Hoe het komt dat je alle nummers van Doe Maar uit je hoofd kunt meezingen? Of welk refrein er zit in The State of Independence van Donna Summer (1982) of tot op de seconde af weet wanneer de saxofoonsolo begint in When the going get tough van Billy Ocean (1986). We hoeven het hier maar op de schrijven en waarschijnlijk weet je, als je puber was in die tijd, precies waar we het over hebben.
Dat we de muziek uitonze jeugd het best onthouden, komt doordat die toen de meeste indruk op ons heeft gemaakt. We zijn, zo weten wetenschappers Erik Scherder en neuromusicoloog (ja, die bestaan!) Artur Jaschke. Volgens Scherder heeft het te maken met de magie van het eerste moment. Daarmee is het net zoiets als je eerste kus. “Als dat dan gekoppeld wordt aan hele mooie muziek en leuke nummers, dan onthoud je die nummers ook het beste. Het zijn echt de vormen van associatief geheugen”, zei Scherder in het Radioprogramma Roodbeen staat Op. Daarmee is het net zoiets als je eerste kus. “Als dat dan gekoppeld wordt aan hele mooie muziek en leuke nummers, dan onthoud je die nummers ook het beste. Het zijn echt de vormen van associatief geheugen.”
Op een dag ontdek je dat je kind een heel eigen leven heeft waar je nauwelijks bij betrokken bent. Of nou ja, je bent wel betrokken, maar op een andere manier: als koelkastvuller, pinautomaat, taxichauffeur, bijlesleraar of kok. Het leven met pubers is in ieder geval nooit saai. Soms halen ze het bloed onder je nagels vandaan en zorgen ze voor slapeloze nachten, maar heel vaak zijn ze ontzettend leuk en grappig. In de meeste gevallen is de puberteit van je kinderen dan ook geen tranendal, maar een leuke tijd met veel incidenten in de categorie: later lach je erom. Op Tis Hier Geen Hotel delen we onze, en jullie, avonturen en perikelen met pubers.