Waarom een proefwerk wiskunde altijd ontaardt in ruzie met je puber (en hoe je dat voorkomt)

Als er een wiskunde proefwerk op stapel staat, dan krijgt Martine vaak ruzie met haar puber. Want dan moet ze aan de bak om het te gaan uitleggen en dan nóg snapt ze het niet.

Na een paar jaar puberouderschap weet ik wanneer er een wiskundeproefwerk in de lucht hangt. Mijn dochter is dan altijd niet te genieten. Want wiskunde is zeg maar niet helemaal haar ding. Komt door haar ouders, want wij zijn nou eenmaal niet behept met sterke reken- en ruimtelijk inzicht-genen. Maar ik heb ooit, heel lang geleden, wiskunde-eindexamen gedaan en haar vader niet, en daarom ben ik altijd de Sjaak als er op het laatste moment dingen moeten worden uitgelegd omdat er een toets moet worden gemaakt.

Uitleggen aan mijn puber

Dat uitleggen is nog een hele toer, vooral vanwege de tijdsdruk. Want hoe leg je in twee minuten uit hoe je driehoeken tekent met een passer, of ontbindt in factoren, of een lijnvergelijking maakt? Dat had mijn dochter namelijk even gemist op school. Omdat ze uit het raam zat te kijken of stiekem op haar telefoon een spelletje aan het spelen was. En de antwoorden voor wiskundige vraagstukken zijn ook niet zomaar één, twee, drie te googelen. Dus snapt ze nog niet hoe ze het moet doen.

Soms bluf ik mij er doorheen en mompel iets over ‘gelijke noemers’, maar als dat niet werkt, wordt ze boos. Want hoezo snap ik het óók niet, ik heb toch eindexamen gedaan in dat vak? Dan wéét ik toch hoe je een normaalverdeling tekent? Als ze vervolgens stampvoetend naar boven loopt om het nog een keer te proberen, roep ik dat ze beter moet opletten in de les, en dat wiskunde gewoon een kwestie is van discipline en bijhouden. Want dan ga je het gewoon vanzelf begrijpen.

Bijspijkeren

Mijn dochter wil haar wiskunde huiswerk echt wel maken en wil ook echt wel weten hoe ze die sommen moeten maken. Ik stel voor dat naar het speciale wiskunde bijspijker-uur op school gaat, maar ik geloof dat ze nog liever elke dag broccoli eet. En wat ze ook niet wil, is uitleg vragen aan mij, omdat ik denk dat ik het weet, maar na dertig jaar echt niet meer naar boven kan halen hoe je het snijpunt van twee lijnen berekent. Enfin, hoe handig zou het zijn als je gewoon in je eigen tijd uitleg kunt opzoeken, of een docent kunt raadplegen? Zodat niet alle stress zich bundelt op de avond voor de toets.

Een kwestie van bijhouden

Mijn dochter duwt ineens haar telefoon onder mijn neus en laat de Instagram-pagina van WRTS zien. Dat wat jij wil, is er dus al, zegt ze nog net niet oogrollend. En ik kaats terug waarom ze dat niet éérder had gezegd, want hoeveel leed was ons dan bespaard gebleven? Maar goed, of ze een abonnement mocht, want dan was zij ook van mijn gezeur af. Noem het win-win. Iemand anders vertelt haar alle ins and outs van wiskunde, ik word niet meer lastiggevallen met ingewikkelde sommen en formules. Ik roep nu alleen maar dat ze haar sommen moet maken, want wiskunde is ook, of vooral, een kwestie van bijhouden. Toch?

Dit artikel hebben we gemaakt in samenwerking met WRTS. Kijk op de website van WRTS voor 30 procent korting op WRTS-abonnement. Daarmee kun je niet alleen hulp krijgen voor wiskunde, maar ook voor alle andere schoolvakken waar jij en je puber minder goed in zijn of beter willen worden. Dus ook voor alle talen en bètavakken als scheikunde en natuurkunde.

 

close

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.


Heb je ons huiswerkhandboek al besteld?

Ook leuk:

Dit is waarom je puber je soms Karen noemt (ook al heet je geen Karen)

Martine wordt nog steeds door haar puberzoon uitgemaakt voor Karen. Want een Karen hebben als moeder, dat is echt geen pretje. Ook al heet...

25 signalen dat de puberteit echt is begonnen (en dat het tijd is voor een Handboek)

Twijfel je of je kind al een puber is? En gaat het volgend jaar naar de brugklas? Dan is het tijd voor ons Handboek...

Zo kan jouw puber goedkoop op kamers

Let op: je gaat een gesponsorde tekst lezen Gister was je  kind nog een puber, vandaag opeens een jongvolwassene die gaat studeren en op kamers...

We hebben je mening nodig! Doe mee met ons panel

Lees jij vaak onze artikelen? Kom je vaak op onze Facebookpagina? Dan zijn we op zoek naar jou! Want jouw mening is belangrijk voor ons. Dagelijks...

Hooikoorts en examens; sommige pubers hebben het dubbel zwaar deze dagen

Hooikoorts is geen pretje, helemaal niet als je ook nog moet leren voor je examens. Met gezwollen traanogen lezen wat er in dat boek...

Een huis vol examenstress: ik maak me net zo druk als mijn puber

Donderdag 9 mei staat al het hele schooljaar rood omcirkeld in haar agenda. Dat is namelijk De Dag Dat De Eindexamens beginnen. En Anne...

6 manieren om je puber aan het praten te krijgen

Het valt niet altijd mee om een goed gesprek op gang te krijgen én te houden met pubers. Ze hebben er geen zin in,...

Hooikoorts en examens; sommige pubers hebben het dubbel zwaar deze dagen

Hooikoorts is geen pretje, helemaal niet als je ook nog moet leren voor je examens. Met gezwollen traanogen lezen wat er in dat boek...

Uitgaven van je puber meekijken: of niet?

Als geen ander kent Martine het genoegen van stiekem chocolade eten. Maar pubers slaan soms een beetje door. Haar kinderen hebben de neiging het...