11 heel herkenbare manieren waarop pubers hun moeder roepen (en je weet meteen wat ze willen)

De zestienjarige dochter kan op heel veel verschillende manieren ‘Mama’ zeggen. En aan de intonatie weet ‘Mama Ies’ precies hoe laat het is.

‘Mamacitaaaa’ met een enorme uithaal en een pets op mijn achterwerk komt ‘miss 16yo’  haar slaapkamer uit. Ik hoef verder niks te vragen. De ‘Mamacitaa’ gaf weg dat ze een ‘topppp avond’ heeft gehad en de gehele dag op een soort roze wolk gaat surfen én ik haar beste vriendin éver ben. Vandaag. Want, niets zo veranderlijk als een dame in haar pubertijd.
De volgende ochtend een grom, zucht, kreun, een ‘Mamaaatje’ werd de woonkamer in geslingerd. Ik dook de keuken in. Mijn vriend en inmiddels dierbare huisgenoot van zowel dochterlief als ondergetekende, keek naar mij en fronste. “Jullie spreken een eigen taal!’ Ik gaf hem te kennen dat na dik 4 jaar Pubermoeder zijn ik inmiddels wel aardig woordje puberinees versta. En dat is écht zo. Het feit dat ik in de actie schiet of niet, is en wordt bepaald door de aanspreekvorm van de dame. (al heb ik de ruggengraat van een vertrapte kever en schiet ik sowieso graag in de butlerstand, straks als ze gaat studeren kán het niet meer, hou ik mijzelf voor). Meestal betreft het een verzoek, een vraag, hulp en nog erger, een bekentenis voor een hulpvraag.

Puberinees voor ’ikhebwatvanjenodig-moedermens’, kent de volgende vormen.
Zo is de old fashioned : Ma-haaam, ook na hun 12e levensjaar, een duidelijke directieve versie van ‘ikbenluienwildatjemeteenietsvoormijdoet’-mama-vraag. De zeurderige lange toon geeft ook aan dat je alles uit je handen moet laten vallen. Pronto.
Moeder! = ‘Ik ben mij een partijtje trots op iets wat ik zelf gedaan heb en verwacht daar op zijn minst een compliment en natuurlijk een beloning voor (sokken ín de wasmand voor het eerst gedaan bijvoorbeeld). Groots, dramatisch en monter.
Mamsie! = ‘Ik ga je iets niet geheel makkelijks vragen, dus ik begin met een vleiende mierzoete aanspreekvorm, zodat ik dit keer wel tot 6uur uit mag… (vaak mamsie, mamsie, twee keer, als een aanhankelijk klein kind)
Mamaaatje = ‘Wil je alsjeblieft nog een keer die tosti’s maken en o, nog geld overmaken-want je bent de liefste mama en dat wil je heel graag horen he mam?! (zogenaamd met een speelse knipoog, maar eigenlijk compleet verdorven manipulatief, maar nogmaals, ruggengraat van een vertrapte kever, dus het werkt)
Maaa! = ‘Ik schaam mij nu echt enorm voor je mam, hou op met ademen binnen een cirkel van 5 meter van mij. (dit is vaak op zeer onverwachte momenten, de Puberbuienradar stond niet goed afgesteld, dus je wordt terstond in een hoek geduwd. Het kan door iets simpels als neuriën tijdens de was vouwen worden veroorzaakt)
Mama?!?!?! ..? (5sec later) Mam? ? Mam? (Dit alles via WhatsApp) = ‘Ik wil NU antwoord op de existentiële vraag: wat eten we vandaag? of waar is mijn OV kaart?’
Mam………..(per Whatsapp, de puntjes zeggen het eigenlijk pas echt) = ‘Ik heb mijn swappfietssleutel op onverklaarbare wijze in de gracht laten verdwijnen na een avondje Kleine Cooldown. En nu?
Mammie = ‘Ik ben eenbeetjesoortvan ziekjes en wil eigenlijk niet naar school, wil graag moederliefde de hele dag. En weer Barbiefilms kijken stiekem.
Oh en de allerAllerleukste : (Mama) Ies = Ik doe even alsof we Girlmore Girls level moeder en dochter zijn vandaag en plein publique (lees : hip terras) want dan kan je niks weigeren.

Andersom, doe ik eigenlijk hetzelfde. Haar naam vervoegen, dochter! terugzeggen, Lieverd, Liefje, Wel of geen uitroepteken, wel of niet volledige naam… en de aller allerergste… Voor -, midden- en achternaam. Dan weet zij ook wel precies hoe laat het is.

close

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.


Geen idee meer hoe je kind in elkaar zit? Lees ons nieuwe boek over leven en overleven met pubers.

Ook leuk:

14 redenen waarom de trainers van onze pubers GOUD zijn

Martine's pubers sporten allebei al vanaf dat ze zes zijn onder de bezielende leiding van de supervrijwilligers van de sportclubs waar zij lid van...

11 leuke WhatsAppjes van pubers

WhatsAppen met onze pubers is een van de leukste dingen om te doen. Omdat ze van die grappige appjes sturen.   1. Welke onderbroeken? 2. Gevonden voorwerpen 3....

7 apparaten waar je onmiddellijk nostalgisch van wordt

Kreeg jij je eerste telefoon ook pas toen je volwassen was, en had jouw eerste computer een muis met een balletje waarop je met...

Naar deze films wil je puber ‘misschien wel’ mee

De bioscoop is het ideale uitje om met je puber te ondernemen. Je bent de deur uit, je doet iets samen, maar je zit...

30 dingen die pubers op Moederdag aan hun vader vragen

Heerlijk hoor, Moederdag. Uitslapen, de boel de boel laten, niks doen. Je hoeft je zelfs niet te bemoeien met je pubers. Die vinden hun...

Dat kinderen zelfmoord plegen door de MoMo challenge, dat is een hoax

De MoMo Challenge, waarbij kinderen opdrachten krijgen om zichzelf te beschadigen en uiteindelijk zelfmoord te plegen, die blijkt een hoax. Berichten dat kinderen zelfmoord...

33 dingen die ik denk op de eerste schooldag

Goedemorgen! Vanaf vandaag is bijna heel Nederland weer naar school. Uiteraard met de nodige opstartproblemen aan de ontbijttafel. 06.55 Zal-ie zijn wekker hebben gezet? 07.00 Ah,...

Meneer Rutte, kunnen de scholen weer open? Ik vraag dit voor mijn huis

Na deze tweede lockdown, mét avondklok, is er niet veel meer over van het huis van Saskia. De keuken, badkamer, het toilet, de puberslaapkamers;...

De pubermeisjes van Toren C hebben een vakantiebaantje

De pubermeisjes van Toren C hebben een lucratief handeltje opgezet. Handig voor de vakantie, want extra doekoe. 'Betalen pannenkoek!' De pubermeisjes van Toren C hebben...