11 herkenbare manieren waarop pubers hun ouders roepen

De zestienjarige dochter van Isabel kan op veel verschillende manieren ‘Mama’ zeggen. En aan de intonatie weet ze dan precies wat haar puber nodig heeft. 

1 Mamacitaaaa

Met een enorme uithaal en een pets op mijn achterwerk komt mijn zestienjarige haar slaapkamer uit. Ik hoef verder niks te vragen. De ‘Mamacitaa’ gaf weg dat ze een ‘topppp avond’ heeft gehad en de gehele dag op een soort roze wolk gaat surfen én ik haar beste vriendin ever ben. Vandaag. Want, niets zo veranderlijk als een dame in haar pubertijd.

2.Mamaaatje

Een ‘Mamaaatje’ werd de woonkamer in geslingerd. Ik dook de keuken in, want ik weet dat mijn puber eten wil – en ja, ik heb de ruggengraat van een naaktslak. Straks als ze gaat studeren kan het niet meer, hou ik mijzelf voor.

3. Ma-haaaam

De old fashioned Ma-haaaam is een duidelijke directieve versie van ik ben lui en wil dat je meteen iets voor mij doet. De zeurderige lange toon geeft ook aan dat je alles uit je handen moet laten vallen. Pronto.

4. Moeder!

Zodra mijn puber Moeder!, met uitroepteken, roept weet ik dat ze dit gaat zeggen: ‘Ik ben mij een partijtje trots op iets wat ik zelf gedaan heb en verwacht daar op zijn minst een compliment en natuurlijk een beloning voor.’ Wat ze dan zelf heeft gedaan is niet per se groots, maar valt in de categorie sokken ín de wasmand gegooid.

5. Mamsie!

Mamsie is duidelijk. Mijn puber gaat niet iets makkelijks vragen, dus begint met een vleiende, mierzoete aanspreekvorm. In de hoop dat ze later thuis mag komen van een feestje of een zakgeldverhoging. Als ik ‘nee’ zeg volgt vaak een dubbele: ‘mamsie, ah mamsie.’

6. Allerliefste mama

Als ze mij de allerliefste gaat noemen, dan is ze iets dat van mij is kwijtgeraakt of heeft  het stuk gemaakt. Mijn oplader die ze ergens heeft laten liggen of mijn witte sneakers die ze stiekem heeft aangedaan naar een festival. Met allerliefste zet ze meteen zwaar in, want ze weet ook wel dat ze fout zit.

7. MAA!

Drie letters en een lettergreep, inderdaad, mijn pubers schaamt zich voor mij. Ik mag niet meer praten, zingen, zuchten of ademen binnen een cirkel van vijf meter van haar. Wanneer ze Maa! roept is onduidelijk. Het kan door iets simpels als neuriën tijdens de was vouwen zijn.

8. Mama?!?!?! ..?

DeMama?!?!?! ..? krijg ik altijd binnen via WhatsApp. Gevolgd door een Mama? (een seconde later), een Mam??? (halve seconde later) en Mam? (tiende seconde later). Mijn puber wil NU antwoord op de existentiële vraag: wat eten we vandaag? Of waar is mijn OV-kaart?

9. Mam………..

Wederom komt Mam……. via de WhatsApp binnen. En de puntjes zeggen het eigenlijk pas echt, want onheilspellend. Vaak volgt er iets als: ‘Ik heb mijn fietssleutel op onverklaarbare wijze in de sloot laten vallen, wat nu?’

10. Mammie

Als mijn puber Mammie zegt dan is ze een beetje soort van ziekjes en wil eigenlijk niet naar school, maar wel graag de hele dag moederliefde. En dan kijkt ze met grote ogen aan en trekt een sip gezicht.

11. Mama Ies

Persoonlijk vind ik dat de allerleukste, want dan zitten we op Girlmore Girls-level moeder en dochter. Dan gaan we samen de stad in, gaan shoppen en lekker lunchen en kan ik niks weigeren.

Andersom, doe ik eigenlijk hetzelfde. Ik heb ook allerlei manieren waarop ik mijn dochter roep. Haar naam vervoegen, dochter! terugzeggen, of haar lieverd en liefje noem. En de allerergste… voor -, midden- en achternaam. Dan weet zij ook wel precies hoe laat het is.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Advertentie

Geen idee meer hoe je kind in elkaar zit? Lees ons boek over leven en overleven met pubers.

Ook leuk:

Speel nu onze ‘Hoera het is weekend’-bingo!

Het is zaterdag, dus jij hebt zin in het weekend. Maar je hebt natuurlijk wel te maken met die oeverloze puberdiscussies. Om het toch...

25 dingen die pubers zeggen waardoor jij het gevoel krijgt de puber in huis te zijn

Ken je dat? Dat je met pubers in huis opeens het gevoel hebt dat jij de puber in huis bent die wordt opgevoed? Omdat...

15 banen die je als puberouder met gemak combineert

Als puberouder heb je het er maar druk mee. Want naast je werk heb je namelijk nóg 15 andere banen die je combineert met...

Marokkaanse Fatima weet wel wat je moet doen met pubers die niet willen luisteren

Onze favoriete Marokkaanse cabaretier Mouna Laroussi speelt vaak het typetje Fatima, een Marokkaanse moeder met zes kinderen die de boel altijd net niet onder...

Briljante campagne: laat je dochter aan de bar vragen naar Angela en ze kan veilig naar huis

Ieder meisje (en ook best veel jongens) dat naar een club, festival of café gaat, krijgt ermee te maken. Je wordt in je kruis...

Hoe zou die quarantaine er bij de Oranjes uitzien, met die puberende prinsessen?

Onlangs werden we getrakteerd op plaatjes van de Koning en de Koningin die thuis hard aan het werk waren. Zij met een leesbril op,...

‘Even’ een ov-studentenkaart aanvragen voor je puber

De zoon van Jan gaat naar het Mbo. En mag dus reizen met een ov-studentenkaart. Heel fijn, uiteraard, al is het aanvragen ervan best...

9 redenen waarom jouw puber een perfecte CEO zou kunnen zijn

Ze weten het misschien zelf nog niet, maar eigenlijk zijn pubers de perfecte CEO's. Met hun pubercompetenties zullen ze het ver schoppen in het...

Pak je agenda: 15 maart is er een staking in het onderwijs

In maart is er grote staking in het onderwijs. En met groot wordt bedoeld: alle onderwijsinstellingen, van het basisonderwijs tot aan de universiteit. Reden:...

25 redenen waarom puberjongens ontploffen (en je ziet het niet altijd aankomen)

Wat is er gebeurd met dat vrolijke, gezellige, speelse ongecompliceerde kind? Dit in een hormonenmonster getransformeerde puber slaat met deuren en gromt, en als...

Die foto ga je toch écht niet op Facebook zetten?!

Martine pronkte graag met haar kroost op Facebook, maar sinds kort willen ze geen van beiden pertinent niet meer op de foto. Wat is...

Huggen is het nieuwe ‘hallo’ zeggen

Pubers huggen zich een slag in de rondte, zag Sara toen ze haar dochter met haar vriendinnen zag. En niet alleen meisjes, ook jongens...

Een hoestende puber met dwarse ogen; ziek of aanstelleritis?

De oudste van Ralph is ziek. Dat gaat gepaard met zoveel kreunen en steunen dat zelfs de bijrolacteurs in Bassie en Adriaan zich zouden...