vaak zie ik om de lieve vrede wil diverse zaken door de vingers, maar vandaag vond ik dat ik me van mijn opvoedkundige taak moest kwijten. Zodat ik de kids niet als asociaal schorriemorrie de samenleving in stuur.

Turen op dat scherm

Ze appt als ze met me praat. Haar blik gaat afwisselend van telefoon naar mij. Maar dat is eigenlijk een te positieve voorstelling van zaken. In werkelijkheid werpt ze om de minuut een korte blik naar de spreker (ik in dit geval), om daar mee het signaal af te geven dat ik rustig door mag praten, dat het niet erg is dat ik door het whatsappen heenpraat. Het ergert me. Hoe vaak ik niet heb gezegd (soms op stichtelijke toon), “dat je iemand aankijkt als je in gesprek bent. Je hebt aandacht. Anders kun net zo goed alleen maar via de satelliet met iemand communiceren. Als je praat, praat je, als je appt, app je. Niet door elkaar heen.”

Telefoon afpakken

“Hm-hm,” zegt ze ook dit keer terwijl ze een instagramfoto liket. Je kunt net zo goed tegen een struik preken. “En als je nog een keer appt als ik met je praat, krijg je drie dagen een oude Nokia.” Voeg ik er dit keer aan toe. “Ja, snap ik,” zegt ze terwijl ze glimlacht om een binnengekomen appje. Ze hoort echt helemaal niets van wat ik zeg. Ik ben hier de lastige vlieg in het huis waar ik krom lig voor de hypotheek om dit zelfgebaarde geteisem onderdak te bieden. Dit pik ik niet langer. “En dat moment is nu,” zeg ik terwijl ik de telefoon afgris. Ik geef haar een oude, grijze Nokia waarmee je alleen kunt bellen en sms’en.

Puber met een oude Nokia

“Wat?!” zegt ze terwijl haar mond openvalt. “Wat dóé je?!” ze kijkt met afgrijzen naar de Nokia, alsof er net een afgesneden vinger is toegestuurd door een ontvoerder. Daarna volgt een tirade, waarin ze onder anderen met de Raad van de Kinderbescherming smijt. “Doe maar, “ zeg ik, want ook ik ben op stoom, “Stap maar naar de Kinderbescherming. Zeg dat je moeder drie dagen een Nokia heeft gegeven om je fatsoen bij te spijkeren. Ze zullen je meteen in een gastgezin plaatsen.” “Jij bent echt zo walgelijk!” schreeuwt ze en ze loopt stampvoetend naar boven. Ik verstop de telefoon (ster in de ruit, stickers op de achterkant) ergens achter de borden, slecht idee, daar zal ze hem vinden, ik stop hem gewoon in mijn tas. Ff gluren wat ze geappt heeft. O, ze heeft er een vergrendeling op, jammer.

Even later komt ze naar beneden. “Jij betaalt de telefoonkosten natuurlijk” zegt ze. “Want nu moet ik bellen. Appen kan niet meer. ” En ze loopt naar de kamer. “Hoooi, mijn moeder heeft mijn telefoon afgepakt, ja echt belachelijk….” Hoor ik het begin van een waarschijnlijk eindeloos gesprek met een vriendin die één straat verder woont. Komt me vreemd genoeg ook weer heel bekend voor.

Journalist Marieke van Willigen is alleenstaande moeder van de tweeling Zoë en Melchior.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Advertentie

Als het op financiën aankomt, zijn pubers zowel grenzeloos inventief als naïef. Dus daar valt nog wel wat opvoeding tegenaan te gooien. In ons nieuwe boek leggen we uit hoe je dat kunt doen

Ook leuk:

Je puber maakt zijn profielwerkstuk in 29 irritante punten

De oudste puber van Marloes doet dit jaar eindexamen en moet zijn profielwerkstuk maken. Ondanks dat de ambities torenhoog zijn, schiet het niet erg...

21 dingen die altijd ontbreken bij pubers

Het valt ons op dat pubers eigenlijk nooit helemaal compleet zijn. Er mist altijd wel iets. En waar dat 'iets' dan is, weet niemand.   ...

52 redenen waarom de jaren 80 en 90 zo leuk waren

De eighties en nineties, dat waren nog eens tijden! En stiekem verlangen we ook wel terug naar de tijd dat wij puber waren. We...

Ouders en pubers begrijpen elkaars WhatsApp-taal soms totaal niet

We appen heel wat af met onze pubers. En dat gaat eigenlijk prima, al zijn er wel wat irritaties over en weer in de...

Vakantie met pubers: hilarische tweets van ouders

Lange, lome, vrije dagen. Beter kan het leven van pubers niet worden. Dat ze dol zijn op vakantie snappen we dan ook maar al...

29 Leuke en stomme dingen die pubers missen nu ze niet naar school en amper naar buiten gaan

We hebben een dak boven ons hoofd, en genoeg te eten en we maken er het beste van. Maar het is toch ook eens...

Zo ziet de gemiddelde schooldag van je puber in coronatijd eruit

Nog steeds gaan de pubers niet volledig naar school. Sterker nog, meer dan de helft van de lessen zijn online. Dus, we moeten hier...

29 ongeloofwaardige verklaringen van pubers voor hun onvoldoende

Als pubers met een onvoldoende thuiskomen, hebben ze allerlei argumenten om jou ervan te overtuigen dat die onvoldoende echt niet komt doordat zij geen...

Idioot: school vindt eigenlijk dat je een BH aan moet

Dat ze er in de VS vaak raar denken over moraal, dat mag bekend zijn. Een fijn staaltje daarvan maakte Lizzy Martinez mee, die...

35 dingen die je hoe dan ook overkomen met pubers in huis

Met pubers in huis verandert er heel wat. Ook voor jou. Als ouder van een puber zijn er namelijk een aantal dingen waarvan je...

Vader komt naast Nick Jonas te zitten, maar heeft géén idee wie het is

Ken jij alle (pop)sterren waar je kinderen fan van zijn? Of was de laatste trend die jij nog een beetje hebt gevolgd de Backstreet...

Scholieren bedenken stunt: tampons cupcakes

Scholieren op een high school in Amerika hebben een ludieke actie bedacht om te zorgen dat maandverband en tampons op hun school gratis af...

Pubers die zelf een glijbaan maken, het houdt ze in ieder geval even weg bij een scherm

Je kunt naar een waterpretpark gaan, maar je kunt ook zelf het een en ander in elkaar zetten. Deze pubers maakten zelf een glijbaan....