Ho, ho, ho, kerstvakantie! 10 reden waarom dat met pubers heerlijk is

Inmiddels is de kerstvakantie begonnen. Ook de pubers van Saskia zijn vrij. En ze weet niet wie daar meer naar heeft uitgekeken, haar pubers of zijzelf. 

Ik ben dol op de kerstvakantie, there I said it! Waar van mij die hele herfstvakantie afgeschaft mag worden, kijk ik nu al reikhalzend uit naar die twee hele lange weken kerstvakantie. En dat doen mijn pubers ook, uiteraard, want niks leukers dan je te laven aan die veertien lange dagen die voor je uitgestrekt liggen.

10 reden waarom ik hier zo enorm naar uitkijk:

#1 Vrede in huis

Het meest fijne van vakantievierende pubers is dat ze ontzettend ontspannen zijn. Er is geen moet-ik-nú-al-opstaan-stress, geen hoe-krijg-ik-dit-haar-in-godsnaam-in-model-gedoe, geen waar-is-mijn-buskaart/kluispas/pinpas/sleutel-sizzle, geen ja-maar-van-jou-moet-ik-álles-doen-en-ik-heb-echt-geen-tijd-ruzie, of oh-my-god-morgen-heb-ik-een-onverwachte-toets-paniek. Ze hoeven niks met spoed te vinden in de ochtend, en hebben geen huiswerk om over na te denken in de avond. Er is, kortom, een zalige rust in huis.

#2 Winterslaapmodus

Du moment de kerstvakantie begint schieten pubers in hun winterslaapmodus. Die winterse nachten zijn lang, dus ze kunnen met goed fatsoen ook gewoon lang in hun bed blijven liggen. Het wordt toch pas beetje licht tegen half 11, en om half 4 kunnen ze weer gestrekt gaan omdat de schemer inzet. En die heerlijke doezelende marmotjes in huis, zorgen met hun lage energielevel niet alleen voor een aangename sereniteit, maar zijn ook aanstekelijk. Ik schiet dus ook zonder schuldgevoel in het slaapritme van mijn pubers, en voel me na twee weken herboren.

#3 Oneindig lange ochtenden

Waar op schooldagen de ochtenden in een heus spitsuur ontwaren, compleet met files, knelpunten, ongelukken, geschreeuw en geduw, zijn de ochtenden in de kerstvakantie eindeloos lang. Er is geen reden om naar buiten te gaan, want te koud, geen reden om ons aan te kleden, want vrij, en er is geen reden om gestrest te raken, want pubers nog in bed. En heb ik dus alle reden om uitgebreid de krant te lezen, lang te ontbijten, en een beetje rondhangen in pyjama. Tegen de tijd dat mijn pubers wakker zijn herhaal ik gewoon met hen het hele ochtendritueel.

#4 Pannenkoeken als kerstdis

Pubers zijn bij uitstek het volk dat lak heeft aan de ingewikkelde recepten en 6-gangendiners-druk die wij onszelf kunnen opleggen. Waarom ingewikkeld doen als het ook anders kan?  Als zij de kerstdis bepalen weet je zeker dat je een bijzondere combinatie op je bord krijgt, dat je niet lang in de keuken hoeft te staan, en dat met een beetje geluk het tosti-apparaat het enige keukenapparaat is dat je gebruikt.  Vorig jaar aten we appeltosti’s met kerst, dit jaar willen ze iets met pannenkoeken. Prima.

#5 Trainingspakdag

Waarom zou we onszelf snoeren in een oncomfortabele jurk van niet meewerkende stof, die bovendien knelt, of een strak pak, of een constant kriebelend wolletje? Vergeet die stijve kerstkleding, pubers zitten gewoon met hun hun trainingspak aan tafel. En zo’n tenue du jour trek ik dan ook gewoon aan. Zit lekkerder, eet makkelijker en ik kan er gewoon mee naar bed gaan als ik geen zin meer hebben om me om te kleden. Doen die pubers ook.

#6 Spelletjes galore

Normaal willen ze alleen op hun scherm een spelletje spelen, maar kerst en vakantie brengt het beste in pubers naar boven. Ze zijn dus helemaal niet te beroerd om een spelletje met mij te spelen. Inderdaad op een spelbord. Aan tafel.  En dat mag gerust een halve dag duren, ze hebben toch de tijd.

