Verkleefd aan die telefoon, maar bellen kunnen ze niet

Ondanks dat pubers verkleefd lijken te zijn met hun smartphone, bellen ze er bijna nooit meer mee. Toch blijft de behoefte aan oeverloos ouwehoeren.

Kinderen kunnen niet meer bellen, maar WhatsAppen des te meer, constateerde Het Parool onlangs. Berichten zijn ultrakort en tot op het onbeschofte af. De communicatie hier in huis verloopt ook op deze wijze. Als ik mijn dochter bel, dan neemt ze steevast op met ‘Watizzer?’ Alsof bellen bij voorbaat al inhoudt dat er een calamiteit is. Dat klopt ook eigenlijk wel, want ik bel alleen maar bij iets dringends: bijvoorbeeld als ik de deur achter me dicht heb getrokken en de sleutel ben vergeten. Om te vertellen dat ik wat later ben en andere minder dringende zaken stuur ik een berichtje.

Mijn zoon heeft aan de telefoon een vocabulaire van drie woorden, bestaand uit ‘ja’, ‘nee’ en ‘doei’. Dat laatste zegt hij trouwens maar zelden. In de meeste gevallen drukt hij het gesprek al weg als ik nog midden in een zin zit. Als ik vervolgens terugbel om die zin af te maken, dan neemt hij niet meer op. Als zijn vader dat zou doen, dan kreeg die met de deegroller.

Oeverloos ouwehoeren zoals ik dat deed met mijn vriendinnen aan de huistelefoon,dat doen ze niet meer. Want ik al had ik mijn vriendinnen een half uur geleden nog op school gezien, ik had thuis aangekomen toch erg veel behoefte om te praten. Aan zo’n gesprek kwam trouwens altijd een einde als mijn vader voor mij ging staan en met duim en wijsvinger het ‘dat gaat te veel kosten’- gebaar maakte.

Ze communiceren tegenwoordig met elkaar via emoticons en WhatsApp, zo is de observatie van Het Parool. Zelfs als ze bij elkaar in de buurt zijn. Dat klopt. Als mijn puberneven op bezoek zijn, dan zijn alle kinderen meer met hun telefoon bezig dan met elkaar.

Ik ben gestopt met koekeloeren in de telefoons van mijn kinderen. Maar vooral ook omdat daar een eindeloze brij berichten voorbijkomt waar je geen touw aan kunt vastknopen. En soms stopt het gewoon. Dan staat er: kom facetimen. Dus zitten die meiden toch gewoon met elkaar te ouwenelen. Mijn buurvrouw vertelde dat haar dochter haar huiswerk maakt met haar beste vriendin op facetime ernaast. Altijd je beste vriendin in de buurt, zonder dat ouders zich ermee bemoeien. Had ik dat maar toen ik dertien was.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Advertentie

Als het op financiën aankomt, zijn pubers zowel grenzeloos inventief als naïef. Dus daar valt nog wel wat opvoeding tegenaan te gooien. In ons nieuwe boek leggen we uit hoe je dat kunt doen

Ook leuk:

27 overduidelijke signalen dat je een (of meer) puberdochters in huis hebt

Op een dag verandert ook jouw allerschattigste, in een zuurstokroze tutu ronddartelende kleuterprinses, in een opstandig wezen met louter zwarte kleding en foeilelijke make-up....

27 bewijzen voor pubers dat wij uit de vorige eeuw komen

Onze pubers weten het zeker: ouders komen uit de vorige eeuw. Wat natuurlijk ook zo is, maar ze bedoelen dat ze zich echt niks...

Hoezo zitten pubers een half uur, of langer!, op de wc?

Pubers hebben, als het op wc's aankomt, een  voorkeur voor alléén hun eigen wc. Want die 'zit' nu eenmaal het lekkerst. Op school naar...

19 dingen die elke vader van puberdochters niet echt snapt

Als vader van 2 stiefpubermeiden, waar ik, for the record, echt wel gek op ben, maak ik toch ook wel eens dingetjes mee waar...

18 dingen die pubers doen waardoor je zeker weet dat het gewoon vieze schepsels zijn

Dat pubers niet de meest propere mensen op deze aardbol zijn is wel bekend. Maar sommige dingen die ze doen zijn gewoon echt ronduit...

25 dingen die pubers roepen als ze een baantje zoeken

Eindelijk, het moment waar je lang op hebt gewacht is gekomen; je puber is tot de conclusie gekomen dat zijn uitgavenpatroon niet overeenkomt met...

De serie ‘Mag ik je tieten zien’ zouden alle ouders en pubers moeten zien

Vanavond is de laatste aflevering van een drieluik over naaktfoto's en -video's die zonder jouw toestemming op internet belanden. Een must see voor ouders...

11 dingen die mijn puber beter kan dan ik

Uiteraard ben ik ouder dan mijn pubers, maar slimmer? Ik denk natuurlijk van wel, want extra jaren levenservaring, maar er zijn ondertussen toch legio...

31 tekenen dat het puberbrein echt anders werkt

Dat het puberbrein anders werkt, merk je als puberouder wel. Komt door hun prefrontale cortex, het hersengebied achter hun voorhoofd, dat nog niet goed werkt. Met...

Een speciaal sweet sixteen feestje voor een meervoudig gehandicapte puberdochter

Marit, de zestienjarige dochter van Ingrid Rensen, heeft de geestelijke ontwikkeling van een baby van twee maanden. Maar ze wordt zestien en dat moet natuurlijk...

Test: ben jij al puberproof?

Er komt een dag dat dat lieve guppie van jou verandert in een slungelige, vuurspuwende draak. Dan kun je maar beter een beetje voorbereid...

49 dingen die je niet mag zeggen als je puber vrienden mee naar huis neemt

Natuurlijk vind je het leuk als je puber vrienden mee naar huis neemt. Maar je krijgt wel een gebruiksaanwijzing wat je wel en niet...

De dochter van Ralph ging naar de brugklas. Zonder zenuwen. Hóe dan?

Ook voor de dochters van Ralph – regio Noord – beginnen deze week de scholen weer. Voor zijn jongste betekent dat haar eerste stappen...