Verkleefd aan die telefoon, maar bellen kunnen ze niet

Ondanks dat pubers verkleefd lijken te zijn met hun smartphone, bellen ze er bijna nooit meer mee. Toch blijft de behoefte aan oeverloos ouwehoeren.

Kinderen kunnen niet meer bellen, maar WhatsAppen des te meer, constateerde Het Parool onlangs. Berichten zijn ultrakort en tot op het onbeschofte af. De communicatie hier in huis verloopt ook op deze wijze. Als ik mijn dochter bel, dan neemt ze steevast op met ‘Watizzer?’ Alsof bellen bij voorbaat al inhoudt dat er een calamiteit is. Dat klopt ook eigenlijk wel, want ik bel alleen maar bij iets dringends: bijvoorbeeld als ik de deur achter me dicht heb getrokken en de sleutel ben vergeten. Om te vertellen dat ik wat later ben en andere minder dringende zaken stuur ik een berichtje.

Mijn zoon heeft aan de telefoon een vocabulaire van drie woorden, bestaand uit ‘ja’, ‘nee’ en ‘doei’. Dat laatste zegt hij trouwens maar zelden. In de meeste gevallen drukt hij het gesprek al weg als ik nog midden in een zin zit. Als ik vervolgens terugbel om die zin af te maken, dan neemt hij niet meer op. Als zijn vader dat zou doen, dan kreeg die met de deegroller.

Oeverloos ouwehoeren zoals ik dat deed met mijn vriendinnen aan de huistelefoon,dat doen ze niet meer. Want ik al had ik mijn vriendinnen een half uur geleden nog op school gezien, ik had thuis aangekomen toch erg veel behoefte om te praten. Aan zo’n gesprek kwam trouwens altijd een einde als mijn vader voor mij ging staan en met duim en wijsvinger het ‘dat gaat te veel kosten’- gebaar maakte.

Ze communiceren tegenwoordig met elkaar via emoticons en WhatsApp, zo is de observatie van Het Parool. Zelfs als ze bij elkaar in de buurt zijn. Dat klopt. Als mijn puberneven op bezoek zijn, dan zijn alle kinderen meer met hun telefoon bezig dan met elkaar.

Ik ben gestopt met koekeloeren in de telefoons van mijn kinderen. Maar vooral ook omdat daar een eindeloze brij berichten voorbijkomt waar je geen touw aan kunt vastknopen. En soms stopt het gewoon. Dan staat er: kom facetimen. Dus zitten die meiden toch gewoon met elkaar te ouwenelen. Mijn buurvrouw vertelde dat haar dochter haar huiswerk maakt met haar beste vriendin op facetime ernaast. Altijd je beste vriendin in de buurt, zonder dat ouders zich ermee bemoeien. Had ik dat maar toen ik dertien was.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.


Als het op financiën aankomt, zijn pubers zowel grenzeloos inventief als naïef. Dus daar valt nog wel wat opvoeding tegenaan te gooien. In ons nieuwe boek leggen we uit hoe je dat kunt doen

Ook leuk:

Puber maakt huiswerk in 44 irritante stappen

Een ding is zeker als je pubers hebt op de middelbare school: er is altijd huiswerk. Ook op zondag. En dat gaat niet helemaal...

Door haar puberzoon kwam Miriam erachter dat ze ook dyscalculie heeft

Miriam heeft dyscalculie, en dat weet ze sinds haar puberzoon met autisme óók die diagnose heeft. Ze weet inmiddels hoe ze ermee kan omgaan....

Pubers die meedoen aan de Ramadan, hoe zit dat eigenlijk?

Martine vindt het nogal wat, kinderen die meedoen aan Ramadan en dus hele dagen niet eten en drinken. Omdat ze zich niet kan voorstellen...

Het valt niet mee om docent te zijn

Hoe is het om leraar te zijn op een middelbare school? Tim den Besten en Nicolaas Veul gaan aan de slag als buitengewoon stagiair...

Pubers zelf laten beslissen: wil je dit jaar overgaan of blijven zitten?

Op Het 4de Gymnasium in Amsterdam mogen leerlingen zelf kiezen of ze overgaan of blijven zitten. Want de rector vindt: een bijzonder schooljaar vraagt...

Pubertroep: zo mooi kan het zijn

Fotograaf Rick Stolk heeft een dochter van 13,5, die zoals al onze kinderen, regelmatig een en ander achterlaat in huis. Hij fotografeerde de sokken,...

Deze ouders appen weer eens hilarische berichten naar hun pubers

We kunnen er niet genoeg van krijgen, ouders die hun pubers overstelpen met grappige Whatsappjes. Saskia blijft haar kinderen gewoon bestoken met ongevraagde appjes....

Zou jij het goed vinden als je kind spijbelt om het klimaat te redden?

In België staakten 3000 scholieren gisteren voor het klimaat.. Ze vinden dat de Belgische politici zich te weinig inzetten voor een ambitieus klimaatbeleid. Ze...

Leuk, én leerzaam, voor je puber om te zien: de wereldbevolking uitgelegd aan de hand van 100 mensen

Deze video legt simpel uit hoe bepaalde zaken in de wereld zijn geregeld en verdeeld. Het is als het ware een overzichtelijk lesje Aardrijkskunde,...