#7 Guilty pleasures luisteren

Als ik dan met mijn pubers aan tafel zit voor een potje Kolonisten of Monopoly dan luisteren we naar mijn Spotify cheesy kerstnummers-playlist. Vinden ze leuk. En, heel grappig, ze kunnen de meeste nummers gewoon meezingen! En mijn pubers zijn ook niet te beroerd om hun guilty pleasures te laten horen. Zo krijg ik en passant ook nog een leuk muzieklesje.

#8 Guilty pleasures kijken

Deze vakantie is bij uitstek de tijd om met mijn pubers films als The Matrix, The Fight Club, Dirty Dancing, Karate Kid  (deel 1 t/m 5) en Back to the Future 1, 2 én 3 te kijken. Al moet ik wel steeds uitleggen dat dat toen echt heel hip/modern/vooruitstrevend was.

#9 Voeten bij elkaar

Er is in deze vakantie alle tijd om te couch potato-en, iets wat pubers bijzonder goed kunnen. Warme chocolade, afgetopt met een flinke toef slagroom, met een snufje kaneel. En dan met wollen dekens en wollen sokken aan op de bank een goed gesprek voeren. Wanneer was de laatste keer dat ik dat met ze had gedaan? Juist.

#10 Bijtanken

Terwijl die pubers bijtanken van hun eerste halfjaar school, tank ik bij van alle hectiek in mijn leven. Groot voordeel: die pubers kleden zichzelf aan, of niet, plannen zelf hun dag, of niet, maken zelf hun ontbijt en lunch, of niet, en zorgen dat ze zelf wel overal komen, of niet. Hun zelfregulerende leventje zorgt dat ik alle tijd heb voor mezelf.

***

Voor de goede voornemens

close

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.


Geen idee meer hoe je kind in elkaar zit? Lees ons nieuwe boek over leven en overleven met pubers.

Ook leuk:

30 redenen waarom het leven voor puberjongens niet altijd makkelijk is

Wij snappen ook wel dat het leven als puber niet heel makkelijk is, want wij ouders zijn immers ook jong geweest. Vandaar deze opsomming...

21 tekenen dat pubers zich niks aantrekken van het weer

Pubers hebben zo hun eigen opvattingen over hoe te handelen bij de diverse weertypen. Regen of zonneschijn, de puber trekt gewoon zijn eigen plan.  1....

Goed idee: klaaglijn voor pubers zodat ze jou niet de hele tijd lastigvallen

Hou het thuis gezellig en schakel voor pubers de puberklaaglijn in. Daar kunnen ze alles droppen wat hun dwars zit zonder jou lastig te...

Uit onderzoek blijkt dat pubers minder en slechter lezen, maar is dat wel zo?

Uit onderzoek blijkt dat Nederlandse pubers steeds slechter zijn gaan lezen. Zo slecht dat ze niet echt begrijpen waar een tekst over gaat. Bovendien...

Mamma Mia, hier hebben wij zin in!

Natuurlijk kunnen wij alle songteksten van ABBA feilloos meezingen, en dus -natuurijk- genoten wij van Mamma Mia The Movie. En van de zomer komt...

De puntentelling voor examens en toetsen is hogere wiskunde

Veel pubers berekenen voor elk examen het aantal punten dat ze moeten halen om een voldoende op hun eindlijst te staan. Je zou denken:...

44 vragen die wij iedere dag stellen, maar pubers niet per se willen beantwoorden

Wij vinden dit gewone, dagelijkse, normale vragen. Vragen die niet heel moeilijk zijn te beantwoorden, maar onze pubers hebben hier hele grote moeite mee....

Slecht weer? Deze puber-approved films draaien er in augustus in de bioscoop

De bioscoop is het ideale uitje om met je puber. Je bent de deur uit, je doet iets samen, maar je zit in het...

Aan je puber laten zien (of juist niet): zo schrijf je een klimaat-excuusbrief

Is die puber van jou van zins morgen te gaan staken voor het klimaat? Of heeft die de zinnen gezet op een dagje shoppen...